Gubitak mirisa i okusa: koga češće pogađa i jednostavan trening kojim ćete ih vratiti!

Gubitak mirisa i okusa: koga češće pogađa i jednostavan trening kojim ćete ih vratiti!

Gubitak mirisa i okusa: koga češće pogađa i jednostavan trening kojim ćete ih vratiti!
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Mnoge osobe koje su bile zaražene koronavirusom požalile su se na gubitak mirisa i okusa, simptome koji mogu utjecati na kvalitetu života mjesecima nakon preboljene infekcije. Ozbiljnost ovih simptoma se razlikuje od osobe do osobe. Neke osobe su doživjele potpuni gubitak osjeta, dok su druge doživjele djelomični. Ovi simptomi ne ovise o jačini ostalih simptoma, pojavili su se čak i kod ljudi koji su doživjeli blage simptome COVID-19 infekcije.

Dr. Andrew Schamess, liječnik interne medicine Medicinskog centra Wexner, koji je liječio pacijente u Programu oporavka nakon COVID-a je objasnio kako se gubitak okusa i mirisa najčešće pojavljivao u ranoj fazi nakon infekcije. ''Kod većine pacijenata se okus i miris vratio nakon 6 mjeseci, iako postoje i osobe kod kojih su simptomi potrajali'', istaknuo je Schamess.

Najbolja hrana i piće ako imate COVID-19, prema preporuci nutricionista

Koliko je čest gubitak okusa i mirisa?

Procjene o gubitku okusa i mirisa nakon infekcije koronavirusom se razlikuju. Jedno istraživanje je pokazalo da je 69% ljudi doživjelo promjene u osjetu okusa ili mirisa odmah nakon infekcije koronavirusom, dok su se kod njih 14% promjene pojavile 3 mjeseca nakon infekcije. Drugo istraživanje otkriva da je samo 17% ljudi koji su imali pozitivan test na COVID-19 prijavilo promjene u osjetu mirisa ili okusa. Međutim, taj udio je veći kod osoba kojima su simptomi COVID infekcije trajali dulje od 4 tjedna i iznosi 26%.

Kako bi stekli bolju predodžbu o pravoj stopi pojave ovih simptoma, znanstvenici Monell Chemical Senses Centra pregledali su 241 istraživanje koje se bavi gubitkom okusa kod osoba oboljelih od COVID-19 infekcije. Istraživački tim se usredotočio upravo na gubitak okusa jer se do sada smatralo da ovaj simptom nije toliko stvaran, kao gubitak mirisa jer su se podaci temeljili na samoprocjeni pacijenata.

Zašto se neki ljudi ne zaraze s COVID-19? Znanstvenici dali mogući odgovor

Voditeljica istraživanja, dr. Mackenzie Hannum, istaknula je da su se pitanja postavljana pacijentima o ovim simptomima odnosila na gubitak mirisa i/ili okusa. Objašnjava da su to potpuno različita osjetila, zbog čega ih je potrebno tretirati kao zasebne simptome. Temeljem analize, Hannum i suradnici su procijenili da je 37% ljudi osjetilo neki oblik gubitka okusa nakon infekcije koronavirusom.

Koga najviše pogađa gubitak okusa ili mirisa?

Hannum i njezini kolege otkrili su da je kod muškaraca manje vjerojatno da će izgubiti okus u usporedbi sa ženama. "Žene mogu biti podložnije gubitku okusa jer su općenito osjetljivije od muškaraca", navode znanstvenici.

Istraživanjem je također otkriveno da je gubitak okusa bio češći kod osoba u dobi od 36 do 50 godina, u usporedbi s mlađim i starijim osobama. Istraživanja koje su Hannum i suradnici proučavali uključivala su samo ljude između 18 i 65 godina.

Koliko dugo možete imati pozitivan test na koronu i znači li to da ste i dalje zarazni?

Ipak, navedena istraživanja ne pružaju jasnu sliku o tome tko je najviše izložen riziku od gubitka mirisa i okusa. Neki znanstvenici to pokušavaju otkriti istražujući mehanizme koji su uključeni u gubitak osjeta okusa i mirisa nakon infekcije koronavirusom. Jedno istraživanje je razmatralo moguće genetske veze. Znanstvenici su identificirali dva gena koja mogu utjecati na nastanak ovih simptoma. Oba gena sudjeluju u metabolizmu molekula mirisa, međutim znanstvenici nisu uspjeli otkriti koje skupine ljudi imaju najveći rizik da će izgubiti osjet mirisa ili okusa nakon infekcije COVID-19.

Kako vratiti okus i miris nakon infekcije COVID-19?

Dr. Schamess ističe da trenutno ne postoje lijekovi koji mogu pomoći ljudima koji su izgubili osjet okusa ili mirisa nakon infekcije. No, otkriva da postoje istraživanja koja pokazuju da se korištenjem tehnike olfaktornog (osjetilnog) treninga može poboljšati ovo osjetilo kod pacijenata. Objašnjava da se ova tehnika može provoditi korištenjem eteričnih ulja, hrane, bilja, sapuna, mirisnih svijeća ili bilo kojih drugih predmeta koji imaju jak miris. Olfaktorni trening se provodi nekoliko tjedana, a odnosi se na udisanje različitih mirisa tijekom svakog tjedna.

Primjer olfaktornog treninga:

1. tjedan: Odaberite 3 do 4 mirisa (klinčići, citrusi, čokolada, kava i slično) i duboko udišite mirise 5 do 10 minuta, nekoliko puta dnevno.

2. tjedan: Odaberite 3 do 4 nova mirisa (eukaliptus, lavanda, menta, itd.) i ponovite postupak.

3. i 4. tjedan: Svaki tjedan ponovite postupak koristeći druge mirise.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije