Artičoka

Artičoka

Artičoka
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Artičoka (Cynara scolimus L., Asteraceae) je snažna dvogodišnja ili katkad višegodišnja biljka visoka do dva metra, gola ili fino pustenasto dlakava. Listovi su vrlo veliki, dugi do 70 cm, jednostruko do trostruko perasto razdijeljeni, sa širokim odsječcima ili gotovo nerazdijeljeni, s ljubičastim trnovima ili bez trnova. Cvjetne glavice su pojedinačne, vrlo velike, u promjeru do 10 cm s mesnatim dnom cvata. Cvjetovi su plavo-ljubičasti do crveno-ljubičasti. Ovojni listovi također su u donjem dijelu mesnati, gotovo bez trnova na vrhu. Artičoka se odavno uzgaja, a potječe iz Sredozemlja.

Dijelovi biljke koji se koriste

U terapijske svrhe koriste se listovi, koji se beru u prvoj godini nakon cvatnje. Potrebno je istaknuti da cvjetovi, koji se koriste u prehrani, nemaju ljekovito djelovanje.

Kemijski sastav

Listovi artičoke sadrže cinarin, flavonoidne spojeve poput luteolin-7-glikozida i luteolin-7-rutozida, gorki lakton cinaropikrin, te brojne hidroksi-kiseline (hidroksimetil-akrilna, mliječna). Biljka sadrži vrlo osjetljive spojeve (prije svega cinarin) koji se sušenjem raspadaju pod utjecajem enzima iz listova, stoga se preporučuju pripravci od svježe nesušene droge, kao što su sok svježe biljke ili pripravci spravljeni SIPF tehnologijom. Suhi ekstrakti, dobiveni iz suhe biljke, iskazuju slabije djelovanje od iscrpaka iz svježe biljke. Ako se biljka suši, tada proces sušenja mora biti brz, na povišenoj temperaturi. Uglavnom, spraviti kvalitetan pripravak nije jednostavno. Zato je poželjno prilikom kupnje konzultirati se o kvaliteti, pazeći da je pripravak spravljen od svježe biljke.

Indikacije

Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za probavne tegobe, hepatobilijarne tegobe (otežano lučenje žuči), te tretman dislipidemija, poput povišene razine kolesterola.
Artičoka se tradicionalno koristi u "kurama čišćenja" organizma. Takve se kure obično provode u rano proljeće, te nakon duljih razdoblja uzimanja lijekova, a traju tri, četiri tjedna. Cilj takvih kura je olakšati regeneraciju jetre opterećene pojačanim metabolizmom i izlučivanjem lijekova. Preporučuju se i kod ljudi profesionalno izloženih tvarima čije prisustvo opterećuje jetru (organska otapala, lakovi...), kao i ljudima s alergijskim tegobama (alergije na inhalacijske alergene poput peludi, alergije na hranu).

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije