Asafoetida
Latinski naziv: Ferula assafoetida
Porodica: Umbelliferae
Ostali nazivi: asafetida, hing, ingu i gigantski anis
Opis
Potječe iz Irana i Afganistana, a trenutno se uzgaja diljem svijeta. To je višegodišnja biljka, koja se uzgaja u šumama i raste do otprilike 3m. Ima žute cvjetove, male i uske listiće i gusto korijenje. Svi dijelovi biljke imaju prepoznatljiv miris, koji nije ugodan. Asafoetidu ćete uglavnom pronaći u obliku žutog praha.
Miris asafoetide je za većinu ljudi neugodan, poput sumpora. Na sreću, kuhanjem miris prestaje biti neugodan te podsjeća na miris češnjaka. Okus je također neugodan, ali se kuhanjem postiže okus češnjaka.
Priprema i pohrana
Vrlo je važno asafoetidu zadržati u dobro zatvorenoj posudi jer će njen miris utjecati na ostale namirnice i začine. Najčešće je dostupna u obliku praha ili granula koje se mogu dodati izravno u lonac za kuhanje. Ovo je vrlo moćan začin te je u stanju trajati više od godinu dana, ako se propisno pohrani, daleko od svjetla i zraka.
Priprema jela
Koristi se u malim količinama, dodaje se direktno u tekućinu u kojoj se hrana kuha, u ulje na kojem se hrana prži i slično. Asafoetida se najčešće koristi u indijskoj vegetarijanskoj kuhinji, iako se na području Indije ne uzgaja.
Ljekovita svojstva
Ovaj začin je poznat kao lijek protiv nadimanja, respiratornih problema kao što su astma, bronhitis i kašalj. Njegov neugodan miris je zaintrigirao znanstvenike i vjeruju da asafoetida krije mnoga ljekovita svojstva.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345