Što se jede za Božić? 12 tradicionalnih blagdanskih jela diljem svijeta

Što se jede za Božić? 12 tradicionalnih blagdanskih jela diljem svijeta

Što se jede za Božić? 12 tradicionalnih blagdanskih jela diljem svijeta
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Božićni običaji svake godine mijenjaju se za barem jednu nijansu, pojavom sve većeg izbora - od jela, ukrasa, ponuda u trgovinama, izgleda adventa... Iz tog razloga važno je sačuvati tradicionalnost zemlje iz koje dolazimo. Hrana je uvijek predstavljala temelj povezanosti, pa su tako obitelj i ljubav prve asocijacije kada pomislimo na blagdanski blagovaonski stol.

Ovisno o tome gdje živite, namirnice koje se nekima smatraju uobičajenim dijelom blagdanske gozbe drugima se mogu činiti potpuno neobičnima. I dok su za naša nepca potpuno normalni okusi bakalara, purice, odojka i francuske salate, donosimo vam 15 jedinstvenih blagdanskih jela u kojima uživaju ljudi diljem svijeta.

Bahn chung (Vietnam)

Bahn chung je omiljeni kolač od riže u kojem se uživa tijekom Tếta (vijetnamske Nove godine). Ovo jelo se priprema od ljepljive riže, svinjetine, mung graha, mladog luka, ribljeg umaka i začina poput soli i papra. Osim izvrsnog okusa, stavlja se pred obiteljske oltare kako bi se odala počast precima i molitve za nadolazeću godinu.

Bibingka (Filipini)

Bibingka se sastoji od rižinog brašna ili riže, kokosovog mlijeka, šećera i vode umotane i kuhane u listovima banane. Jaja, sir i kokosove pahuljice ponekad se dodaju kao ukras. Ovo se jelo obično poslužuje za doručak ili nakon Simbáng Gabija - devetodnevnih filipinskih katoličkih misa koje prethode Božiću. Za Filipine je običajeno je da se izvan crkve postavljaju štandovi s hranom na kojima posjetitelji crkve mogu kupiti bibingku i druge popularne slatkiše, kao što su kolači od riže kuhane na pari poznati kao puto bumbong. Mnogi uživaju u ovim poslasticama uz vruću šalicu čaja ili kave.

Bûche de Noël (Francuska)

Također poznat kod nas kao božićna rolada, bûche de Noël slatki je desert koji se poslužuje u Francuskoj. Iako postoje mnoge varijacije, jedna od najčešćih vrsta je napravljena od gustog vrhnja, kakaovog praha, jaja, šećera i ekstrakta vanilije. Obično se ukrašava šećerom u prahu i voćem. Većina uživa u ovom desertu između Badnjaka i Nove godine.

Eggnog (SAD)

U ovoj poslastici najviše se uživa u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Ovo piće se radi od mlijeka, vrhnja, tučenih bjelanjaka, žumanjaka i šećera, što rezultira kremastom glatkom teksturom. Većina ljudi uživa u likeru od jaja kao alkoholnom piću dodajući mu rum, burbon ili brendi.

Latkes (Izrael)

Za vrijeme Hanuke, latkes je ukusna hrana na većini izraelskih tanjura. Na hebrejskom je jelo poznato kao levivot. Napravljeni od najjednostavnijih sastojaka, možete napraviti latkes s nasjeckanim krumpirom i lukom, jajima i krušnim mrvicama ili macom. Pržite ga u dubokom ulju i imate ukusne latkesice. Druge popularne poslastice za Hanuku uključuju sufganiyot (žele krafne), challah (pleteni kruh) i goveđa prsa.

Janssons frestelse (Švedska)

Poznato i kao Janssonovo iskušenje, ovo jelo se priprema od krumpira, luka, vrhnja, krušnih mrvica i papalina. Obično ga prati švedski stol s hranom poznat kao "julbord", što u prijevodu znači "božićni stol". Uživa se uz hranu poput pečene šunke, mesnih okruglica, ribe, kuhanog krumpira, sireva i raznog kuhanog povrća.

Spiced hot chocolate (Peru)

Ako mislite da znate kako napraviti najbolju toplu čokoladu, možda biste trebali isprobati peruansku vruću čokoladu sa začinima. Ova kremasta topla čokolada napravljena je od čokolade, kondenziranog mlijeka i kombinacije začina, poput cimeta, čilija u prahu, klinčića i muškatnog oraščića.

Hangikjöt (Island)

Hangikjöt je jedno od najpopularnijih islandskih blagdanskih jela. U prijevodu znači "obješeno meso" i uključuje dimljenu janjetinu ili ovčetinu. Njegovo ime potječe iz tradicionalne prakse vješanja dimljenog mesa u pušnici tjednima kako bi se razvilo dimljeni, slani okus. Hangikjöt se obično poslužuje uz mahune, krumpire prelivene bijelim bešamelom i prilog od ukiseljenog crvenog kupusa.

Shuba (Rusija)

Rusija Božić slavi 7. siječnja u skladu s pravoslavnim julijanskim kalendarom. Badnjak je obično bez mesa i može se sastojati od dvanaest jela koja predstavljaju dvanaest apostola. Korizmeni kruh, umočen u med i češnjak, dijele svi članovi obiteljskog okupljanja. Kutija, kiseli kupus, sušeno voće, slani gulaš i vegetarijanski borsch neka su od tradicionalnih jela koja se poslužuju, no ističe se jelo pod nazivom Shuba.

Riječ je o popularnom jelu koje sadrži haringu, tvrdo kuhana jaja, majonezu i mljeveno povrće poput mrkve, repe, krumpira i luka. Jelo je dobilo ime po gornjem sloju, koji se obično pravi od majoneze ili preljeva od repe.Iako ovo može izgledati kao nekonvencionalno jelo, izvrstan je izvor bjelančevina, kalija, antioksidansa i vitamina A i B (1, 2, 3).

Mince Pie (Engleska)

Također poznata kao božićna pita, pita od mljevenog mesa nadaleko je popularan i povijesni blagdanski desert. Unatoč svom nazivu, većina modernih pita od mljevenog mesa, ne sadrži u sebi meso. Tradicionalno, pite od mljevenog mesa bile su napravljene od nasjeckane govedine ili ovčetine, loja, sušenog voća i začina. Međutim, većina današnjih varijanti jednostavno se sastoji od tijesta za pecivo, sušenih jabuka i grožđica, destiliranih alkoholnih pića, biljne masti i mješavine začina koja sadrži muškatni oraščić, klinčiće i cimet. Zanimljivo je da su pite nekada bile duguljastog oblika kako bi predstavljale jaslice, iako je većina pita od mljevenog mesa koje se danas poslužuju okrugla.

Butter tarts (Kanada)

Iako je kanadska prehrana vrlo slična tipičnoj američkoj, Kanada ima i nekoliko vlastitih klasičnih poslastica. Torte s maslacem kanadski su deserti koji se poslužuju tijekom mnogih praznika, ali uglavnom tijekom Dana zahvalnosti i Božića. To su mala peciva sa slatkim punjenjem od maslaca, šećera, javorovog ili kukuruznog sirupa, jaja, a ponekad i oraha i grožđica. Uživajte u ovim kolačima uz šalicu kave za vrhunsku poslasticu.

Kutia (Ukrajina)

Kutia je tradicionalno jelo koje se priprema na Badnjak te je popularno među pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve. U skladu s julijanskim kalendarom, Badnjak pada 6. siječnja. To je obično prvo jelo koje se poslužuje kao dio Sviata Vecheria, vegetarijanske gozbe od 12 jela u spomen na 12 apostola. Napravljeno od kuhanih pšeničnih bobica, sjemenki maka, sušenog voća i meda, ovo je jelo prepuno hranjivih tvari, što je važan fokus ove ukrajinske gozbe.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije