Crni ribiz

Crni ribiz

Crni ribiz
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom. Plod je crna sjajna boba. Cijela biljka ima vrlo karakterističan, pomalo neugodan miris. Ribiz je samonikao u srednjoj i istočnoj Europi, a kultivira se u područjima umjerene klime. Zanimljivo, uzgoj crnog ribiza bio je dugo zabranjen u SAD-u jer su se njegovim uzgojem proširile neke biljne bolesti drugih vrsta biljaka. Danas je odobren njegov uzgoj u mnogim državama SAD-a.

Dijelovi biljke koji se koriste

Crni ribiz je prije svega poznat po svojim plodovima, koji se uglavnom koriste u prehrani za izradu sokova i slastica. Plodovi su se koristili i u tradicionalnoj fitoterapiji, ali je njihova upotreba danas u tu svrhu gotovo zaboravljena. U medicinskoj fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata. Upotreba pripravaka listova popularna je u francuskoj fitoterapiji, pa su opisani i u francuskoj farmakopeji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije