Artičoka

Artičoka

Artičoka
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 6.645
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Artičoka (Cynara scolimus L., Asteraceae) je snažna dvogodišnja ili katkad višegodišnja biljka visoka do dva metra, gola ili fino pustenasto dlakava. Listovi su vrlo veliki, dugi do 70 cm, jednostruko do trostruko perasto razdijeljeni, sa širokim odsječcima ili gotovo nerazdijeljeni, s ljubičastim trnovima ili bez trnova. Cvjetne glavice su pojedinačne, vrlo velike, u promjeru do 10 cm s mesnatim dnom cvata. Cvjetovi su plavo-ljubičasti do crveno-ljubičasti. Ovojni listovi također su u donjem dijelu mesnati, gotovo bez trnova na vrhu. Artičoka se odavno uzgaja, a potječe iz Sredozemlja.

Dijelovi biljke koji se koriste

U terapijske svrhe koriste se listovi, koji se beru u prvoj godini nakon cvatnje. Potrebno je istaknuti da cvjetovi, koji se koriste u prehrani, nemaju ljekovito djelovanje.

Kemijski sastav

Listovi artičoke sadrže cinarin, flavonoidne spojeve poput luteolin-7-glikozida i luteolin-7-rutozida, gorki lakton cinaropikrin, te brojne hidroksi-kiseline (hidroksimetil-akrilna, mliječna). Biljka sadrži vrlo osjetljive spojeve (prije svega cinarin) koji se sušenjem raspadaju pod utjecajem enzima iz listova, stoga se preporučuju pripravci od svježe nesušene droge, kao što su sok svježe biljke ili pripravci spravljeni SIPF tehnologijom. Suhi ekstrakti, dobiveni iz suhe biljke, iskazuju slabije djelovanje od iscrpaka iz svježe biljke. Ako se biljka suši, tada proces sušenja mora biti brz, na povišenoj temperaturi. Uglavnom, spraviti kvalitetan pripravak nije jednostavno. Zato je poželjno prilikom kupnje konzultirati se o kvaliteti, pazeći da je pripravak spravljen od svježe biljke.

Indikacije

Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za probavne tegobe, hepatobilijarne tegobe (otežano lučenje žuči), te tretman dislipidemija, poput povišene razine kolesterola.
Artičoka se tradicionalno koristi u "kurama čišćenja" organizma. Takve se kure obično provode u rano proljeće, te nakon duljih razdoblja uzimanja lijekova, a traju tri, četiri tjedna. Cilj takvih kura je olakšati regeneraciju jetre opterećene pojačanim metabolizmom i izlučivanjem lijekova. Preporučuju se i kod ljudi profesionalno izloženih tvarima čije prisustvo opterećuje jetru (organska otapala, lakovi...), kao i ljudima s alergijskim tegobama (alergije na inhalacijske alergene poput peludi, alergije na hranu).

Najnovije

Najčitanije