Čeka nas mjesec promjena: Jyotish horoskop za travanj 2022.

Čeka nas mjesec promjena: Jyotish horoskop za travanj 2022.

Čeka nas mjesec promjena: Jyotish horoskop za travanj 2022.
  • Objavljeno: Petak, 01.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Horoskop

Travanj je mjesec značajnih promjena. Tijekom sljedećih mjesec dana događat će se najvažnije promjene u ovoj 2022 godini. Ovdje govorim o sideralnom zodijaku koji se koristi u đjotiš (vedskoj) astrologiji.

Počnimo od početka, linearnom kronologijom:

Mjesec počinje konjunkcijom Venere i Saturna, zapravo već se prvog dana u travnju Venera i Saturn pozdravljaju i udaljavaju jedan od drugog, Saturn gleda Veneru u leđa i maše joj očekujući je ponovo u konjunkciji kroz približno godinu dana. Njihovo druženje su u ovozemaljskoj dimenziji označili pregovori koji nisu uspjeli ili su uspjeli tek djelomično. Neki pomak je ipak napravljen i Venera je dodala ljubaznost ili barem otvorenost na razgovor, sposobnost diplomacije te stvaranja ravnoteže i harmonije (ipak je Venera vladar Vage pa predstavlja našu želju za balansom između dvije suprotstavljene strane). Saturn već dvije godine putuje svojim domom, znakom Jarca.

Možemo se prisjetiti kakve su bile dvije prethodne godine, to neće biti teško, što je sve Saturn donio, kakve restrikcije našem uobičajenom životu, potrebe odricanja, nametnute mjere, pravila i moranja. Venera je ovdje dodala dašak osvježenja, mogućnost dogovora. No, sad i ona ide dalje svojim putem, približava se Jupiteru i kraj mjeseca će završiti njihovom konjunkcijom. Imam osjećaj da ćemo pohrliti na nova uživanja i zadovoljstva, kao pas pušten s lanca. Tako je bilo i početkom sezone prošle godine. Ipak, ovog puta s dodatnom dimenzijom shvaćanja o potrebama spajanja dva svijeta koja se već par godina unazad razdvajaju. Svibanj je mjesec idealizma u kojem pokušavamo pronaći zajedništvo i spojiti dva nespojiva svijeta. Kažem idealizma, to je ono kad vjeruješ u savršenstvo koje zapravo ne postoji. No, važno je vjerovati, kažu neki. Pa barem u vjeri iskusiti draž savršenstva.

Bog rata i majstor restrikcije kao i početkom travnja 2020.

Prvih dana travnja se odvija konjunkcija Marsa i Saturna. Dva opaka zloćudnika, jedan bog rata, a drugi majstor restrikcije; druže se i nadmeću za korištenje resursa znaka Jarca. Travanj počinje tako, ali će se tijekom travnja okolnosti promijeniti. Fokus ove konjunkcije su dani od 4.4. do 6.4. Ova konjunkcija donosi potencijal zaoštravanja do krajnjih granica i kulminaciju neugodnosti, da ne kažem nasilja. Negdje i nekad mora kulminirati kako bi nakon tog vrhunca mogli krenuti prema konačnom olakšanju svega što nas opterećuje u prošle dvije godine. Točno početkom travnja 2020. godine je vladala ista ovakva konjunkcija; Saturn i Mars u znaku Jarca.

To su bili trenuci prvog lockdowna, kao što se svi sjećamo. Tada smo se pitali „kako će sve ovo završiti, kad će prestati, kad ćemo opet živjeti normalno?“. Sada se pitamo ista pitanja, ali nemamo na umu lockdown i pandemiju nego rat i ostala previranja po kugli zemaljskoj. Konjunkcija Marsa i Saturna je poput boga smrti koji sudi za počinjene grijehe, dodjeljuje kazne, ali i nagrade za dobra djela. Opet; kažu neki da se pravednici ne trebaju bojati. Ako si pravedan i uvijek ispravan nemaš za što ispaštati. No, s karmom se nikad ne zna, tko zna u kojem nevidljivom oblaku karme nas čekaju reakcije na naša nepoznata djela iz tko zna kojih prošlih života. Zbog toga kažu ljudi da Bog ne postoji. Jer zašto se nepravde događaju nedužnima - to je kao dokaz da Bog ne postoji jer da postoji On bi svojom milošću i dobrotom spriječio da nedužni pate.

Ali stani malo, Bog nije trodimenzionalna jednadžba u koju ubaciš podatke i dobiješ točno određeni rezultat, poziciju ili koordinate. To je prejednostavno, mora biti nešto što je izvan ili iznad naše moći shvaćanja i razumijevanja, nešto što nadrasta tri dimenzije koje doživljavamo očima, ušima i mozgom. Ako nevidljivi oblak karme ne vidimo to ne znači da on ne postoji. A tijekom konjunkcije Saturna i Marsa mogu se osloboditi kiše i oluje iz tog crnog oblaka, poplaviti naša prebivališta, ali i nahraniti zemlju koja će postati plodna i donijeti željene plodove.

Stavljanje sebe na prvo mjesto i rješavanje tereta u odnosima donosi ravnotežu

Promjene sredinom travnja su ulazak Mjesečevih čvorova (sjecišta putanja Sunca i Mjeseca) u znakove Ovna i Vage te Jupitera u Ribe. Ovo su promjene koje označavaju dugoročne trendove, a to znači da se stvari polako mijenjaju i ulazimo u sljedeću ciklus. Rahu u Ovnu i Ketu u Vagi naglašavaju potrebu za ravnotežom u odnosima, ali i direktnom i otvorenom komunikacijom, poduzimanjem ispravne inicijative, pokretanjem novih inovativnih projekata i stavljanjem sebe na prvo mjesto. To ne znači da ćemo zanemariti odnose kao manje važne nego da ćemo se riješiti tereta u odnosima koji nas vuče unazad. Teret je na primjer toksičnost i ovisnost, žrtva i poniženje u odnosima, a ostale terete možete i sami zamisliti i navesti. Dakle, stavimo sebe na prvo mjesto da bi mogli biti dobri u ljubavi i ostalim odnosima. To je tema sljedećih godinu i pol dana, a započinje evo upravo ovog travnja. Prošlih godinu i pol dana prolazili smo kroz transformaciju društva i potrebu da se brinemo za zdravlje. Taj ciklus je gotov i eto nam novog.

Jupiterov tranzit kroz Ribe trajat će sljedećih godinu dana i to je još jedna od promjena u travnju. Sada je Jupiter još uvijek u Vodenjaku i donio nam je olakšanje od pandemije koronavirusa kako je i bilo očekivano. U Ribama će donijeti inteligenciju uz pomoć koje možemo premostiti razlike; zato je i rečeno da je svibanj mjesec idealizma uz pomoć kojeg spajamo ono što je razdvojeno. Jupiter u Ribama potiče rješenja koja su bazirana na duhovnom jedinstvu svih živih bića; napokon tranzit koji daje nadu čovječanstvu.

Prva ovogodišnja pomrčina

U drugoj polovici travnja imat ćemo egzaltirano Sunce, egzaltiranu Veneru, Jupiter u svom znaku i Saturn u svom znaku. Visoka dostojanstva ovih planeta obećavaju pozitivno razvijanje događaja u globalnom, ali i u individualnim svjetovima.

Za kraj mjeseca još jedan začin, a to je prelazak Saturna iz Jarca u znak Vodenjaka. Saturn je u Jarcu od siječnja 2020 godine i evo ga konačno prelazi u Vodenjak predzadnjeg dana travnja. No, neće se dugo zadržati u Vodenjaku, tek dva i pol mjeseca, 12.7. se ponovo vraća u Jarca u svom retrogradnom kretanju. Saturn će u tih dva i pol mjeseca tek nagovijestiti što nas čeka tijekom 2023. godine. U drugoj polovici srpnja shvatit ćemo da neke nagovještaje ne možemo ostvariti, da su to tek obećanja koja će se ispuniti u budućnosti, da su to projekti koje ne možemo pokrenuti jer nas još vezuju repovi iz prošlosti koji vuku unazad.

Da nam travanj ne bi bio dosadan pobrinuti će se i prva ovogodišnja pomrčina. Svjetlost Sunca će biti umanjena tijekom večeri 30.4. Ovu pomrčinu nećemo vidjeti iz naših krajeva, ali ćemo je osjetiti. Preporuka je odmoriti se, opustiti, baviti omiljenim duhovnim aktivnostima, čišćenjem okoline i unutrašnjosti od svega neželjenog i suvišnog. Pomrčina ionako izvuče viškove koji nas iznenade i uznemire. Stoga je najbolje posvetiti se mirnoj meditaciji tijekom pomrčine.

Piše: Dean Valentić, vedski astrolog i savjetnik

Rođen je u Puli 1969. godine, krajem 1980-ih počinje njegov interes za jogu i filozofiju dalekog istoka (preciznije Indije). Do 1999. živi u Ljubljani gdje radi kao vegetarijanski kuhar te postaje izučen u zdravoj prehrani i nutricionizmu posebno iz vidika Ayurvede. Od početka devedesetih godina proučava Vedske spise i u praksi primjenjuje realizirano znanje. Tijekom 1990-ih godina 7 godina živi povučenim i discipliniranim životom u ašramu, dobiva dvije duhovne inicijacije od duhovnog učitelja (u Brahma-Madhva Gaudiya učeničko nasljeđe) te na taj način stječe kvalifikaciju “brahmana” (poznavaoca Vedskog znanja).

Interes za jyotish astrologiju, koja proizlazi iz dijela vedskog znanja, se budi 1999. od kada živi u Puli. Astrologiju uči pod vodstvom učitelja astrologije Gabora Szucs (Gauranga Dasa) iz Budimpešte. Gauranga Dasa je učenik pandita Sanjay Ratha, učitelja tradicionalne astrologije iz Indije i osnivača astrološke škole i instituta Šri Jagannatha centra. U tom naslijeđu Dean Valentić nastavlja proučavanje, podučavanje i prakticiranje astrologije. Više informacija i kontakt astrologa na web stranici Vedska astrologija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije