Rak prostate: uzroci, simptomi i liječenje

Rak prostate: uzroci, simptomi i liječenje

Rak prostate: uzroci, simptomi i liječenje
 • Objavljeno: Petak, 04.11.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Prostata je žlijezda muškog reproduktivnog sustava. Veličine je oraha, a nalazi se neposredno ispod mokraćnog mjehura, ispred rektuma.

Postoji tisuće sićušnih žlijezda u prostati i sve služe za proizvodnju tekućine koja je sastavni dio sjemena. Ova tekućina također štiti i njeguje spermu. Kada muškarac doživi orgazam, javljaju se kontrakcije koje prisile prostatu na lučenje tekućine u uretru.

Rak prostate najčešće sporo napreduje. Mnogi muškarci umiru od starosti, ne znajući da boluju od raka prostate. Nekoliko istraživanja koja su uključivala obdukciju, pokazala su da oko 80% muškaraca u osamdesetim godinama boluje od raka prostate, a da toga nisu svjesni.

Stručnjaci kažu da rak prostate počinje sa sitnim izmjenama u obliku i veličini stanica prostate i naziva se intraepitelnaneoplazija prostate (PIN).

Pripremite juhu od rajčice i češnjaka za borbu protiv raka prostate!

Simptomi raka prostate

Tijekom rane faze raka prostate obično nema simptoma. Većina muškaraca u ovoj fazi, nakon rutinske kontrole, otkrije da ima rak prostate.

Obratite pozornost na slijedeće simptome:

 • češće mokrenje, pogotovo noću
 • otežan početak mokrenja
 • otežano zaustavljanje mokraće nakon početka
 • tragovi krvi u mokraći
 • bolno mokrenje
 • bolna ejakulacija
 • otežano postizanje ili održavanje erekcije.

Ako je rak prostate napredovao, mogući su sljedeći simptomi:

 • bol u kostima, često u kralježnici, zdjelici ili rebrima
 • bolan dio bedrene kosti
 • slabost u nogama (ako se rak proširio na kralježnicu i leđnu moždinu)
 • urinarna inkontinencija (ako se rak proširio na kralježnici i komprimira leđne moždine)
 • fekalna inkontinencija (ako se rak proširio na kralježnicu i leđnu moždinu).

Uzroci raka prostate

Ne postoje specifični uzroci raka. Postoji nekoliko ključnih čimbenika koji utječu na rak prostate, kao što su dob, rasa, stil života, lijekovi i genetika.

Dob

Starosna dob se smatra primarnim faktorom rizika. Što je muškarac stariji, rizik je veći. Rak prostate je rijedak među ljudima mlađim od 45 godina, ali čest nakon 50. godine.

Genetika

Statistike pokazuju da je genetika definitivno faktor rizika za nastanak raka prostate. Češći je među određenim rasnim skupinama. Muškarac ima veći rizik od razvoja raka ako ga ima njegov jednojajčani blizanac.

Poduzmite jednostavne korake za prevenciju raka prostate!

Prehrana i vježbanje

Mediteranska prehrana može smanjiti šanse za razvoj raka prostate. Neka istraživanja pokazuju da soja, selen i zeleni čaj čuvaju prostatu. Prehrana bogata povrćem također štiti od raka prostate.

Redovito vježbanje, joga, istezanje, meditacija i sudjelovanje u grupama podrške, mogu promijeniti način na koji se geni ponašaju i promijeniti tijek raka. Ostala istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D i prehrana bogata crvenim mesom, mogu izazvati rak prostate.

Lijekovi

Neka istraživanja govore da bi mogla postojati veza između svakodnevnog korištenja protuupalnih lijekova i raka prostate. Istraživanja pokazuju da statini, koji se koriste za snižavanje razine kolesterola, mogu smanjiti rizik od raka prostate.

Pretilost

Istraživanja pokazuju jasnu vezu između pretilosti i većeg rizika od raka prostate, kao i veći rizik od metastaza i smrti.

Spolno prenosive bolesti

Muškarci koji su imali gonoreju, imaju veće šanse za razvoj raka prostate.

Tretmani i terapije za rak prostate

Rani stadij raka prostate

Ako je rak mali i lokaliziran, obično se tretira jednim od sljedećih postupaka:

 • Oprezno čekanje - nije hitno liječenje. Redovito se prati razina PSA (prostata specifični antigen) u krvi.
 • Radikalna prostatektomijab - kirurško uklanjanje prostate.
 • Brahiterapija - minijaturni radioaktivni izvori zračenja dovode se u kontakt sa tumorom.
 • Radioterapija moduliranog intenziteta - moderna tehnika koja omogućuje liječnicima dostaviti precizne količine zračenja na kancerogene stanice uz minimalnu štetu za tijelo.

Preporuke za liječenje ovise o pojedinim slučajevima. Sve terapije imaju svoje prednosti i nedostatke. Pacijent bi trebao raspraviti o opcijama sa svojim liječnikom.

Prepoznajte upozoravajuće znakove raka prostate!

Uznapredovali rak prostate

Ako se rak agresivniji, pacijent može zahtijevati kombinaciju radioterapije i hormonske terapije.

Radioterapija zahtijeva liječenje na svakodnevnoj bazi i traje do 8 tjedana. Kirurško otklanjanje prostate je također opcija. Tradicionalna kirurgija zahtijeva boravak u bolnici do deset dana, a vrijeme oporavka može trajati i do tri mjeseca.

Ako hormonska terapija prestane djelovati, još uvijek postoje i druge opcije liječenja. Ubrizgavanja radioaktivne tvari pomaže pacijentima sa uznapredovalim rakom prostate da žive duže.

Moguće komplikacije

Metastaze

Rak se proširio na druge dijelove tijela, organe ili kosti kroz krvotok ili limfni sustav. Ako se rak proširi na mokraćovod, postoji opasnost od ozbiljnih problema s bubrezima. Ako se rak proširi na kosti, to može biti bolno i uzrokovati lakše lomljenje kostiju.

Inkontinencija

Rak prostate ili liječenje, mogu uzrokovati urinarnu inkontinenciju.

Erektilna disfunkcija

Rak prostate ili liječenje raka, mogu dovesti do erektilne disfunkcije.

Metabolički čimbenici

Rizik umiranja od raka prostate je puno veći ako osoba ima visoki krvni tlak, povišene razine šećera u krvi, visoke razine masnoća u krvi i visok BMI (indeks tjelesne mase).

Vitashop

Najnovije

Najčitanije