Kućni salon ljepote

Kućni salon ljepote

Kućni salon ljepote
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prirodna njega kože

Za one koji su osjetljivi na konzervanse i druge kemijske sastojke preparata za njegu, ili im je samo novčanik osjetljiv na visoke cijene ovakvih proizvoda, pravo rješenje je domaća radinost.

Njega kože prirodnim namirnicama koje su i dostupne i jeftine, rasteretit će kućni budžet i doprinjeti da svaka žena, koja to želi, izgleda lijepo. A koja ne želi? Jedino je pitanje - kako izabrati ono što odgovara određenom tipu kože ili problemu u vezi s njom.

Prednost njege voćem, povrćem, biljem i prirodnim uljima je u tome što ne sadrže konzervanse, emulgatore i druge kemijske preparate, već na prirodan način doprinose ljepoti žene.

Da bi koža bila zdrava, što nesumnjivo doprinosi ljepoti, a u zavisnosti od tipa kome pripada, tokom čitave godine mogu se koristiti med, bijeli luk, jabuke, bademi, banane, jaja, jogurt, krumpir, kupus, limun, masline, žitarice, peršin, koji će je negovati i pomoći joj da bolje funkcionira. Tu su i sezonski darovi prirode: jagode, maline, breskve, grožđe, ruža, celer, bundeva, crna rotkva, krastavac, kruška, rajčica, nana, ruzmarin, špinat, mrkva, šipak... Svi imaju blagotvorna svojstva a koje ćemo od njih koristiti, zavisi od potreba kože.

Normalnom tipu godit će jabuka ili breskva zbog hidratacije, banana i bundeva zbog obilja vitamina, celer za osvježenje i elastičnost; jagoda, malina, trešnja kao i čaj od peršina za osvježenje i posvetljavanje tena...

Ali, lako je sa kožom koja je zdrava i nezahtjevna. Kako žednoj i suhoj koži udovoljiti i postići da bude ljepša? Med kao osnova, koji je za osjetljivu i suhu kožu nezamjenjiv, u kombinaciji sa žumanjkom, izvorom lecitina, ili mladim sirom zbog obilja vitamina i oligo elemenata (natrija, kalcija, magnezija). Blagotvorna je i masaža jednakim djelovima maslinovog i bademovog ulja. Krumpir je vrlo djelotvoran za njegu suhe kože ako je skuhan, izgnječen i pomješan sa malo mlijeka. Odličan je i tonik od mješavine kolutova krastavca i mlijeka.

Za čišćenje masne kože blagotvorne su maske na bazi limuna, grožđa, ili špinata kuhanog u mlijeku koji se još topao stavlja na lice. Čajevi od kamilice ili ruzmarina djeluju smirujuće, ublažavaju crvenilo i otoke a pogodni su za umivanje bubuljičave i nečiste kože. Tinktura od bijelog luka je odličan antiseptik. Blagotvorne su i maske od mekinja, meda i jogurta...

Izbor darova koje nam nudi priroda gotovo je neograničen. Ako se na pravilan način koriste, efekat će biti izuzetan. Čuveni francuski travar je rekao: "Ako bi žena njegovala lice ružom, tijelo bršljanom a hranila se često mrkvom, možda bi se zaista približila stvarnoj ljepoti".

Vitashop

Najnovije

Najčitanije