Kako preživjeti Božić bez stresa?
Stres je jedan od najvećih zdravstvenih problema u ovo doba godine jer pokušavate izaći na kraj sa svim financijama i isplanirati blagdan za cijelu obitelj. Pokušajte unaprijed isplanirati svoj proračun i trošiti pametno, kupujući samo ono što vam je zaista potrebno.
Ne trebate osjećati pritisak zbog planiranja svega. Dapače, recite prijateljima i obitelji da vam pomognu pa ćete dobiti i razumijevanje i potrebnu pomoć. Ako ste u lošoj financijskoj situaciji, ne dozvolite da vas stres uništi, postoji hrpa jednostavnih i jeftinih ideja za recepte i poklone koji će vam uštedjeti vrijeme i novac.
A ovo je top 9 savjeta kako da što jednostavnije i bezbolnije preživite Božić.
1. Vježbajte
Znamo da je zima tamna i tmurna, ali čak i najmanja količina vježbanja pomoći će vam da se osjećate puno bolje. Vježbanje je sjajan način za oslobađanje od stresa i povećanje energije, što znači da ćete biti psihički i fizički pripremljeni za rodbinu i sve goste kad stignu. Šetnja je najlakši i besplatan način, ali ako volite vježbati u zatvorenom, možete se odlučiti za plivanje, fitness ili teretanu. Čak i poziv na božićni domjenak, na kojem ćete plesati i ludovati, može biti odličan način da se razgibate.
2. Pojedite dobar doručak
To vam uvijek svi govore, ali u ovo doba godine, kada ste zauzeti i pod stresom, doručak je važniji nego ikad. Istraživanja su pokazala da doručak pomaže u pravilnoj ravnoteži šećera u krvi, koja zatim kontrolira apetit i energiju. Upravo zato dobar i zdrav doručak pomoći će vam da smanjite rizik od pretilosti, visokog krvnog tlaka, bolesti srca i dijabetesa.
3. Uzmite probiotik
Svi vole jesti previše za Božić, a puno hrane i previše alkohola dovodi do nadutosti i ostalih probavnih problema. Jedan od glavnih razloga je taj što svakodnevno konzumirate previše soli, šećera i loše hrane na koju vaš organizam nije navikao. Jedan od najbržih i najjednostavnijih načina za sprečavanje probavnih problema je konzumacija probiotika svakog jutra jer on sadrži prijateljske bakterije koje pomažu da se uspostavi ravnoteža u crijevima.
4. Izbjegnite trovanje
Možda zvuči čudno, ali čak ¼ svih slučajeva trovanja hranom u ovo doba godine povezana je s pečenjem purice. Temperatura purana, guske i piletine mora biti barem 170°C kako bi se osiguralo uništenje svih bakterija koje uzrokuju salmonelu, listeriju ili e. coli. Zato svakako koristite termometar za meso da budete sigurni da je postignuta ispravna temperatura.
5. Popijte smoothie
Doba je godine kada se mnogi od osjećaju prilično iscrpljeno. Ako ste previše zauzeti, umorni, nenaspavani i trebate obnoviti energiju, voćni ili proteinski smoothie najbrži je i najzdraviji način za to. Antioksidansi iz voća i povrća napunit će vam baterije i pripremiti vas za nove zadatke.
6. Uživajte u božićnoj večeri
Tradicionalna večera koja uključuje puricu s povrćem dobar je izbor za vaše tijelo. Purica je jedna od najzdravijih vrsta mesa, prokulice su bogate folnom kiselinom koja pomaže sniziti rizik od raka, a poriluk i luk će stimulirati rast zdravih bakterija u crijevima. Čak i sušeno voće u pudingu i kolačima dobro je za vas jer je bogato antioksidansima i uništava toksine u tijelu. No najvažnije je, naravno, jesti umjereno.
7. Spavajte
Znamo da se Božić vrti oko zabave, jela i pića, ali često haraju i sezonske bolesti koje će vas napasti na prvi znak oslabljenog imuniteta. Vaše tijelo i mozak oporavljaju se kad spavate pa čim osjetite umor idite odspavati. Pokušajte piti toplo mlijeko ili čaj prije spavanja kako biste se pripremili za san i odmorili tijelo i um.
8. Olakšajte si mamurluk
Tijekom blagdana svatko si dopusti čašicu više, ali nitko ne uživa u mamurluku sljedećeg dana. Mamurluk može biti znak da ste se odlično proveli, ali isto tako tijelo želi vratiti neophodne vitamine i minerale koje je izgubilo, a božićna večera puna je tvari potrebnih za liječenje mamurluka.
Purica je veliki izvor vitamina B, što je bitno za živčani sustav i zaustavljanje nelagodnog osjećaja. Krumpir ima više vitamina C nego čaša soka od naranče pa pomaže jetri da razgradi alkohol. Zeleno povrće poput brokule i prokulica sadrži vitamin E koji pomaže tijelu da se oporavi, a određeno voće, poput banane, sadrži prirodni antacid koji smiruje želudac i magnezij koji olakšava glavobolju. U konačnici, sve će vam to pomoći da se osjećate bolje.
9. Pazite s ostacima hrane
Pobrinite se da ostatke hrane stavite u hladnjak u roku od dva sata nakon kuhanja, u suprotnom postoji mogućnost da biste se mogli zaraziti. Osim toga, pripazite da spremljene ostatke pojedete u roku od 4 dana da izbjegnete trovanje hranom. I zapamtite, ostatke možete podgrijati, ali samo jednom. Sve što ostane nakon podgrijavanje mora ići u smeće.
Vezani sadržaj:
- Otkrijte što ljudi u svijetu jedu za Božić!
- Isprobajte ovih 11 kreativnih božićnih dekoracija!
- Odaberite božićni poklon prema horoskopskom znaku!
- Saznajte kako da spriječite predblagdanski stres!
- Evo kako da sami izradite božićne ukrase od recikliranog materijala!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345