Najbolji prirodni nutrijenti za jačanje imuniteta

Najbolji prirodni nutrijenti za jačanje imuniteta

Najbolji prirodni nutrijenti za jačanje imuniteta
  • Objavljeno: Srijeda, 30.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Imunitet

U vrijeme kad prijeti pandemija svi tražimo način da se zaštitimo i djelujemo preventivno protiv opasnosti, bilo da je riječ o korona virusu, gripi ili običnoj prehladi. Glavna obrana našeg tijela je imunitet, čija je funkcija obraniti organizam od virusa, bakterija i drugih uzročnika infekcija koje mogu naštetiti našem zdravlju.

Imunološki sustav ima obrambenu ulogu i za vrijeme sezonskih bolesti je oslabljen od borbe pa su integritet i zdravlje organizma tada posebno narušeni. Imunološki sustav sastoji se od leukocita, koji su raspoređene po čitavom tijelu i limfocita (T i B limfocita), a postoje brojni dodaci prehrani koji ih aktiviraju, odnosno služe za podizanje oslabljenog imuniteta i jačanje čitavog organizma.

Jačanje imuniteta

Kako bismo se zaštitili od napada mikroorganizama, vrlo je bitno paziti na tijelo, a to uključuje: kvalitetan san, boravak na suncu i zraku, redovitu tjelesnu aktivnost i raznoliku, ali uravnoteženu prehranu. Prehrana, odnosno unos korisnih tvari u organizam, trebao bi biti jednostavan segment, no mnogim ljudima predstavlja problem.

U prehrani često nema dovoljno mikronutrijenata kao što su vitamini i minerali, ali postoji jednostavan način da ih nadoknadimo, uz redovitu konzumaciju dodataka prehrani.

Postoji mnoštvo dodataka prehrani, koji imaju različit sastav, ali svaka supstanca ima svoje benefite koji brzo i efikasno osnažuju tijelo i jačaju imunitet. U nastavku donosimo one koji su najefikasniji za jačanje imuniteta pa vam mogu pomoći čak i ako preventivno niste brinuli o svom zdravlju.

Klikni na link ili sliku i saznaj koji su simptomi korona virusa!

Beta glukan za jačanje imuniteta

Beta glukan složena je molekula polisaharida, a najčešće se dobiva iz staničnih stijenki kvasca. U prirodi se može naći u nekim jestivim gljivama, kao što su: shiitake, reishi, čaga, maitake, u žitaricama (zob i ječam) te određenim vrstama algi. Beta glukan je prirodni aktivator imunološkog sustava kojeg ljudsko tijelo ne može samostalno proizvesti. Zato se Beta glukan često uzima kao dodatak prehrani u kombinaciji s različitim vitaminima i elementima u tragovima.

CordyOx je dodatak prehrani koji se dobiva iz egzotične gljive Cordyceps sinensis koja se koristila u tradicionalnoj kineskoj medicini za liječenje respiratornih bolesti i kardiovaskularnih problema. Ova biljka sadrži razne vrijedne mikronutrijente, među kojima je i betaglukan, koji prirodan način jača imuniteta i sprječava nastanak infekcija.

Osim toga, kombinacija vitamina C, cinka, folne kiseline, vitamina B6 i B12, koja se nalazi u Beta Glucan C3 Complex Premium, najaktivniji je oblik betaglukana, dok kombinacija s vitaminom D dodatno povećava fizičku otpornost, a izvrstan omjer betaglukana i vitamin D sadrži Hug Your Life Beta Glucan Complex.

Alfa glukan za jačanje imuniteta

Vjerojatno ste već čuli za betaglukan, prirodni aktivator imunološkog sustava. No, prije nekoliko godina znanstvenici su pronašli sličnu tvar, koja ima još brže djelovanje i nazvali je alfa glukan. Alfa glukan je prirodna pomoć u jačanju imunološkog sustava, a nalazi se u jedinstvenom suplementu za podizanje imuniteta dobivenom iz dijelova gljiva (shiitake i ostalih medicinskih gljiva), pod nazivom AHCC®. Nijedan dodatak prehrani na nije dobio toliko priznanja i potvrda kao AHCC, a jedan od proizvoda koji sadrži upravo taj spoj je Kinoko Gold AHCC koji jača imunološki sustav, čini ga učinkovitim i spremnim za borbu sa simptomima raznih bolesti.

Vitamin C za jačanje imuniteta

Vitamin C zasigurno je najpoznatiji i najrasprostranjeniji vitamin kojeg je moguće pronaći u citrusnom voću, kao što su: limuni, naranče, mandarine i grejp. Osim što djeluje kao antioksidans, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta i u prevenciji kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti te bolesti očiju. S obzirom na to da ga naš organizam sam ne može proizvesti, nužno ga je unositi hranom.

Sangreen Liposomalni vitamin C prvi je registrirani liposomalni proizvod u Hrvatskoj, koji koristi liposomalnu tehnologiju, odnosno onu koja povećava apsorpciju hranjivih tvari. Liposomalni vitamin C ima prednosti u bioraspoloživosti u odnosu na tradicionalni oralni vitamin C, a ovaj proizvod doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj psihološkoj funkciji te brojnim drugim stanjima.

Vitamin D za jačanje imuniteta

Vitamin D regulira ravnotežu kalcija i fosfata u organizmu, čime utječe na rast i mineralizaciju kostiju i zubi. Također, vitamin D ima sposobnost produkcije protutijela i makrofaga čime utječe na obranu organizma od raznih infekcija. Upravo se zato vitamin D često kombinira s drugim aktivatorima imuniteta, kako bi dobili što bolji proizvod za jačanje organizma.

Jedan od najboljih primjera je Beta Glukana i Vitamina D3 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, a može pojačati djelotvornost imunoloških stanica i do sedam puta.

Kurkumin za jačanje imuniteta

Kurkuma je začinska biljka koja se još od Ayurvedske medicine koristi kao hrana, kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo. Svoju žutu boju duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida, za koji se vjeruje da ima zaštitni učinak na široki spektar bolesti, uključujući maligne, autoimune, neurološke, metaboličke, plućne, jetrene i kardiovaskularne bolesti. Kurkumin ima i snažna antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva, a njegova prava moć leži u tome što ima sposobnost moduliranja imunološkog sustava – potiče proizvodnju i aktivaciju obrambenih tijela.

Kurkuma djeluje i kao snažan antioksidans, a osim imuniteta, pomaže i kod probavnih smetnji. Ako želite osnažiti tijelo i ojačati imunitet svakako se preporučuje korištenje kurkume, a najbolji proizvodi za to su Sangreen Ultra Strong Kurkumin, Curcumin C3 Complex Premium te Kurkuma 95% ekstrakt.

Krill oil za jačanje imuniteta

Krill ulje dodatak je prehrani koji dobiva na popularnosti kao alternativa ribljem ulju. Napravljen je od krila, vrste malog raka kojim se hrane kitovi, pingvini i drugi morski sisavci. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ulju imaju važne protuupalne funkcije, a jedinstveni proizvod koji sadrži Omega-3 masne kiseline je Krill oil, kapsule krill ulja koje jačaju imunitet, a usput štite srce i krvne žile.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije