Prirodna kozmetika je zdrava, sigurna i čuva okoliš

Prirodna kozmetika je zdrava, sigurna i čuva okoliš

Prirodna kozmetika je zdrava, sigurna i čuva okoliš
  • Objavljeno: Utorak, 08.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Upotreba prirodne kozmetike i ostalih prirodnih proizvoda te njihova proizvodnja imaju puno prednosti nad ostalim proizvodima, kako za nas, tako i za planet na kojem živimo. Dobro je onda znati što neki proizvod čini prirodnim.

Prirodno, green, natural, clean, vegan, zero waste… Susrećemo se s puno ovih pojmova i trendova oko nas, pa tako i u kozmetici. Pod prirodnim se provlači svašta, jer se i uz najbolju namjeru teško snaći u moru informacija koje se uglavnom koriste u marketinške svrhe. U Americi i drugdje u svijetu teško je zadovoljiti standard prirodnog, jer ga uglavnom niti nema. No, u Europi imamo certificirajuće kuće koje obavljaju pregled svih sirovina i tehnoloških procesa te ako odgovaraju njihovom standardu, izdaju certifikate za sirovine i proizvode. Najpoznatiji takav standard za prirodnu kozmetiku je Cosmos.

Sukladno novim spoznajama i istraživanjima, izuzetno dobronamjerna misao vodilja u proizvodnji prirodne kozmetike je uporaba minimalno prerađenih i što više sirovina prirodnog i biljnog porijekla te onih koje su blage za kožu i minimalno škodljive za okoliš. Time se, prije svega, vodimo u proizvodnji SAN prirodne kozmetike.

SAN prirodna kozmetika od minimalno obrađenih prirodnih sirovina

Istovremeno, moramo biti svjesni da su sve sirovine koje se koriste u prirodnoj kozmetici na neki način „kemikalije“ i da se ne trebamo nužno bojati tog pojma. Kemija je svuda oko nas, kemijskim procesima i zelenom tehnologijom dobivaju se brojne sirovine iz biljaka za prirodnu kozmetiku, pa tako i emulgatori, pojačivači apsorpcije, pojedini ovlaživači itd. Ne možemo uzeti cvijet ruže i staviti ga direktno u kozmetiku - da bismo dobili učinkoviti ekstrakt s velikom količinom aktivnih tvari potrebni su nam kemijski procesi. Organska kemija se bavi organskim sirovinama koje sadrže atom ugljika u sebi, što uključuje sva ulja, maslaci, voćne kiseline i biljne ekstrakte koje rado koristimo.

U SAN prirodnoj kozmetici, želimo izbjeći suvišne, beskorisne za zdravlje kože ili potencijalno štetne kemikalije i zato se vodimo načelima sigurne i kvalitetne proizvodnje prirodne kozmetike s minimalno obrađenim prirodnim sirovinama.

Koliko je sigurna vaša kozmetika?

Prije nego li se utvrdi sigurnost proizvoda i prije nego li se on stavi na tržište potrebno je provesti određena testiranja i provjere. Kada biramo svoju kozmetiku trebamo provjeriti je li ona zaista sigurna za upotrebu, jesu li obavljene sve provjere, za koje smo prethodno objasnili da traju više mjeseci. Čak niti „prirodno“, „domaće“ i „ručno izrađeno“ ne znači da je nešto nužno dobro ili sigurno.

Ako se ne obave sve provjere i testiranja, lako dolazi do mikrobiološke kontaminacije proizvoda te toksikološkog rizika. A ako neki sastojak nije stavljen u propisanoj mjeri to može dovesti do oštećenja kože (eterična ulja i ekstrakti, primjerice) ili sistemskih problema (dugoročni učinci na zdravlje organa i sl.). K tome, ako sastojci i gotovi kozmetički proizvod nemaju prateću dokumentaciju i certifikate u kojima su navedeni i detaljno obrađeni sastojci u njima, tada, zapravo, niti ne znamo što nanosimo na svoju kožu, a to može biti opasno.

Mi smo svjesni kako proizvodnja SAN prirodne kozmetike nosi i odgovornost sa sobom. Nisu svi recepti, niti načini izrade sigurni dok se ne provjere u laboratoriju i ne provjeri dokumentacija sastojaka u njima. Direktiva Europske komisije 1233/2009 propisuje postupke kojima se provjerava sigurnost kozmetičkog proizvoda, potrebna dokumentacija za svaki proizvod te registracija proizvoda na CPNP portalu i dobivanje odgovarajućeg broja proizvoda. Za svaki proizvod SAN prirodne kozmetike provodimo testiranja koja traju u od nekoliko pa čak i do 18 mjeseci kako bismo utvrdili njegovu stabilnost, zdravstvenu ispravnost i sigurnost za korištenje.

SAN PRIRODNA KOZMETIKA se proizvodi u Hrvatskoj prema originalnoj recepturi mr.sc. Jagode Ćerić mag.pharm. Plod je dugogodišnjeg iskustva i rada, te ljubavi prema prirodi i ljekovitim sastojcima iz prirode. SAN PRIRODNU KOZMETIKU možete pronaći u ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj ili na www.san10.hr. Proizvodi je tvrtka SAN-10 d.o.o. iz Čakovca, Međimurje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije