Komorač
Biljka
Komorač (Foeniculum vulgare Mill.).
Porodica
Umbelliferae - štitarke.
Ostali nazivi
Koromač, morač, slatki kopar, janež.
Podrijetlo
Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci.
Stanište
Raste po kamenjarima Hrvatskoga primorja, Dalmacije i Makedonije, a mnogo se uzgaja i diljem svijeta. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima.
Srodne vrste
Anis (Pimpinella anisum L.), celer (Apium graveolans L.), kim (Carum carvi L.).
O biljci
Komorač je dvogodišnja biljka koja naraste do dva metra u visinu. Ima perasto razdijeljene listove i žute cvjetove koji tvore štitke. Plod je duguljast, rebrast i malo spljošten, jakog mirisa i slatkastog okusa.
Ljekoviti dio biljke
Plod, korijen i cijela biljka.
Sastav
Eterično ulje 2-6 posto, masno ulje i slobodne masne kiseline 20 posto, bjelančevine i aminokiseline 20 posto, kalij, kalcij, sumpor i fosfor.
Droga
Foeniculi fructus - plod komorača. Poluzreli plodovi komorača koriste se u raznim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se također koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.
Djelovanje
- karminativno - protiv nadimanja i probavnih tegoba
- spazmolitički - protiv grčeva (posebno u probavnom sustavu)
- ekspektorativno - pospješuje iskašljavanje
- aperitiv - za pospješivanje apetita
- tonik i afrodizijak - regulira cikluse mjesečnice
- laktacijsko - pospješuje izlučivanje mlijeka
- antiseptičko - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama
- diuretičko - stimulira funkciju bubrega i pospješuje izlučivanje mokraće
- antireumatsko - protiv reumatskih bolova.
Indikacije
- Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva; za poboljšanje apetita.
- Dišni sustav - gripa, prehlada, produktivni kašalj.
- Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva.
- Lokomotorni sustav - oblozi s eteričnim uljem komorača ublažavaju reumatske bolove.
- Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.
Neželjeni učinci
Nisu poznati.
Kombinacije
Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom i anisom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin.
Čuvanje
Plodovi - u suhim i zatvorenim staklenim spremnicima zaštićeno od svjetlosti; ostatak biljke - osušen u dobro zatvorenim kartonskim kutijama.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345