Koje mlijeko je najbolje za vas?

Koje mlijeko je najbolje za vas?

Koje mlijeko je najbolje za vas?
  • Objavljeno: Utorak, 11.02.2014.
  • Broj pregleda: 960
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Ovčje, sojino, rižino, od konoplje, kokosovo, kravlje ili bademovo? Koje od svih njih je najbolje za vas i vaš organizam? Neke vrste mlijeka sadrže malo kalorija, ali i malo proteina. Neke vrste sadrže puno proteina, ali i dosta masti, stoga uistinu nije svejedno koje konzumirate.

Kravlje mlijeko

Dobro je za vas ako želite povećati unos proteina, kalcija i vitamina D. Dnevno popijte najviše 2 šalice. Ako odaberete organsko kravlje mlijeko, uživat ćete u većoj količini protuupalnih omega 3 masnih kiselina, koje promiču zdravlje srca.

Nije dobro za vas ako ste intolerantni na laktozu, što znači da vašem tijelu nedostale laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju laktoze. Najčešći simptomi intolerancije na laktozu su nadutost, plinovi i druge probavne smetnje nakon konzumiranja mlijeka.

Bademovo mlijeko

Dobro je za vas ako pazite na unos kalorija. Zbog odličnog okusa je jedna od najčešćih alternativa kravljem mlijeku. Sadrži malo kalorija i masti. Svakako uzimajte obogaćeno bademovo mlijeko koje sadrži vitamin D i kalcij.

Nije dobro za vas ako mlijeko pijete zbog povećanja unosa proteina jer ih bademovo mlijeko ne sadrži puno. Ipak, neki proizvođači bademovog mlijeka dodaju proteine pa obratite pažnju na sastav proizvoda.

Mlijeko od konoplje

Dobro je za vas ako želite povećati unos proteina jer sadrži 2 do 3 grama proteina u jednoj šalici, što ga čini jednim od najboljih izvora proteina nakon kravljeg mlijeka. Također je dobar izvor omega 3 masnih kiselina.

Nije dobro za vas ako niste ljubitelj okusa mlijeka od konoplje. Možete ga zasladiti, ali ono tada sadrži puno više kalorija nego inače.

Ovčje mlijeko

Dobro je za vas ako želite uživati u mlijeku sličnom kravljem mlijeku. Obje vrste sadrže 8 do 9 grama proteina u jednoj šalici. Ovčje mlijeko sadrži nešto manje laktoze pa je lakše probavljivo za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Nije dobro za vas ako pazite na unos kalorija. Ovčje mlijeko sadrži oko 170 kalorija i 10 grama masti u jednoj šalici.

Kokosovo mlijeko

Dobro je za vas ako želite uživati u kremastom mlijeku koje će obogatiti vaše pahuljice, čaj, kavu pa i juhu. Sadrži oko 45 kalorija u jednoj šalici, stoga je odličan način obogaćivanja okusa hrane bez dodavanja puno kalorija.

Jedna šalica kokosovog mlijeka sadrži oko 4 grama zasićenih masti. Preskočite ga ako vaša prehrana već obiluje zasićenim mastima.

Sojino mlijeko

Dobro je za vas jer sadrži 7 grama proteina u jednoj šalici i 80 kalorija. Sojino mlijeko sadrži oko 2 grama vlakana. Neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka.

Neka istraživanja pokazala da spojevi sojinog mlijeka u tijelu djeluju kao estrogen, koji povećava rizik od nastanka raka dojke.

Rižino mlijeko

Dobro je za vas ako patite od velikog broja alergija na hranu. Jako je mali broj ljudi koji ima alergijske reakcije na rižino mlijeko. Također je odlično za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Nije dobro za vas ako pazite na unos kalorija. Sadrži oko 90 kalorija u jednoj šalici. To nije tako puno, ali postoje i bolje opcije. Sadrži nešto više ugljikohidrata i samo 1 gram proteina u jednoj porciji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije