Koronavirus: kako spriječiti diranje lica?

Koronavirus: kako spriječiti diranje lica?

Koronavirus: kako spriječiti diranje lica?
  • Objavljeno: Srijeda, 01.04.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Jeste li znali da u jednom satu prosječna osoba čak 16 puta dodirne svoje lice, barem ako je vjerovati statistikama.

Svrbež nosa, trljanje očiju, brisanje usta... sve su to pokreti koje nesvjesno radimo. Međutim, diranje lica posljednjih je tjedana postala opasna praksa zbog COVID-19. Usta, nos i oči dijelovi su tijela kroz koje vrlo jednostavno možemo unijeti virus.

Koronavirus prenošenje

Koronavirus, poznat i pod nazivom SARS-CoV-2, prenosi se s osobe na osobu kapljičnim pute, poput svih drugih respiratornih infekcija. Osim direktnim kontaktom, zabrinjava i činjenica da se koronavirus može prenijeti diranjem kontaminiranih površina, poput ključeva, kvake, plastične ambalaže i slično.

Iako vrlo jednostavno, ako smo odgovorni i pridržavamo se propisanih mjesta, možemo spriječiti da nas zarazi druga osoba, zarazu diranjem površina na kojima se nalazi virus je znatno teže izbjeći.

Kako spriječiti zarazu koronavirusom?

Jedan od najvažnijih koraka sprječavanja zaraze je pranje ruku. Pravilno pranje ruku radi se toplom vodom i sapunom, a traje minimalno 20 sekundi. U slučaju kada vam sapun i voda nisu dostupni, posegnite za antibakterijskim gelom ili medicinskim alkoholom.

Koronavirus i diranje lica

Vratimo se na početak priče kada smo spominjali dodirivanje lica. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da ne dirate lice:

Post-it papirići

Na radnom mjestu i svugdje po kući možete nalijepiti papiriće s porukom koja će vas podsjećati na to da ne smijete dirati lice.

Zanimacija

Slično kao i kod pokušaja prestanka pušenja, pronalazak zanimacije za ruke može biti od pomoći da prestanete dirati lice. Primjerice, kada ste u trgovini držite u ruci popis za trgovinu ispisan na papiru ili papirnatu maramicu kako vam ruke ne bi bile slobodne.

Miris

Namažite ruke kremom ili dezinficijensom intenzivnog mirisa kako bi vas upravo miris podsjetio da ne dirate lice svaki put kada ruke približite nosi.

Rukavice

Najbolji način za prevenciju diranja lica u javnosti je nošenje jednokratnih rukavica, pogotovo kada ste u javnosti. Rukavice je, naravno, potrebno baciti nakon što izađete iz trgovine ili javnog prijevoza, a ruke oprati ili dezinficirati.

Zapamtite, ne postoji lijek ili cjepivo protiv koronavirusa. Jedini način za zaštitu od zaraze ste vi sami. Bez obzira na to koliko često perete ruke, jedan dodir lica nakon diranja površine na kojoj se nalazi virus dovoljan je za zarazu, stoga budite savjesni i odgovorni.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije