Poljska preslica

Poljska preslica

Poljska preslica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.452
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Indikacije

Biljka je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za mokraćne tegobe, kod upala mokraćnih puteva, poput upale mokraćnog mjehura, te kao pomoćna terapija manjih kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura. Blago diuretičko djelovanje opravdalo je i korištenje ove biljke kod edema (oteknuća) nogu. Smatra se da su za taj učinak najodgovorniji flavonoidi i derivati kavene i hidroksicimetne kiseline. Stoga poljska preslica ulazi u brojne čajne smjese koje se koriste kod tegoba s mokraćnim sustavom, zajedno s medvjetkom, listom breze i zlatnicom.

Osim službeno odobrenog korištenja, biljka se nekoć tradicionalno koristila, zajedno s plućnjakom, za liječenje tuberkuloze. Korištenje ove biljke kod tuberkuloze temeljeno je na starom vjerovanju kako silicijevi spojevi pogoduju aktivnosti imunološkog sustava pluća. Danas se smatra kako je takva uporaba zastarjela i nije utemeljena u znanosti.

Kao remineralizacijska biljka našla je svoje mjesto u modernoj fitoterapiji kod tegoba kao što je osteoporoza. Premda za tu indikaciju nije klinički odobrena, njezina uporaba pokazala se blagotvornom kod te bolesti modernog doba. Za potpun učinak kombinira se s biljkama bogatim kalcijem (sjemenke sezama, rogač) tijekom duljeg razoblja (nekoliko mjeseci terapije). No, za tretman osteoporoze preferiraju se pripravci biljke koji imaju najveću moguću razinu u vodi topivih silicijevih spojeva, kao što je SIPF ekstrakt. Zanimljivo, pripravci poljske preslice koriste se kod krhke kose, zrele i stanjene kože te lomljivih noktiju. U tu svrhu često se kombinira s pripravcima lista koprive. Katkad se vodeni pripravci preslice koriste kao oblozi za njegu kože i zacjeljivanje manjih rana, premda je danas takva uporaba u nas gotovo potpuno zaboravljena.

Najnovije

Najčitanije