Znate li što je Lavlja griva – čudotvorna gljiva koja jača imunitet i ublažava depresiju?

Znate li što je Lavlja griva – čudotvorna gljiva koja jača imunitet i ublažava depresiju?

Znate li što je Lavlja griva – čudotvorna gljiva koja jača imunitet i ublažava depresiju?
  • Objavljeno: Petak, 31.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Imunitet

Što je Lavlja griva?

Lavlja griva (lat. Hericium erinaceus), poznata i kao yamabushitake, velika je, bijela gljiva koje zaista nalikuje grivi lava, po čemu je i dobila ime. Poznata je kao tradicionalni lijek i začin u azijskim zemljama, a znanstvenici sve više naglašavaju blagotvornost i ljekovitost ove čudotvorne gljive.

Lavlja griva – konzumacija

Već se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i široko je dostupna u obliku dodataka prehrani.

Lavlja griva se može konzumirati sirova, kuhana, sušena ili utopljena u čaj, u obliku praha. Lavlja griva u prahu često se koriste u zdravstvene svrhe, a stručnjaci tvrde da je jedan od najboljih dodataka prehrani koji se može dobiti bez recepta.

Lavlja griva često se koristi kao začin u azijskoj kuhinji, a njezin okus mnogi opisuju kao „morski plod“ i često ga uspoređuju s rakom ili jastogom.

Lavlja griva i beta glukan

Lavove gljive sadrže bioaktivne tvari koje blagotvorno djeluju na tijelo, posebno na mozak, srce i crijeva. Znanstvena istraživanja pokazuju da Lavlja griva sadrži brojne tvari koje pozitivno djeluju na zdravlje, uključujući antioksidante i beta glukan, koji dokazano jača imunitet.

Lavlja griva – prednosti za zdravlje

Lavlja griva pomaže kod raznih zdravstvenih problema, poput:

  • Alzheimerova bolest
  • anksioznost
  • depresija
  • visok kolesterol
  • razne upale
  • Parkinsonova bolest
  • čir

Osim toga, Lavlja griva jača imunitet, potiče probavu i štiti od raka.

Lavlja griva i moždane funkcije

Istraživanja su pokazala da Lavlja griva pomaže starijim odraslim osobama s blagim kognitivnim oštećenjem. Isto tako, Lavlja griva može koristiti osobama koje imaju problem s pamćenjem uzrokovan nakupljanjem amiloida beta, tvari koja tvori moždane plakove povezane s Alzheimerovom bolešću, a pozitivno djeluje na neuro-zaštitni učinak od moždanog udara.

Lavlja griva i depresija

Lavlja griva može pomoći ublažavanju depresije i anksioznosti. Lavlja griva u prahu pokazala se kao izvrstan dodatak prehrani jer je studija na ženama u srednjoj dobi potvrdila da su ispitanice nakon konzumacije Lavlje grive bile manje razdražljive i anksiozne te su imale manje poteškoća u koncentraciji.

Lavlja griva i rak

Lavlja griva pokazuje obećavajuće rezultate u zaštiti od raka. Testovi na ljudskim stanicama otkrili su da Lavlja griva pomaže uništenju leukemijskih stanica. Isto tako, istraživanja na životinjama su pokazala da Lavlja griva pomaže smanjenju veličine karcinoma debelog crijeva te povećava aktivnosti u određenim stanicama uključujući stanice imunološkog sustava.

Lavlja griva i imunitet

Lavlja griva sadrži beta glukan, najjači prirodni aktivator i stimulator imunološkog sustava. Beta glukan djeluje kao imunomodulator, što znači da pokreće niz reakcija koje pomažu imunološkom sustavu čineći ga učinkovitijim. Tako se tijelo lakše brani od virusa i bakterija koje ga napadaju, a organizam postaje otporniji.

Iako Lavlja griva ima mnoštvo dokazanih zdravstvenih prednosti, treba uzeti u obzir da još nije potpuno istražena i da su neka istraživanja provedena na životinjama, što znači da ne mora kod svih osoba imati isti efekt. Stoga, prije korištenja Lavlje grive u prahu ili Lavlje grive u drugom obliku dodatka prehrani konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije