Evo što roditelji uspješne djece imaju zajedničko!

Evo što roditelji uspješne djece imaju zajedničko!

Evo što roditelji uspješne djece imaju zajedničko!
  • Objavljeno: Petak, 10.03.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

1. Angažiraju djecu da povremeno obavljaju kućanske poslove.

Stručnjaci smatraju da na taj način, djeca postaju ranije samostalna i nauče što je odgovornost. Također smatraju da djeca na taj način počinju cijeniti tuđi rad.

2. Uče djecu socijalnim vještinama.

Znanstvenici su pratili više od 700 djece između vrtićke dobi i 25. godine života. Otkrili su značajnu korelaciju između njihovih socijalnih vještina dok su bili djeca i njihovih uspjeha u odraslog dobi. Djeca koja su komunicirala s drugom djecom, pomagala i pokušala razumjeti tuđe i vlastite emocije, kroz vrijeme su završila fakultet i ostvarila stalne radne odnose. Oni s ograničenim socijalnim vještinama su češće bili uhićeni, pili su i koristili su lake droge.

3. Imaju visoka očekivanja!

Provedeno je istraživanje na 6.600 djece koje je proučavalo utjecaj roditelja koji su od djece imali visoka očekivanja i onih koji nisu imali nikakva. Djeca, čiji su roditelji imali visoka očekivanja, uspješnija su od onih čiji roditelji nisu imali očekivanja. Svakako treba napomenuti da ta očekivanja moraju biti realna, nikako pretjerana, jer se time postiže kontraefekt. Dijete možda neće biti u mogućnosti dostići njihova očekivanja i mogu se pojaviti razne frustracije, tjeskoba ili inat.

Saznajte kako odgojiti uspješno dijete!

4. Imaju zdrave obiteljske odnose.

Djeca u obiteljima koje su sklone sukobima ili imaju površne odnose, često žive lošije od djece čiji su roditelji bili u skladnom braku i gdje su se njegovale obiteljske vrijednosti.

5. Visoko su obrazovani.

Istraživanja pokazuju da će djeca roditelja koji imaju nižu stručnu spremu u budućnosti vjerojatno postići isto. Stupanj obrazovanja roditelja može predvidjeti obrazovni i profesionalni uspjeh njihove djece.

6. Rano uče djecu rješavati matematičke zadatke.

Djeca koja su u ranijoj dobi počela rješavati jednostavnije matematičke zadatke i učila matematičke pojmove, imaju bolju predispoziciju da ranije nauče čitati.

7. Razvijaju odnos s djecom.

Osobe koje su u određenom razdoblju djetinjstva dobivale potrebnu pažnju, nježnost i ljubav od roditelja, uspješnije su u akademskim postignućima.

8. Manje su pod stresom.

Istraživanja pokazuju da mame koje provode kvalitetno vrijeme s djecom od 3. do 11. godine mogu predvidjeti djetetovo ponašanje, blagostanje ili uspjeh. Ako je roditelj često tužan, iscrpljen, ljut ili frustriran, ta negativna emocionalna stanja može lako prenijeti na dijete.

Provjerite kako odgojiti dijete koje nije razmaženo!

9. Cijene trud.

Roditelji koji cijene trud više od uspjeha zasigurno odgajaju uspješniju djecu. Ako želite da dijete ne odustane lako od svojih ciljeva, pokažite mu da ne mora osjećati strah od neuspjeha.

10. Mame rade.

Prema istraživanjima, djeca majki koje su imale posao izvan kuće, u prosjeku više zarade u budućnosti.

11. Imaju veći socioekonomski status.

Siromaštvo može ograničiti djetetov potencijal. Djeca koja dolaze iz obitelji koja imaju više prihode imaju bolje obrazovanje.

12. Vjerodostojni su.

Roditelj mora biti vjerodostojan u svojim odgojnim metodama. Ako se odlučite za autoritarni sistem, znači da u potpunosti nadzirete svoje dijete. Ako se odlučite za autoritativni sistem, znači da dijete racionalno usmjeravate. Najbolje je pronaći umjerenost i ravnotežu oba sistema i toga se držati.

13. Ustrajni su.

Neprekidan trud i motivacija za ostvarivanje dugoročnih ciljeva su ključan faktor koji moramo razvijati od najranijeg djetinjstva ako želimo uspjeti u budućnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije