Funkcionalne probavne tegobe dojenčadi

Funkcionalne probavne tegobe dojenčadi

Funkcionalne probavne tegobe dojenčadi
  • Objavljeno: Srijeda, 03.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Funkcionalne probavne tegobe dojenčadi: dolaze i nestaju, ali kako se nositi s njima dok traju.

Kolike, bljuckanje (regurgitacija) i zatvor vrlo su česte funkcionalne probavne tegobe kod dojenčadi. Zbog toga je razumljiva i velika zabrinutost roditelja pri pojavi tih tegoba. Ono čime vas možemo utješiti jest da su te tegobe prolazne i većina njih nestane do navršene prve godine života.

Beba kosaNajčešće su tegobe kolike, grčevi i nadimanje, a njihova je posljedica neutješan plač djeteta. Ako taj plač traje više od tri sata na dan i više od tri dana, to su kolike. Jednostavno se prepoznaju, ali se teže smiruju. Uzrok je nejasan, međutim postoje poveznice između pojave kolika i nerazgrađene laktoze. Svom dojenčetu možete pomoći prilagođenom prehranom, mliječnom hranom s manjim sadržajem laktoze koja smanjuje pojavu grčeva i nadimanja.

Je li moje dojenče sito? Je li pojelo dovoljno? Hoće li dobiti na tjelesnoj masi?

Funkcionalna tegoba vraćanja želučanog sadržaja ubrzo ili odmah nakon obroka, koju zovemo regurgitacija (bljuckanje), izaziva najveću brigu kod roditelja. Regurgitaciju uzrokuje nedovoljno razvijen sfinkter (mišić) koji se nalazi između želuca i jednjaka, a čiji je zadatak spriječiti da sadržaj želuca krene suprotnim smjerom (umjesto prema crijevima hrana se vraća u usta). Svom djetetu možete pomoći prilagođavanjem prehrane. Jako je bitno kako zgusnuti hranu koja se daje takvoj dojenčadi. Jedno je od rješenja uporaba mliječne hrane koja se može zgusnuti. Takva mliječna hrana zbog kiseloga pH zgušnjava se tek u želucu, dojenče je popije bez poteškoća, ali se zatim ne javlja nepoželjno bljuckanje. Hrana dakle ostaje u želucu. Pritom je važno da se ne usporava probava i nema zatvora. Za savjet je najbolje obratiti se pedijatru ili farmaceutu.

Kada govorimo da dijete ima zatvor i kako postupati?

Kada dijete ima manje od dva pražnjenja crijeva na tjedan. Kada dijete ima tvrđu stolicu, pražnjenje crijeva je otežano, može biti i bolno, a na površini stolice može se čak pojaviti krv. Zatvor može biti povezan s nepravilnom ili neprilagođenom prehranom, premalim pijenjem tekućine ili uzimanjem nekih lijekova. Kod dojene djece može biti problematična i prehrana majke te bi ona trebala uzimati više prehrambenih vlakana. Kod nedojene djece preporučuje se zamjena standardne mliječne hrane posebno prilagođenom formulom za dojenčad sa zatvorom koja na prirodan način veže vodu i omekšava stolicu te olakšava pražnjenje crijeva. Osim toga kod djece koja se hrane zamjenskom mliječnom hranom jako je bitno dodavati i dovoljnu količinu tekućine.

Kolike, bljuckanje, povraćanje i zatvor najčešće su funkcionalne probavne tegobe kod dojenčadi u prvoj godini života koje možete veoma uspješno ublaživati. Upitajte pedijatra ili farmaceuta u svojoj ljekarni, sigurno će vam preporučiti najbolje za vaše dijete.

Važna obavijest: Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenčad. Mliječne formule primjenjuju se samo po preporuci stručnjaka s područja medicine, farmacije ili prehrane, odnosno druge stručne osobe koja je odgovorna za brigu o majci i djetetu.

Najnovije

Najčitanije