Je li vaš muškarac u depresiji?

Je li vaš muškarac u depresiji?

Je li vaš muškarac u depresiji?
  • Objavljeno: Srijeda, 28.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Klinička depresija kod muškaraca ili žena može uzrokovati gubitak interesa za uživanje u svakodnevnim ugodnim aktivnosti. Depresija se kod muškaraca javlja često, a simptomi mogu biti nešto drugačiji od depresije kod žena.

Umor

Osobe koje su depresivne prolaze kroz razne fizičke i psihičke promjene. Mogu osjetiti umor, poteškoće u kognitivnim procesima i usporenost. Muškarci češće od žena doživljavaju umor kao simptom depresije.

Previše ili premalo sna

Problemi sa spavanjem kao što su nesanica, ustajanje usred noći ili pretjerano spavanje su jedni od najčešćih simptoma depresije. Kao i umor, problemi sa spavanjem se češće javljaju kod muškaraca. Ako vaš muškarac već duže vrijeme ima probleme sa spavanjem, neka se svakako obratiti liječniku.

Bol u leđima ili trbuhu

Probavne smetnje, zatvor ili proljev, su česte kod osoba koje pate od depresije. Također je moguće osjećati glavobolju ili bol u leđima. Neprestana bol u leđima, glavobolja ili bol na području trbuha su razlozi zbog kojih treba posjetiti liječnika.

Razdražljivost

Muškarci koji pate od depresije često su razdražljivi zbog neprestanih negativnih misli. Razdražljivost je često popraćena i s osjećajem tuge, osjećajem manje vrijednosti i niskom razine samopouzdanja.

Poteškoće s koncentracijom

Depresija može smanjiti kognitivne sposobnosti što negativno utječe na usvajanje novih informacija i funkcioniranje na radnom mjestu. Depresija um ispuni negativnim mislima koje usporavaju i ne dozvoljavaju osobi da razmišlja na logičan i efektivan način.

Ljutnja i agresivnost

Depresija kod nekih muškaraca može uzrokovati agresivno i ljutito ponašanje. Naime, muškarac koji osjeća da je njegovo psihičko zdravlje ugroženo, često ljutnjom i agresivnošću pokušava okolini dokazati da je snažan. Ljutnja i agresivnost su značajno drugačije i intenzivnije emocije od razdražljivosti.

Stres

Muškarci puno češće doživljavaju stres kao simptom depresije. Naravno da svi imaju stresne dane, ali kronični stres kojeg ne uspijeva kontrolirati zahtijeva odlazak liječniku. Stres ima negativan učinak na cjelokupno zdravlje, stoga je od izrazite važnosti na vrijeme reagirati.

Anksioznost

Anksioznost se, kao simptom depresije, češće javlja kod muškaraca. Kod žena je to osjećaj tuge. Konstantan osjećaj anksioznosti koji ne možete kontrolirati je jedan od najčešćih simptoma depresije. Anksioznost može značajno smanjiti sposobnost uživanja u svakodnevnim trenucima, zbog čega dolazi i do ostalih simptoma (ljutnja, agresivnost, razdražljivost).

Konzumacija droge i alkohola

Znanstvenici su dokazali da se pretjerana konzumacija alkohola najčešće javlja kod muškaraca koji pate od depresije. Konzumacija droga se javlja kako bi se ublažili negativni osjećaji i misli, a muškarcima je to prihvatljiviji način suočavanja s depresijom nego odlazak liječniku.

Erektilna disfunkcija

Depresija je najčešći uzročnik gubitka seksualne želje i erektilne disfunkcije. Konstantne poteškoće u seksualnom odnosu zahtijevaju odlazak liječniku jer u pitanju mogu biti i ozbiljniji zdravstveni problemi.

Suicidalne misli

Žene češće razmišljaju o samoubojstvu, ali muškarci češće ta razmišljanja realiziraju. Najugroženiji su muškarci srednje dobi, a jedno istraživanje je pokazalo da je čak 70% osoba koje su počinile samoubojstvo, pokazivalo znakove depresije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije