Eteričnim uljima protiv bolova

Eteričnim uljima protiv bolova

Eteričnim uljima protiv bolova
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zimsko hladno i vlažno vrijeme nerijetko uzrokuje pojačane bolove u zglobovima i mišićima kod velikog broja ljudi što dovodi do smanjenja radne sposobnosti, slabijeg raspoloženja i razdražljivosti.

Primjenom pripravaka sa eteričnim uljima na bolna mjesta, možemo uvelike smanjiti tegobe i izbjeći ove neugodne pojave.

Pripravke možemo napraviti u nekom biljnom ulju, kao melem ili kao kremu.

Ako izrađujemo pripravak u biljnom ulju onda bi to trebala biti brzoupijajuća biljna ulja (lješnjak, makadamija) jer će na taj način i eterična ulja brzo prodrijeti kroz kožu i brže djelovati.

Melemi se izrađuju kombinacijom pčelinjeg voska i biljnog ulja i to je mnogima prihvatljivija kombinacija jer nema opasnosti od prolijevanja.

Kreme su uglavnom lagane i lijepo se upijaju, pa su i one pogodne za izradu ovakvih vrsta pripravaka.

Eterična ulja koja stavljamo u takve pripravke trebaju imati prvenstveno analgetska djelovanja (djeluju protiv bolova), diuretska djelovanja (da potaknu izlučivanje toksina) i eterična ulja koja potiču bolje raspoloženje ili umirenje.

U analgetska eterična ulja ubrajamo  lovor, petit grain, kamfor, zimzelen, ružmarin kemotip kamfor...

Diuretska eterična ulja su đumbir, cedar, grejp, čempres....

Eterična ulja koja potiču bolje raspoloženje i djeluju umirujuće su mandarina, slatka naranča, geranij, lavanda prava...

Ukoliko će se pripravak nanositi  samo lokalno, na manje zahvaćeno područje, koncentracija pripravka može biti i do 15%, a za veće površine maksimalno 2-5%.

Pravilnom kombinacijom nekih od navedenih ulja možete dobiti zaista djelotvorne pripravke koji će vrlo brzo ublažiti navedene tegobe.

Osim primjene bilo kojeg pripravka, bilo bi dobro piti što veće količine biljnih čajeva i utopliti bolno područje.

Ukoliko niste u mogućnosti sami izraditi svoj pripravak ili iz bilo kojeg drugog razloga vam je nemoguće primjenjivati ovakve pripravke, redovita aromaterapeutska masaža će biti od velike pomoći i koristi.

www.aromaterapijaviola.com

Najnovije

Najčitanije