Trbuh kod muškaraca - zašto je mršavljenje važno?

Trbuh kod muškaraca - zašto je mršavljenje važno?

Trbuh kod muškaraca - zašto je mršavljenje važno?
  • Objavljeno: Petak, 18.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki trbuh kod muškaraca nije nešto oko čega se treba šaliti. Otkrijte što sve uzrokuje veliki trbuh, koji su zdravstveni rizici i što možete učiniti da izgubite te suvišne kilograme.

Višak kilograma na području trbuha možete izgubiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika i redovitom tjelovježbom. Trebat će vam puno strpljenja, a trud će se na kraju isplatiti. Osjećat ćete se bolje i izgledat ćete bolje.

Zašto se muškarci trebaju brinuti oko velikog trbuha?

Veliki trbuh je puno više od estetskog problema. To nisu samo masti koje su nakupljene ispod kože, to je i visceralna mast koja se nalazi duboko unutar vašeg abdomena i okružuje unutarnje organe u tijelu.

Bez obzira na vaše ukupno zdravstveno stanje, veliki trbuh povećava rizik od nastanka:

Igraju li dob i genetika ikakvu ulogu?

Vaša tjelesna težina je većinom određena unosom kalorija i potrošnjom energije. Ako jedete previše, a vježbate premalo, velika je vjerojatnost da ćete nakupiti višak kilograma koji će se vrlo brzo početi nakupljati na području abdomena.

Ipak, dob također igra veliku ulogu. Starenjem se smanjuje postotak mišićne mase, naročito ako niste fizički aktivni. Manjak mišićne mase će smanjiti potrošnju energije u stanju mirovanja, što znači da ćete morati više vježbati i više paziti na prehranu da biste održali zdravu tjelesnu težinu.

Genetika također igra ulogu u tome hoćete li nakupiti višak kilograma ili ne, a također utječe i na mjesto na kojem ćete skupljati višak kilograma.

Je li pivski trbuh stvarnost?

Prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati nakupljanje masti na području abdomena, što nazivamo pivski trbuh. No, pivo nije jedini krivac. Prekomjerna konzumacija bilo kakve vrste alkohola će potaknuti nakupljanje kilograma na području abdomena, iako neka istraživanja upućuju da je vino izuzetak.

Ako ste ljubitelj alkohola, konzumirajte ga u umjerenim količinama jer je alkohol također izvor kalorija. Što manje pijete, to ćete manje kalorija unositi.

Kako prepoznati prevelik trbuh?

Kako možete znati imate li višak kilograma na području trbuha? Jednostavno izmjerite struk dok stojite. Kod muškaraca opseg struka ne smije biti veći od 102 centimetra.

Ako je opseg struka veći od 102 centimetra, to je pokazatelj da je na području struka povećana koncentracija masti koja povećava rizik od nastanka raznih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije