Impotencija jučer, danas i sutra

Impotencija jučer, danas i sutra

Impotencija jučer, danas i sutra
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Pregled

Fizikalni pregled morao bi uključiti barem detaljan pregled genitalija ,pregled sekundarnih seksualnih karakteristika(povećanje dojki, distribucija dlakavosti po tijelu, distribucija masti) i mjerenje krvnog tlaka.

Od laboratorijskih pretraga određivanje šećera u krvi, profila lipida (ako to nije učinjeno zadnjih 12 mjeseci)i testosteron u krvi(koji mora biti određen ujutro do 10 sati) osnova su dijagnostike. Danas se određuje i slobodni testosteron(indirektno).

Ukoliko su nalazi niski korekcijom hormona (njegovom nadoknadom) vrlo brzo se uspostavlja normalna erekcija.

Ukoliko pacijenti ne reagiraju na oralnu terapiju, a imaju normalne vrijednosti hormona potrebna je dodatna hormonska obrada (prolaktin,FSH,LH neki puta i hormoni šttnjače TSH).

Vaskularne pretrage danas se provode rjeđe. Najčešće za:

 • pacijente koji su kandidati za rekonstruktivnu penilnu kirurgiju(vrlo rijetko)
 • zbog liječničko-pravnih slučajeva (osiguranja poslija povreda...)
 • na pacijentovu želju

Najčešće se koriste:

 • Color doppler penilnih arterija, radi se uz aplikaciju prostaglandina (alprostadil 10 mcg.) u ud 10 minuta nakon alikacije. Daje najbolje podatke u penilnoj mikrocirkulaciji i može razlučiti radi li se o arterijskoj ili venookluzivnoj bolesti.

a rijetko:

 • kavernozografija(slikanje cavernoznih tijela penisa uz praćenje odlaska kontrasta iz penisa)
 • penilna arteriografija
 • noćna rigidometrija (sa posebnim aparatom mjeri se broj i jačina noćnih erekcija)
 • intrakavernozna aplikacija prostaglandina

Sa napretkom oralne terapije i vrlo slabim rezultatima vaskularne kirurgije danas se pacijenti sve brže podvrgavaju terapiji a ekstenzivna dijagnostika se provodi samo kod manjeg broja bolesnih.

Danas se gotovo svaki pacijent može liječiti, ali je bitno da taj tretman nije samo uspješan, već da najviše odgovara osobi koja se liječi i njegovoj partnerici.U samom liječenju bitan je dobar rezultat liječenja, sigurnost, vrijeme do postizanja efekta, nuspojave,invazivnost, spontanost, jednostavnost korištenja i naravno cijena.

Prva linija terapije su danas lijekovi koji se uzimaju na usta (tablete i lingvalete), edukacija tj. promjena životnih navika i seksualno savjetovanje.

U drugu liniju spadaju intrakavernozne injekcije (injekcije pripremljene za davanje u ud), lijekovi koji se utiskuju u mokraćnu cijev (intrauretralni PGE) te vakum aparati. U treću skupinu spadaju operativni zahvati.

Promjena loših životnih navika i izbjegavanje faktora rizika mora pratiti obradu ED i njegovo liječenje. Prije svega smanjivanje tjelesne težine i povečanu fizičku aktivnost. Povećati psihosocijalnu sigurnost pacijenta i izbaciti sve lijekove koji mogu biti potencijalni uzrok tegoba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije