Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!

Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!

Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!
 • Objavljeno: Nedjelja, 20.03.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Jeste li isprobali sve moguće da biste izgubili suvišne kilograme? Kada ste zadnji put provjeravali razinu hormona u tijelu? Žene su općenito osjetljive na hormonalnu neravnotežu pa se vrlo često javljaju žudnja za grickalicama i usporen metabolizam.

Istraživanja su pokazala da su apetit, mršavljenje i rad metabolizma usko povezani s razinom hormona u tijelu. Hormonalna neravnoteža se može javiti kod svih, neovisno o dobi i spolu, ali se nešto češće javlja kod žena.

Saznajte kako hormoni utječu na područje trbuha!

Hormoni štitnjače

Hipotireoza se javlja kada štitnjača proizvodi premalo hormona, a najčešće nuspojave su debljanje, kronični umor, osjetljivost na temperaturne promjene, suhoća kože, zatvor i nadutost.

Estrogen

Estrogen je ženski spolni hormon. Tijekom menopauze se razina estrogena počinje dramatično smanjivati, što uzrokuje debljanje, naročito na području struka. Stanice masti same po sebi oslobađaju estrogen koji sve kalorije automatski pretvara u masti.

Progesteron

Tijekom menopauze dolazi do pada razine progesterona u tijelu. Smanjenje razine progesterona ne uzrokuje debljanje. Zapravo, manjak progesterona uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, nadutost i osjećaj težine.

Isprobajte namirnice koje reguliraju razinu hormona!

Testosteron

Neke žene boluju od poremećaja poznatog pod nazivom sindrom policističnih jajnika. Do ovog poremećaja dolazi kada je u tijelu povišena razina testosterona. To može uzrokovati debljanje, menstrualne poremećaje, dlakavost na području lica, akne i neplodnost. Testosteron daje mišićnu masu, a njegova razina počinje padati tijekom menopauze. Manjak mišićne mase povećava rizik od nakupljanja masnog tkiva i debljanja.

Inzulin

Gušterača proizvodi inzulin koji je odgovoran za regulaciju razgradnje masti i ugljikohidrata. Inzulin stanicama omogućava iskorištavanje glukoze. Istraživanja su pokazala da visoka razina inzulina povećava rizik od nastanka sindroma policističnih jajnika i pretilosti.

Hormon stresa (kortizol)

Hormon stresa povećava apetit i žudnju za grickalicama. Kronično visoka razina hormona stresa može uzrokovati naglo debljanje ili naglo mršavljenje. Sve ovisi o tipu osobe. Stres i manjak sna su dva vodeća faktora povišene razine hormona stresa u krvi.

Provjerite koji su simptomi hormonalne neravnoteže!

Mršavljenje nikada nije bilo lako, naročito ako vodite borbu s hormonalnom neravnotežom. Usvajanjem određenih životnih navika možete puno brže doći do željenih rezultata:

 • smanjite unos ugljikohidrata
 • svaki dan jedite u isto vrijeme
 • izbjegavajte grickalice i slatkiše
 • smanjite unos alkohola i eliminirajte unos sokova
 • rafinirani šećer zamijenite prirodnim šećerima
 • spavajte najmanje 7 sati dnevno
 • redovito vježbajte
 • unosite adekvatnu količinu vode
 • unosite adekvatnu količinu vitamina i minerala
 • redovito mjerite razinu hormona u tijelu.

Hormonalna neravnoteža se može izliječiti, stoga nema potrebe da zanemarujete simptome. Terapija najčešće uključuje usvajanje drugačijih životnih navika, uzimanje lijekova i sintetskih hormona. Pratite kako vaše tijelo funkcionira i bez problema ćete primijetiti sve što je neuobičajeno. To će vam omogućiti da na vrijeme potražite pomoć.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije