Kako znati kada je dijete spremno za kućnog ljubimca?

Kako znati kada je dijete spremno za kućnog ljubimca?

Kako znati kada je dijete spremno za kućnog ljubimca?
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dijete vas moli da u dom dovedete kućnog ljubimca? Ako vas tješi, rijetka su djeca koja to ne rade. Međutim, nekada to i nije najbolji izbor. Kućni ljubimci nisu mala odluka, pogotovo ako razmišljate o psu ili mački. Koliko god da mogu biti neodoljivi, trebate dobro razmisliti prije donošenja odluke.

Kako možete biti sigurni da je vaše dijete spremno za odgovornost i brigu o drugom životu? Kućni ljubimci su odličan način da dijete naučite da bude odgovorno i nauči kako je to brinuti se o nekome.

Djeca i kućni ljubimci

Ovo su samo neka od pitanja koja trebate uzeti u obzir prije no što nabavite kućnog ljubimca.

Je li dijete odgovorno?

Ako je vaše dijete odgovorno, dobro prihvaća rutinske obveze kao što je odnošenje smeća, čišćenje stola nakon objeda i održavanje sobe urednom, vrlo su velike šanse da će se dobro brinuti o ljubimcu.

Koliko je dijete ozbiljno oko toga da želi ljubimca?

O mnogim kućnim ljubimcima se na kraju brinu roditelji jer djeci dosadi. Kada kućni ljubimac jednom dođe u obitelj, teško ćete se odvojiti od njega pa ćete biti spremni preuzeti i tu odgovornosti. Morate biti sigurni da dijete zbilja jako želi ljubimca i da to nije prolazni hir jer ljubimac narednih nekoliko godina predstavlja obavezu.

Je li dijete sklono alergijama?

Ako je potrebno, obratite se pedijatru kako bi se uvjerili da dijete nije alergično na neke vrste kućnih ljubimaca, odnosno na njihovo krzno ili perje. Također, većina djece voli životinje, ali ne znaju kako se treba ponašati u njihovoj blizini. Obratite pažnju na to kako se dijete ponaša prema životinjama u susjedstvu. Je li pažljiv i nježan? Možda je grub i bučan? Životinjama to može smetati.

Koliko je dijete staro?

Stručnjaci savjetuju da djeca mlađa od 5 godina nikada sama ne vode brigu o ljubimcima, naročito reptilima jer njihov imunološki sustav nije dovoljno jak da se obrani od bolesti koje ovi ljubimci mogu uzrokovati. Također, perite ruke uvijek nakon što dodirujete ljubimca.

Općenito, mali sisavci kao što su činčile, hrčci i miševi su pogodni za djecu stariju od 8 godina. Zečevi i mali gmazovi su pogodni djecu stariju od 10 godina. Srednjoškolci se mogu brinuti za ribe, veće gmazovi i ptice.

Psi i mačke spadaju u malo drugačiju kategoriju. Ako je dijete po prirodi odgovorno, vjerojatno biste trebali pričekati da napuni najmanje 10 godina, ali pod uvjetom da je cijela obitelj spremna podijeliti odgovornost oko psa ili mačke jer dijete to, sve i da želi, neće moći u potpunosti samo.

Putuje li vaša obitelj često?

Ako često putujete, uzmite u obzir da će morati i vaši ljubimci. Mali sisavci, ptice, ribe i gmazovi mogu nekoliko dana biti u potpunosti sami. Međutim, ako ćete duže vrijeme biti odsutni, morat ćete ih povesti sa sobom ili zamoliti susjede ili bližnje da se brinu o njima svakih nekoliko dana.

Mačkama treba briga barem jednom dnevno da dobije hranu, a kutiju s pijeskom također treba čistiti. Uzmite u obzir koliko su susjedi ili bližnji prijateljski nastrojeni prema životinjama i hoće li htjeti preuzeti tu odgovornost na neko vrijeme.

Što se pasa tiče, oni su najzahtjevniji. Najbolje bi bilo da ih povedete sa sobom ili da brigu vodi netko od njemu poznatih osoba jer psima odlazak obitelji može predstavljati i neku vrstu šoka. Također, ako je pas socijaliziran, uzmite u obzir i pseće hotele koji nude cjelodnevnu brigu o psima.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije