Echinacea za bolji imunitet

Echinacea za bolji imunitet

Echinacea za bolji imunitet
  • Objavljeno: Petak, 14.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opći podaci

Lat.: Echinacea augustifolia

Echinacea potječe iz Sjeverne Amerike. Sjevernoamerički Indijanci koristili su je za liječenje rana i ugriza zmije. Danas se tri vrste ove višegodišnje ljekovite biljke uzgajaju u zdravstvene svrhe. Echinacea ima dugu sezonu cvjetanja i omiljena je ukrasna biljka.

Koristi se korijen i cvijeće. Korijen se koristi više od cvijeća. Korijenje se uzima s biljke koja je stara najmanje četiri godine. Cvijeće se skuplja čim se otvori.

Korijenje sadrži isparljivo ulje, polisaharide i smole, koji svojim snažnim antiseptičkim i antifugalnim svojstvima poboljšavaju imunitet.

Echinacea se koristi za spravljanje tinktura, ekstrakata i praška, sama ili u kombinaciji s drugim biljkama.

Upotreba

Echinacea je djelotvoran lijek protiv gripe, ozeblina, infekcija gornjih disajnih putova, genitalnih i urinarnih infekcija i ostalih bolesti. U znatnoj mjeri se upotrebljava kod liječenja prehlade. Brzo okrepljuje i povećava imunitet, štiteći organizam od ostalih infekcija.

Oceani tinte su proliveni kako bi se zahvalio Echinacei na mogućnosti da spriječi ili ograniči težinu prehlade. Većina stručnjaka ne preporučuje uzimanje echinacee za dugoročno sprječavanje prehlade. Echinacea može uzrokovati potencijalno ozbiljne nuspojave. Osobe s alergijom na ambroziju će najvjerojatnije imati reakciju na Echinaceu, a bilo je slučajeva anafilaktičkog šoka. Velika studija iz 2005. godine provedena na 437 volontera je također pokazala da echinacea ne utječe na težinu prehlade ili gripe. Na prvi simptom, uzmite tinkturu echinacee u vodi četiri puta dnevno dok se simptomi ne povuku.

Echinacea jača imunitet i povećava otpornost na infekcije, naročito na gripu. Zato je ova biljka korisna osobama s oslabljenim imunološkim sustavom. Izuzetno je korisna kao dodatak u liječenju kada je imunološki sustav oslabljen zbog uzimanja lijekova i kod pacijenata oboljelih od raka. Međutim, echinacea se u takvim slučajevima može uzimati samo uz prethodni dogovor  s liječnikom. Čini se da jedna vrsta, Echinacea purpurea, najbolje funkcionira. Nije na odmet, osim ako ste alergični na ambroziju, imate autoimuni poremećaj ili uzimate lijekova koji mogu oštetiti jetru.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije