Vedska astrologija: Kroz studeni očekujte prekretnice i iznenađenja na mnogim područjima

Vedska astrologija: Kroz studeni očekujte prekretnice i iznenađenja na mnogim područjima

Vedska astrologija: Kroz studeni očekujte prekretnice i iznenađenja na mnogim područjima
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Horoskop

Astrologija za neke može biti grubi determinizam, dok za druge predstavlja početak spoznaje puta i interesa duhovne jedinke, osobe ili jastva, u ovom životu. Ako uzmemo u obzir vječnost duše koja je u Vedama, drevnim spisima, opisana kao izvorni sastojak duše, ono od čega je živa čestica ili duša sastavljena, postaje razumljivo objašnjenje zakona karme koji kaže da kako sijemo tako i žanjemo. Tom spoznajom razumijemo da darovi koje uživamo i tereti koje nosimo nisu rezultat samo onoga što vidimo i onoga čega se sjećamo, nego i mnogih nama skrivenih prijašnjih iskustava koja su se odigrala u beskonačnoj vječnosti duše prije sadašnjeg trenutka i ovog života.

Đjotiš ili vedska astrologija tumači kako smo dijelom vezani izvršavanjem onoga što se mora dogoditi, neki to zovu sudbina, a dijelom smo slobodni da djelujemo po izboru i stvaramo ono što ćemo konzumirati kao rezultate u sljedećim iskustvima vječne egzistencije duše. Iako nas stotine tisuća silnica različitih potreba, dužnosti, zadataka i iskušenja vuku u jednaki ili čak veći broj pravaca, ipak biramo svoj smjer. Kao što vol koji za sobom vuče kola može odabrati hoće li na raskršću skrenuti lijevo ili desno, tako svatko od nas nosi ili vuče svoj teret, ali bira kojim putem krenuti. Đjotiš se bavi putem duše koja prolazi kroz mnoga iskustva, prikuplja i troši rezultate svoje karme. Stoga je pogled đjotiša drugačiji od popularizirane astrologije koja nam se nudi na zapadu. Položaji tranzita planeta koji su opisani u sljedećem tekstu odnose se na zodijak koji je u upotrebi u đjotiš astrologiji, a taj je zodijak vezan na točne položaje zvijezda na nebu; u zviježđu Ovna nalazi se znak Ovna, vrlo jednostavno.

Studeni je mjesec traženja inspiracije iznutra

Studeni je počeo s retrogradnošću Marsa. Ovaj bog rata gibat će se unazad po našem nebu od 30. listopada 2022. pa do 12. siječnja 2023. Zanimljivo je i to da će se u sideralnom zodijaku u znaku Bika zadržati od 13. 11. 2022. do 12. 3. 2023. Studeni je dakle mjesec koji otvara sezonu Marsa u Biku. No retrogradnost općenito predstavlja potrebu da više radimo na samokontroli i disciplini, da hrabrimo sebe, pronađemo motivaciju i inspiraciju iznutra. Mars je aktivna energija u nama, a kad je retrogradan ta energija je okrenuta prema unutra i traži razloge za svoje postojanje unutar svakoga od nas. Zato će do 12. siječnja 2023. biti važno da sami sebe motiviramo jer će izvanjska inspiracija biti nedostatna.

Kroz studeni imamo cijeli niz planetarnih fenomena, a sljedeće na rasporedu su konjunkcije Venere i Sunca s južnim Mjesečevim čvorom koji se naziva Ketu. U astrologiji Ketu predstavlja višak prošlih života, teret koji želimo zbaciti, ali i darove koje smo stekli aktivnostima u prošlim životima. Konjunkcija Venere i Ketua ukazuje na potrebu kultiviranja čistih odnosa (pogotovo u ljubavi) koji se baziraju na duhovnim vrijednostima, odnosno na onim vrijednostima koje nisu motivirane materijalnim interesima, sebičnošću, trenutnim i privremenim zadovoljstvima i slično. Ketu pokazuje odricanje od svega što nije usmjereno prema rastu i napretku, olakšanje od svih nepotrebnih viškova. A višak može biti gorčina u odnosu koja nastaje zbog neuravnoteženosti primanja i davanja te neobjašnjivih osjećaja gubitka ili uzaludnosti. Ova konjunkcija vlada do 11. studenog s vrhuncem djelovanja 2. i 3. studenog.

Sunce u konjunkciji s Ketuom govori o nedostatku muškog principa; inicijative, samopouzdanja, kreativnosti, poduzetnosti, ali i sposobnosti da se pruži, mir, utjeha i sigurnost. Sunce je izvor života, ali i izvor istine. Vatra Sunca grije, donosi život, ali i raspršuje tamu. Tamo gdje je svjetlost, tamo ne može biti prisutna tama. Ketu u spoju sa Suncem donosi pročišćenje svih principa koje Sunce predstavlja i uzdizanje na viši nivo istinoljubivosti. Sunce je u konjunkciji s Ketuom do 16. studenog, a vrhunac ove konjunkcije osjeća se 4. i 5. studenog.

Čim je Ketu u blizini Sunca događaju se pomrčine, jednu smo već imali 25. listopada, a druga se odvija 8. studenog u vremenu od 9:02 do 14:56. Ovo je potpuna pomrčina Mjeseca koja se odvija od 9:02 do 14:56. U danima pomrčina preporuča se staloženost i kultiviranje unutarnjeg mira. Takav mir se postiže duhovnom praksom bilo kojeg oblika, ali i povlačenjem, izbjegavanjem važnih odluka, stresnih događaja i slično. Utjecaj Mjesečevih čvorova, Rahua i Ketua, djeluje destabilizirajuće na najvažnije elemente zodijaka, a to su Sunce i Mjesec. Započeti važan projekt u trenutku pomrčine, donijeti bitnu odluku u tom trenutku znači da u samom početku nismo posijali sjeme na plodno tlo i nemamo podršku. Biti u pravo vrijeme na pravom mjestu i napraviti pravu stvar, to je ono što svi želimo, no trenutak pomrčine jednostavno nije "pravo vrijeme".

U ovim danima događa se i konjunkcija Merkura s Ketuom, vrhunac koje je dan prije pomrčine Mjeseca, 7. studenog. Osim svega navedenog očekivati možemo i zbunjenost u komunikaciji, nesporazume u pregovorima, greške u procesima koji zahtijevaju racionalnost i logiku. Po svemu sudeći pred nama je nekoliko vrlo uzbudljivih dana.

Venera i Merkur se nalaze u blizini Sunca i prekriveni su njegovim sjajem. Takvo stanje nazivamo spaljenošću planete. Venera (ljubav i užitak u nama) i Merkur (intelekt i komunikacija u nama) simbolički prolaze kroz vatru pročišćenja i dokazuju svoju ispravnost. Vatra Sunca je naklonjena istini i pravdi te zbog toga ne dodiruje one u kojima nema ništa drugo osim čiste istine, čije je biće istina sama. Čak štoviše uzdiže i pročišćava njihov karakter. Vatra spaljuje nečistoće, a istinu čini još plemenitijom i svjetlijom, poput zlata koje se u vatri pročišćuje. Spaljenost Merkura i Venere razotkriva istinu povezanu s tim planetima u svačijem životu. U područjima ljubavi i komunikacije, ne samo sada nego i uvijek, potrebna je čista iskrenost jer će nečistoće u plamenovima Sunca biti pretvorene u pepeo. Venera je zaslijepljena i prekrivena sjajem Sunca do 3. prosinca 2022., a Merkur do 12. prosinca 2022.

Završetak retrogradnosti Jupitera: možda ćete se razočarati u suočavanju s realnošću

Još jedan od važnih događaja je završetak retrogradnosti Jupitera 24. studenog. Jupiter je retrogradan nepuna četiri mjeseca unazad. To je dug period i u četiri mjeseca može se dogoditi, započeti i završiti štošta. No Jupiter je tijekom sva četiri mjeseca retrogradan u znaku kojim vlada – Ribama. Ovdje Jupiter daje blagoslove blagostanja, znanja, pravednosti, visokih ideala, vjere i nade. Rekli bi, opa, ovo je dobro. Ali uvijek postoji neki "ali", Jupiter je u visokom dostojanstvu, a u retrogradnosti djeluje suprotno. To znači da bi krajem ovog suprotnog kretanja Jupitera mogli biti razočarani ili otriježnjeni u suočavanju s realnošću koja ne odgovara našim vizijama i planovima koje smo kovali četiri mjeseca unazad. Jupiter je ipak dobroćudnik tako da proces otrežnjenja neće biti bolan nego će nalikovati na onaj trenutak kada se vratimo iz meditacije u realni svijet. Iz meditacije ćemo ponijeti nešto što će nas pratiti u svakodnevnom životu, podignuti iznad sive svakodnevnice, dati nam poleta i osjećaja da lebdimo par centimetara iznad tla. Optimistično i vedro ćemo gledati uokolo. No prije ili kasnije spustiti ćemo se na zemlju s tog oblaka mašte i lijepih snova.

S obzirom na trenutna događanja u svijetu možemo očekivati prekretnice i iznenađenja na mnogim frontovima, globalno, ali i individualno u životima nekih od nas. To se posebno odnosi na prvu polovinu mjeseca. Naravno da je svatko od nas jedinstvena individua i da nećemo svi prolaziti kroz ista iskustva. No globalni događaji utječu na naše živote, a u životima nekih od nas događat će se promjene. Da bi shvatili koga će točno te promjene okrznuti potrebno je dublje pogledati individualnu natalnu kartu i upoznati se s resursima koje planete pokazuju u mapi rođenja.

Piše: Dean Valentić, vedski astrolog i savjetnik

Rođen je u Puli 1969. godine, krajem 1980-ih počinje njegov interes za jogu i filozofiju dalekog istoka (preciznije Indije). Do 1999. živi u Ljubljani gdje radi kao vegetarijanski kuhar te postaje izučen u zdravoj prehrani i nutricionizmu posebno iz vidika Ayurvede. Od početka devedesetih godina proučava Vedske spise i u praksi primjenjuje realizirano znanje. Tijekom 1990-ih godina 7 godina živi povučenim i discipliniranim životom u ašramu, dobiva dvije duhovne inicijacije od duhovnog učitelja (u Brahma-Madhva Gaudiya učeničko nasljeđe) te na taj način stječe kvalifikaciju “brahmana” (poznavaoca Vedskog znanja).

Interes za jyotish astrologiju, koja proizlazi iz dijela vedskog znanja, se budi 1999. od kada živi u Puli. Astrologiju uči pod vodstvom učitelja astrologije Gabora Szucs (Gauranga Dasa) iz Budimpešte. Gauranga Dasa je učenik pandita Sanjay Ratha, učitelja tradicionalne astrologije iz Indije i osnivača astrološke škole i instituta Šri Jagannatha centra. U tom naslijeđu Dean Valentić nastavlja proučavanje, podučavanje i prakticiranje astrologije. Više informacija i kontakt astrologa na web stranici Vedska astrologija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije