Srpanj je mjesec ekstrema i velikih odluka: horoskop prema jyotishu

Srpanj je mjesec ekstrema i velikih odluka: horoskop prema jyotishu

Srpanj je mjesec ekstrema i velikih odluka: horoskop prema jyotishu
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Horoskop

Srpanj će proći uz konjunkciju Marsa i Rahua, retrogradnost Saturna i njegov prelazak u znak u kojem je boravio od početka 2020, približavanje Merkura Suncu te početak retrogradnosti Jupitera krajem mjeseca.

Kombinacija Marsa i Rahua donosi ljutnju i loše odluke

Druženje Marsa i Rahua u istom znaku (od 28.6. do 10.8.) je vatrena kombinacija. Osim što nam je ljeto počelo s toplinskim valovima i sušom, mogući su mnogi disbalansi i ekstremi u aktivnostima i dinamici života. Prošlo ljeto, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, osjećali smo se kao "pušteni s lanca". Ovo ljeto provodimo već odavno pušteni s tog lanca, ali i s nagonom za krajnostima. To nas doduše može dovesti do proboja postavljenih granica, inovacija, revolucionarnih novina i slično. No, spoj Marsa i Rahua će vjerojatnije rezultirati neplaniranim nezgodama, ljutnjom, izljevima gnjeva, lošim odlukama zbog povišene nervoze i bezrazložne kompetitivnosti te povišenim temperaturama uokolo, ali i u našim usijanim glavama.

Završetak srpnja donosi nešto novo

Uvijek je važno da se rukovodimo vrlinom. Kad bi u temelje svojih života redovno i dugoročno ugrađivali poštenje, istinoljubivost, samilost, čistoću i ostale vrline, mogli bi ostati uravnoteženi i u najvećoj oluji. No, većina nas se orijentira prema privremenim tjelesnim zadovoljstvima, prevladava pohlepa i požuda i zato ova konjunkcija Marsa i Rahua potiče upravo slabosti poput ljutnje zbog koje svjesno činimo greške. Neki impulsi su jači od nas, kao životinja koju nismo dresirali, nekontrolirano nas vuku čak iako znamo da činimo loše, ne možemo se oduprijeti.

Srpanj će na svim nivoima donijeti ekstreme, a ne postoji kratkoročni lijek, neka pilula koja će instant riješiti naše probleme i učiniti nas boljim ljudima. Korijenje koje puštamo godinama (ili životima) ne možemo iščupati u jednom mjesecu. Rješenje je preokret u navikama, načinu razmišljanja, uvođenju novih stavova i temeljitoj obnovi karaktera. Tako možemo očekivati bolji svijet. Inače nas Rahu i Mars bacaju iz jednog ekstrema u drugi, kao lutke na koncu. Vrhunac ove konjunkcije događa se krajem mjeseca, u dijelu neba kojeg đjotiš naziva Bharani. To je sazviježđe preobrazbe ili novog rođenja, označava sve ono što se mora nanovo roditi kako bi se nadvladala ograničenja koja nas drže u sigurnosti, ali i onemogućuju rast i napredak. Nešto će se novoga roditi krajem mjeseca.

Neke napetosti će popustiti u drugom dijelu mjeseca

Saturnova retrogradnost je stara priča i već smo primili dovoljnu dozu paranoje. Hajmo vidjeti pozitivnu stranu; do kraja Saturnove retrogradnosti (23.10.) imamo priliku stabilizirati i učvrstiti sve što smo radili u zadnje dvije godine, provjeriti sve projekte koje smo započeli, da li su dugoročni, jesu li na čvrstim nogama, da li ideje "piju vodu". Neke napetosti će popustiti u drugoj polovici srpnja jer Saturn neće imati pogled (aspekt) na Mars i Rahu (što ima sada). Lakše će se disati, iako možemo očekivati i neka ograničenja koja mogu biti povezana s nestabilnim ekonomskim stanjem gospodarstva.

Blizina Merkura i Sunca govori o tome kako Merkur ne možemo vidjeti, toliko je blizu Sunca da ga ono prekriva svojom svjetlošću. To znači da naša sposobnost komunikacije, zaključivanja, pregovaranja i dijeljenja informacija prolazi kroz vatru pročišćenja. U vatri se spaljuju sve nečistoće i svi viškovi otpadaju. Komunikacija će donijeti željene rezultate samo ako je iskrena i namijenjena dobrobiti, samo ako ohrabruje i uzdiže. U bilo kojem drugom slučaju osjetit ćemo se spaljeno jakim utjecajem (nečijeg) ega, predominantnog i nevjerodostojnog autoriteta. Vrhunac spaljenosti Merkura je sredinom srpnja.

A o retrogradnosti Jupitera, o tome ćemo u sljedećem poglavlju našeg putovanja kroz potencijale vremena.

Piše: Dean Valentić, vedski astrolog i savjetnik

Rođen je u Puli 1969. godine, krajem 1980-ih počinje njegov interes za jogu i filozofiju dalekog istoka (preciznije Indije). Do 1999. živi u Ljubljani gdje radi kao vegetarijanski kuhar te postaje izučen u zdravoj prehrani i nutricionizmu posebno iz vidika Ayurvede. Od početka devedesetih godina proučava Vedske spise i u praksi primjenjuje realizirano znanje. Tijekom 1990-ih godina 7 godina živi povučenim i discipliniranim životom u ašramu, dobiva dvije duhovne inicijacije od duhovnog učitelja (u Brahma-Madhva Gaudiya učeničko nasljeđe) te na taj način stječe kvalifikaciju “brahmana” (poznavaoca Vedskog znanja).

Interes za jyotish astrologiju, koja proizlazi iz dijela vedskog znanja, se budi 1999. od kada živi u Puli. Astrologiju uči pod vodstvom učitelja astrologije Gabora Szucs (Gauranga Dasa) iz Budimpešte. Gauranga Dasa je učenik pandita Sanjay Ratha, učitelja tradicionalne astrologije iz Indije i osnivača astrološke škole i instituta Šri Jagannatha centra. U tom naslijeđu Dean Valentić nastavlja proučavanje, podučavanje i prakticiranje astrologije. Više informacija i kontakt astrologa na web stranici Vedska astrologija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije