Muče vas akne?

Muče vas akne?

Muče vas akne?
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Akne se često prvi put pojavljuju u pubertetu, kada se pojačava proizvodnja androgena. Androgen stimulira žlijezde lojnice, stvarajući masniji ten.

Većina dermatologa se slaže da androgeni hormoni značajno utječu na razvoj akni. Osim u pubertetu, akne se mogu pojaviti u bilo kojoj fazi života.

Ne zna se točan uzrok akni. One su rezultat mnogih faktora koji djeluju na njihovo stvaranje. Oni koji su skloni aknama često imaju masniju kožu. Višak ulja lako može postati zarobljen unutar pora, a to može dovesti do nastanka akni.

Aknama sklona koža proizvodi i više mrtvih stanica kože nego što je uobičajeno. Te mrtve stanice se zadržavaju na površini kože i unutar folikula.

Kada pora postane blokirana zbog mrtvih stanica i viška ulja, bakterije koje su normalno prisutne unutar pora raste počinju rasti. Propionibacteria acnes (P. acnes) se nalazi u velikom broju na koži sklonoj aknama, uzrokujući upale.

Dobra njega je prvi i najvažniji korak koji će spriječiti akne. Dnevna njega kože pomaže ukloniti višak ulja, čisti pore i ubrzava zacjeljivanje akni. Srećom, dnevna rutina njege kože sklone aknama ne mora oduzeti puno vremena. Slijedite upute u nastavku kako bi imali čistu i blistavu kožu.

Očistite lice dva puta dnevno blagim sapunom za čišćenje. Koristeći samo vrške prstiju temeljito očistite lice, uključujući liniju čeljusti, vrat, ispred i iza ušiju. Koristite nježne pjene za čišćenje, ali ako imate upaljene akne, odaberite sredstvo za čišćenje s benzoil peroksidom.

Koristite tonik koji odgovara vašem tipu kože. Nanesite tonik na vaticu i očistite lice i vrat kako bi uklonili ostatke šminke, te višak ulja. Odaberite tonik bez alkohola ako koža izgleda pretjerano suha. Alkohol može dodano isušiti ili iritirati kožu, osobito onu koja je problematična.

Nanesite lijekove ili kreme, ako je potrebno. Nakon što je tonik osušen u potpunosti, nanesite proizvod kojim tretirate akne. To bi mogli biti lijekovi koje je propisao liječnik, ili gel ili krema po vašem izboru. Neka se apsorbira ili potpuno osuši prije prelaska na sljedeći korak.

Nanesite kremu ili gel. Mnogi tretmani za akne isušuju kožu. Da biste smanjili vjerojatnost da se koža isuši i oljušti, nanesite hidratantnu kremu dva puta dnevno. Hidratantni losioni i gelovi su općenito lakši od kreme.

Većina blagih slučajeva akni se može tretirati učinkovito kod kuće. Ako se ne uspijete riješiti akni, obratite se svom liječniku ili dermatologu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije