Provjerite zašto je Cordyceps (kordiceps) gljiva novi zdravstveni hit!

Provjerite zašto je Cordyceps (kordiceps) gljiva novi zdravstveni hit!

Provjerite zašto je Cordyceps (kordiceps) gljiva novi zdravstveni hit!
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Imunitet

Jeste li znali da u prirodi postoji biljka koja rješava brojne zdravstvene probleme poput umornih mišića do dijabetesa?

Gljiva Cordyceps (kordiceps) prvenstveno jača imunitet i podiže razinu energije. Najčešće ju na tržištu možemo pronaći u obliku ekstrakta, tablete ili praha. Cordyceps (kordiceps) je poznat i kao himalajsko zlato jer se često uzgaja na himalajskim visoravnima. Ova gljiva se već dugo koristi u drevnoj kineskoj i tibetanskoj medicini za liječenje proljeva, glavobolje, kašlja, reume, bolesti jetre, bolesti bubrega i još mnogo toga.

Što je Cordyceps (kordiceps) gljiva?

Cordyceps (kordiceps) je moćna tibetanska gljiva. Postoji oko 400 različitih vrsta Cordycepsa (kordicepsa) i mnogo različitih biološki aktivnih spojeva, a u medicini se najčešće koriste Cordyceps (kordiceps) sinesis i Cordyceps (kordiceps) militaris.

Cordyceps (kordiceps) gljiva pomaže u borbi protiv umornih mišića

Utvrđeno je da Cordyceps (kordiceps) militaris djeluje protiv zamora u mišićima. Istraživanje je provedeno na miševima. Miševi su morali trošiti energiju plivajući i trčeći. Oni koji su bili na Cordyceps (kordiceps) gljivama su imali povišenu razinu ATP-a (Adenozin trifosfata-kemijske tvari koja našim stanicama daje energiju za kontrakciju mišića). Također su imali nižu razinu mliječne kiseline u odnosu na druge.

Cordyceps (kordiceps) gljiva može imati snažan učinak protiv starenja

Istraživanja su pokazala da konzumacijom Cordycepsa (kordicepsa) možemo pozitivno utjecati na pamćenje i proces učenja. Također može pojačati antioksidativnu aktivnost enzima koji pomažu u borbi protiv starenja.

Cordyceps (kordiceps) gljiva može pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2

Novija istraživanja pokazuju da konzumacija Cordycepsa (kordicepsa) može regulirati lučenje inzulina. Također, može povoljno djelovati na bubrežne funkcije, što je čest problem kod dijabetičara.

Cordyceps (kordiceps) gljiva pomaže u jačanju imuniteta

Ekstrakt Cordycepsa (kordicepsa) povećava aktivnost proupalnih citokina (pored antitijela, najvažniji sekrecijski proizvodi ćelija imunskog sistema). To znači da će tijelo biti sposobnije boriti se protiv postojeće bolesti, ali i pojačati obranu protiv novih bolesti.

Iako se na prvu može činiti da je nemoguće da jedna „obična“ gljiva ima toliko zdravstvenih benefita, prisjetimo se da je i penicilin (snažan antibiotik) izveden iz gljivične vrste Penicillium.

Također, postoji sve više dokaza da Cordyceps (kordiceps) može pomoći u razvoju lijeka protiv tuberkuloze ili razvoja stanica raka.

Ako želite osjećati manje umora i imati više energije, čak i male količine Cordycepsa (kordicepsa) često mogu pomoći jer ova gljiva obiluje aminokiselinama i vitaminima B1, B2, B12 i K.

Kao i kod svakog oblika liječenja ili uzimanja dodatka prehrani, prije konzumacije se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije