Jyotish: Što ove godine očekivati od retrogradnog Merkura?

Jyotish: Što ove godine očekivati od retrogradnog Merkura?

Jyotish: Što ove godine očekivati od retrogradnog Merkura?
  • Objavljeno: Utorak, 03.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Horoskop

U prvim smo danima nove godine, koja počinje s retrogradnim Marsom i Merkurom. Venera se približava Saturnu, a Mjesec Rahuu. Kažu da početak nečega označava kvalitetu tog događaja, projekta ili ideje. Početak je kao neko sjeme; ako je sjeme loše, ne možemo baš očekivati dobre plodove. Pa kakvo je onda sjeme nadolazeće 2023. godine? Što se tiče samog sjemena, trenutka početka, što možemo očekivati od njega?

Pa retro Mars već na samom početku pokazuje pasivnost. Želje koje imamo su jake, duboko ukorijenjene i zato smo spremni biti uporni i predani, intenzivni i dramatični ako je to potrebno. Neke je stvari teško promijeniti i potrebna će nam biti ravnoteža između prepuštanja toku na koji nemamo utjecaja i djelovanja unutar kruga našeg utjecaja. Jeste li ikada razmišljali o vašem krugu utjecaja? Unutar kruga možemo utjecati i mijenjati, ali izvan kruga nema utjecaja što znači da bilo koja aktivnost i trud neće donijeti baš nikakve rezultate.

U ovoj godini vratite se vrijednostima koje vam pružaju slobodu

Na početku ove godine bit će dobro razumjeti upravo to; retrogradni Mars nas stavlja u okvire u kojima možemo ostvariti svoje želje. Sve što je izvan okvira je gubljenje vremena. Želim nam svima razumijevanje individualnog kruga utjecaja. Retrogradni Merkur se okreće prema idealima koje smo zaboravili, potrebno će biti vratiti se istini i vrijednostima slobode, treba poticati individualnu nezavisnost i originalnost, autentičnost. Želim nam svima da se vratimo sebi i onim vrijednostima koje nam omogućavaju da budemo slobodni, ugođeni s mjestom i trenutkom, sinkronizirani s frekvencijama kojima želimo vibrirati.

Odgovornost u ljubavi i užicima nam je potrebna; razlučiti što je zapravo prava ljubav. Ova bi godina mogla biti emotivno napeta za mnoge, za neke uzbudljiva, za druge uznemirujuća. Želim nam svima čistu ljubav, ako nju imamo, onda smo uvijek u pravu. I u najvećoj emotivnoj oluji bit ćemo na brodu koji plovi u sigurnu luku. Samo ljubav.

Ne gubite nadu

Jupiter daje blagoslove, to je dobra strana ove godine. Tijekom mjeseci neke će se stvari promijeniti i pokazat će se kako će neki blagoslovi biti razočaranje. Past će maske nekome ili nečemu u što smo vjerovali i polagali svoje nade. Želim nam zato da ne izgubimo nadu i da vjerujemo da ništa nije slučajno i da se sve, baš sve, događa po savršenom planu koji teče kao rijeka koja savršeno ispunjava korito i bez prepreke stiže k svom ušću.

Saturn je stabilan već tri godine i nedugo nakon početka godine se mijenja. Otvorit će nove horizonte, pa u sljedećoj godini možemo očekivati inovacije i pomicanje granica ustaljenih normi. Želim nam da se usudimo pomaknuti granice jer su mnogi reformatori prošlosti proglašeni hereticima i mnogi sveci su protjerani i prognani u šumske špilje. Budimo crne ovce koje će ukazivati na važnost odmaka od uobičajenog i ustaljenog.

Rahu i Ketu kazuju slično. Originalnost i individualizam koji je rezultat opterećenja očekivanjima okoline ili većine. Strukture zajednice se mijenjaju i ono što je djelovalo prije 20, 30 ili 40 godine više nije isto, pravila su drugačija. Velika je potreba za razumijevanjem onoga što je kolektivno i onoga što je individualno. Nema više općenitih pravila koja se mogu primijeniti na sve, ne postoji isti set normi za svakoga i sve na ovom planetu. Svijet sve više postaje mjesto gdje treba biti svjestan individualnih pravila kojih ima onoliko koliko je osoba na ovom planetu. Želim nam zato da naučimo slušati svoja srca, a ne dogme koje nam se nameću u ime ove ili one istine ili ne daj Bože nekog našeg Boga koji je bolji od njihovog Boga.

Piše: Dean Valentić, vedski astrolog i savjetnik

Rođen je u Puli 1969. godine, krajem 1980-ih počinje njegov interes za jogu i filozofiju dalekog istoka (preciznije Indije). Do 1999. živi u Ljubljani gdje radi kao vegetarijanski kuhar te postaje izučen u zdravoj prehrani i nutricionizmu posebno iz vidika Ayurvede. Od početka devedesetih godina proučava Vedske spise i u praksi primjenjuje realizirano znanje. Tijekom 1990-ih godina 7 godina živi povučenim i discipliniranim životom u ašramu, dobiva dvije duhovne inicijacije od duhovnog učitelja (u Brahma-Madhva Gaudiya učeničko nasljeđe) te na taj način stječe kvalifikaciju “brahmana” (poznavaoca Vedskog znanja).

Interes za jyotish astrologiju, koja proizlazi iz dijela vedskog znanja, se budi 1999. od kada živi u Puli. Astrologiju uči pod vodstvom učitelja astrologije Gabora Szucs (Gauranga Dasa) iz Budimpešte. Gauranga Dasa je učenik pandita Sanjay Ratha, učitelja tradicionalne astrologije iz Indije i osnivača astrološke škole i instituta Šri Jagannatha centra. U tom naslijeđu Dean Valentić nastavlja proučavanje, podučavanje i prakticiranje astrologije. Više informacija i kontakt astrologa na web stranici Vedska astrologija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije