Koronavirus i ibuprofen: koje lijekove treba izbjegavati?

Koronavirus i ibuprofen: koje lijekove treba izbjegavati?

Koronavirus i ibuprofen: koje lijekove treba izbjegavati?
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Nakon nedavnog obraćanja francuskog ministra zdravlja većina medija je prenijela njegovu izjavu o tome da osobe koje se zaraze korona virusom trebaju izbjegavati ibuprofen.

Poveznica ibuprofen i koronavirus

A kako je uopće krenula cijela priča? U uglednom medicinskom časopisu Lancet, istraživači su sugerirali da ibuprofen može pogoršati COVID-19, bolest uzrokovanu koronavirusom, a potom su svjetski mediji objavili da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ljudima koji pate od simptoma koronavirusa, da izbjegavaju uzimati ibuprofen.

Međutim, stručnjaci tvrde da je zabrinutost u odnosu koronavirusa i nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena, neopravdana i neutemeljena.

Svjetska zdravstvena organizacija službeno ne upozorava ljude da prestanu uzimati ibuprofen, rekao je glasnogovornik za BuzzFeed News. Svjetska zdravstvena organizacija prikuplja daljnje dokaze o ovom i sličnim pitanjima prije davanja službene preporuke jer zasad nema objavljenih kliničkih podataka da ibuprofen pogoršava simptome COVID-19, odnosno koronavirusa.

Smije li se koristiti ibuprofen kod koronavirusa?

Isto tako, upozoravaju da ljudi ne bi trebali izjednačavati izjave s provjerenim podacima. Ako su bolnice prepune bolesnika s koronavirusom i jedan od lijekova koji im se daje je ibuprofen, onda se jednostavno može zaključiti da mu štetnost nije dokazana jer bi takve ustanove prve prestale s korištenjem. Osim toga, kako je povišena tjelesna temperatura jedan od ključnih simptoma koronavirusa, mnogi uzimaju ibuprofen kako bi snizili temperaturu, a zasad nema dokaza da bi trebali prestati s korištenjem.

Simptome koronavirusa saznajte na linku ili klikom na sliku!

Redovito korištenje ibuprofena

Ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi spadaju u lijekove koji se najčešće uzimaju i sigurni su za mnoge. Milijuni ih redovito uzimaju za ublažavanje kronične boli od artritisa i drugih stanja, a prekid njihove upotrebe zbog strahova od koronavirusa i pogoršanja oboljenja, mogao bi biti puno lošiji za njihovo zdravlje, nego za širenje koronavirusa.

Što trudnice i dojilje trebaju znati o korona virusu, saznajte na linku ili klikom na sliku!

Dezinformacije i o drugim lijekovima

Autori iz Lanceta također su pretpostavili da se zaraza koronavirusom može pogoršati široko korištenim lijekovima za dijabetes i hipertenziju, a vodeće organizacije za zdravlje srca zamolile su pacijente da zanemare ovakve informacije i da se savjetuju sa svojim liječnicima prije nego što prestanu uzimati bilo koji propisani lijek.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije