Žene i muškarci: tko se bolje hrani?

Žene i muškarci: tko se bolje hrani?

Žene i muškarci: tko se bolje hrani?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrambene navike muškaraca i žena

Muškarci se na nebrojeno načina razlikuju od žena, a jedan od njih su i prehrambene potrebe i navike. Kao što žene trebaju određene nutrijente tijekom trudnoće ili menopauze, tako i muškarci imaju neke specifičnosti u prehrani, svojstvene određenim životnim razdobljima.

Primjerice, svima je dobro poznata izreka Coco Chanel da žena nikada nije dovoljno mršava, a čini se da posljednjih nekoliko desetljeća takvo razmišljanje posebno uzima maha. Povećana učestalost poremećaja u prehrambenom ponašanju tijekom posljednjih nekoliko desetljeća vremenski se podudara sa sve manjom tjelesnom masom idealne žene prikazivane u medijima.

Je li doista ideal ženske ljepote (po muškom sudu) sve mršaviji?

Časopis Body Image daje analizu tjelesnog izgleda djevojaka s duplerica magazina Playboy u periodu 1979-1999. Ovakve studije su provođene i ranije i utvrdile su trend sve nižih vrijednosti indeksa tjelesne mase tijekom godina, a to je i djelomično potvrđeno u ovoj novijoj analizi.

Međutim, čini se da se ovaj trend zapravo stabilizira te da mijenja smjer! Razlozi? Urednici Playboya nisu mogli zanemariti da je opća populacija sve teža, ali zečice su i dalje s obzirom na svoju tjelesnu masu rizična skupina za anoreksiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije