Što trebamo znati o infekcijama uha?

Što trebamo znati o infekcijama uha?

Što trebamo znati o infekcijama uha?
  • Objavljeno: Utorak, 05.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Zašto su tako česte?

Nije sve u vašoj glavi. Djeca uistinu često pate od infekcija uha. U stvari, 2 od 3 puta će dijete dobiti i infekciju uha kada pati od gripe ili prehlade. Glavni razlog je taj što njihov imunološki sustav nije dovoljno jak i otporan kao kod odraslih, a i tekućina iz ušiju se ne oslobađa tako lako i učestalo kao kod odraslih.

Plivačko uho

Infekcija vanjskog dijela uha se uglavnom naziva plivačko uho. Do nje dolazi kada je uho duže vrijeme mokro, što omogućava razmnožavanje bakterija. No, čak i kada vaše dijete nije boravilo u vodi, ostatak neke tvari (štapića za uši) može uzrokovati problem. Obratite pažnju na to da li dijete često češka uho i boli li ga tijekom dodirivanja. Plivačko uho se lako liječi, potrebne su kapi za uši i održavanje ušiju suhima.

Dijagnosticiranje infekcije uha

Jedini način da sa sigurnošću provjerite pati li dijete od infekcije uha jest odlazak liječniku koji će s otoskopom pregledati unutrašnjost uha. Otoskop je mala lampa s lećom koju liječnik stavi u uho. Zdravo uho će imati ružičastu boju, a infekcija će uzrokovati crvenilo i otečenost uha.

Unutrašnjost uha

Eustahijeva cijev povezuje srednje uho s grlom. Ona održava ravnotežu tlaka zraka i tekućine u uhu. Prehlada, gripa i alergije mogu nadražiti eustahijevu cijev i uzrokovati njeno oticanje.

Ako se eustahijeva cijev blokira, dolazi do nakupljanja tekućine na području srednjeg uha. Ovo je savršeno okružje za razmnožavanje bakterija i virusa koji uzrokuju infekciju.

Pucanje bubnjića

Ako je tlak zraka prevelik ili je tekućina u srednjem uhu, može doći do pucanja bubnjića. Ako se ovo dogodi, primijetit ćete žutu, smeđu ili bijelu tekućinu kako curi iz uha. Iako zvuči zastrašujuće, bubnjić će zacijeliti u roku od nekoliko tjedana, a sa sluhom vašeg djeteta bi sve trebalo biti u redu. Dobra vijest je da će bol vjerojatno iznenada nestati jer će se pucanjem bubnjića osloboditi tekućina i regulirati tlak zraka.

Simptomi infekcije uha

Prvi upozoravajući simptom je bol uha. Dijete će možda izbjegavati ležanje na strani na kojoj je uho koje ga boli, a možda će i otežano spavati. Ostali simptomi su:

  • oslabljen sluh
  • groznica
  • curenje tekućine iz uha
  • vrtoglavica
  • začepljen nos

Komplikacije

Ako se infekcija uha neprestano vraća, povećava se rizik od nastanka gubitka sluha, problema s govorom i meningitisom. Ako je vaše dijete više puta patilo od infekcija uha, svakako bi bilo dobro da provjerite njegov sluh.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije