Crni ribiz

Crni ribiz

Crni ribiz
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kemijski sastav

List 

Sadrži tragove eteričnog ulja, derivate flavonoida izokvercetin i rutin, flavanone (sakuranetin) i flavanole (galokatehin), spojeve proantocijanidine (prodelfinidini) te derivate kavene kiseline, klorogeničnu i p-kumarinsku kiselinu.

 

Sadrže visoku razinu C vitamina i antocijana. Upotreba crnog ribiza kao prirodnog izvora C vitamina poticana je u Velikoj Britaniji tijekom Drugoga svjetskog rata, kad je došlo do nestašice agruma poput limuna, a to se zadržalo do danas. Dobar omjer C vitamina i antocijana pomaže kod tegoba kao što je nedostatak C vitamina u prehrani, ispucanih kapilara te kao stimulativni napitak. Prisutnost balastnih vlakana u plodu pridonosi povoljnom učinku kod inzulin neovisne šećerne bolesti, pa se tradicionalno koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti. Zanimljivo, sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom, Y-linolenskom kiselinom (GLA), poput ulja noćurka i boražine. Povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija. No, ulje crnog ribiza prilično je rijetko na tržištu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije