Biljke koje potiču zdravlje i ljepotu kože

Biljke koje potiču zdravlje i ljepotu kože

Biljke koje potiču zdravlje i ljepotu kože
  • Objavljeno: Srijeda, 06.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koža nije samo najveći organ već i najvidljiviji. S obzirom da okružuje čitavo tijelo, savršen je logično težiti tome da bude zdrava i lijepa. Neke biljke će uistinu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti kože, a neke će na uistinu nježan način ublažiti najteža kožna stanja. Ogrebotine, opekotine, akne, ekcem, psorijaza i rak kože su samo neki od najčešćih stanja kože.

Zdrava koža nije samo lijepa, već je i pokazatelj dobrog zdravlja. Ne trebate trošiti puno novca da jer su dostupne potpuno prirodne biljke kojima možete njegovati kožu. Većina ovih biljaka ima čudesne sposobnosti smanjivanja razine slobodnih radikala, a povećanja razine kolagena. Također imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. Sve su to svojstva koja su ključna za održavanje ljepote i zdravlja kože.

Neven

Neven se može koristiti za poboljšanje zdravlja i regeneraciju kože. Istraživanja su pokazala da neven može pospješiti elastičnost kože i hidratizirati ju. Postoje dokazi koji upućuju da neven može biti učinkovit u zaštiti od ultraljubičastog zračenja.

Aloe vera

Gel od aloe vere je poznat po svojoj sposobnosti njege oštećenja kože i zacjeljivanju rana, zbog čega je jedan od najčešćih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Jedno istraživanje je pokazalo da aloe vera može biti učinkovitija od steroidnih krema jer na prirodan i djelotvoran način smanjuje upalu i iritacije kože. Druga istraživanja upućuju da je aloe vera djelotvorna u liječenju dermatitisa, opekotina i psorijaze.

Gospina trava

Kada se gospina trava nanosi površinski u obliku kreme, losiona ili ulja, umiruje kožu i ublažava iritacije. Istraživanja su pokazala da se gospina trava može koristiti u liječenju i ublažavanju rana, opekotina, modrica, oštećenja živaca i hemoroida. Čak može poslužiti i kao antiseptičko sredstvo. Zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava, gospina trava se može koristiti kao antimikrobno sredstvo kojim se uništava velik broj različitih mikroorganizama.

Menta

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da, kada se nanosi površinski na kožu, menta može vrlo brzo ublažiti iritacije kože. Hladi i osvježava, a na taj način stimulira, revitalizira i koži vraća elastičnost, smanjuje pore, ublažava natečenost, neugodan miris i smiruje crvenilo i iritacije.

Zeleni čaj

Ekstrakt zelenog čaja se može nanositi površinski. U jednom istraživanju se pokazalo da losioni, koji sadrže barem 2% ekstrakta zelenog čaja, mogu ublažiti akne. Zeleni čaj sadrži flavonoide koji imaju antioksidacijsko djelovanje i štite kožu od štetnog utjecaja ultraljubičastog zračenja, mogu ublažiti opekotine, smanjiti rizik od nastanka raka kože i prijevremenih znakova starenja kože.

Kamilica

Kamilica je bez sumnje jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za njegu kože. Ova biljka ima čudesna ljekovita svojstva i može ubrzati proces oporavka kože, smanjiti vidljivost bora, pora i pomoći ukloniti prištiće i akne. Kamilica ima protuupalno djeluje i umiruje kožu. Može pomoći u ublažavanju alergija, ekcema, manjih opekotina i osipa kože.

Lavanda

Osim umirujućeg i opuštajućeg djelovanja, lavanda je učinkovita i za oporavak kože. Ova biljka sadrži spojeve koji umiruju kožu, pomažu spriječiti oštećenja tkiva i održavaju kožu mladolikom. Lavanda može potaknuti regeneraciju postojećih stanica i proizvodnju novih stanica. Potiče brže zacjeljivanje rana, porezotina i opekotina. Također može ublažiti upalu, iritaciju, simptome psorijaze, akne i ekcem. Lavanda ima antibakterijska, antiseptička, antitoksična, antivirusna i protuupalna svojstva.

Gavez

Baš kao i kamilica, gavez je jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za njegu kože. Ovu biljku učinkovitom čine aktivni sastojci koji potiču regeneraciju kože. Kada se nanosi na kožu, gavez može ublažiti iritacije i oštećenja kože. Ova biljka se može koristiti za ublažavanje različitih kožnih stanja. Ublažava upalu i umiruje.

Sladić

Poznat je po svojem protuupalnom djelovanju i djelotvoran je u ublažavanju iritacija. Sladić je biljka koja potiče zdravlje kože. Koristan je za osobe koje pate od rosacee, ekcema ili psorijaze. Kada se nanosi na kožu u obliku gela, sladić može pomoći u ublažavanju svraba, crvenila i naticanja.

Čajevac

Čajevac ima antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva. Čajevac se može koristiti u ublažavanju različitih kožnih stanja i tegoba, uključujući crvenilo i akne. Osobama koje imaju problem s aknama čajevac može pomoći u smanjenju bakterija koje su glavni uzročnik akni.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije