Impotencija jučer, danas i sutra

Impotencija jučer, danas i sutra

Impotencija jučer, danas i sutra
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Erektilna disfunkcija ili popularno impotencija (ED) je nemogućnost postizanja i održanja erekcije dovoljne za zadovoljavajući spolni odnos.

Mnoge epidemiološke studije provedene u različitim dijelovima svijeta dokazale su da je erektilna disfunkcija veliki zdravstveni problem, koji negativno utječe na opći osjećaj zdravlja pojedinca i kvalitetu njegova života, neovisno o kulturološkim razlikama. Nije po život opasna bolest ali zadire u samopoštovanje muškarca, ruši njegovu psihičku stabilnost, zna uzrokovati depresiju i strah, te narušava odnose među partnerima. Dakle ne pogađa samo muškarce nego i njihove partnerice i obitelj.

Prvo veće istraživanje koje je ukazalo na veličinu problema bilo je ono u USA, u okrugu grada Massachusetts. Po njemu stalno ili povremeno od ED boluje više od 52% muškaraca starih od 40 -70godina,koji nisu bili institucionalizirani. Od tih, 10% populacije je imalo težak problem,25 % srednje tešku i 17% lakšu disfunkciju. Slična studija provedena u Kelnu (muškarci 30-80 god.) pokazala je prevalenciju od 20 %, koja se kretala od 2,3 % u onih starih 30-40, do 53,4 % u dobi od 70-80 god. Novija studija u USA govori o prevalenciji od 31%.Danas se smatra da je broj muškaraca sa erektilnim tegobama ipak najbliži brojci 35%.

Ako to malo rasporedimo po godinama npr. U Italiji, telefonska anketa dala je ove rezultate:

  • 40-44 god.-5%
  • 45-50 god.-9%
  • 50-54 god.-11%
  • 55-59 god.-20%
  • 60-65 god.-24%
  • 65-70 god.-55%

Prema procjenama stručnjaka danas u Europi buluje od erektilne disfunkcije oko 40 milijuna muškaraca a predviđa se da će se do 2025 taj broj udvostručiti. Pacijenti dolaze na pregled 6-12 mjeseci od javljanja prvih simptoma, dok su prije ere Viagre dolazili na pregled tek nakon 2 godine. Bolje mogućnosti liječenja, saznanje o bolesti i brojne marketinške kampanje nisu povećale samo broj posjeta liječniku, nego i broj postavljenih dijagnoza ED, na 15% u Evropi te 20% u Americi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije