Testovi plodnosti za muškarce

Testovi plodnosti za muškarce

Testovi plodnosti za muškarce
 • Objavljeno: Subota, 22.01.2011.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Često se spominje kako se do polovice slučajeva neplodnosti može objasniti zdravstvenim problemima kod muškarca.

Jednostavno rečeno, ako se i muškarac i žena testiraju, pogotovo nakon što nakon najmanje godinu dana nezaštićenih spolnih odnosa nije došlo do trudnoće, onda mogu uštedjeti vrijeme i novac. Potrebno je dogovoriti pregled kod urologa za procjenu. Očekujte pitanja o povijesti bolesti, reproduktivnoj povijesti, zahvatima koje ste imali, pušite li i koliko, vježbate li i koje lijekove uzimate.

Koristi se analiza sjemena i sperme kako bi se procijenio broj spermija, njihov oblik, kretanje i bilo koje druge varijable. Normalno, što je veći broj normalnih spermija, veća je i plodnost. No, kao izuzetak, važno je napomenuti da neki muškarci koji imaju nizak broj spermija i abnormalne spermije još uvijek mogu biti plodni. Ali za one koji nisu plodni, ako postoji neka abnormalnost, preporučaju se dodatna testiranja kako bi se utvrdio uzrok.

Fizički pregled, kojeg obavlja urolog, može ukazivati na postojanje problema. Jedan takav problem može biti varikokela, najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca, ukupno 38 posto slučajeva. Varikokela znači da postoje abnormalne tvorbe vena iznad testisa. Srećom, to se može popraviti operacijom.

Genetičko testiranje se također preporučuje za utvrđivanje problema neplodnosti. Ovi testovi mogu pokazati određene probleme koji bi mogli blokirati plodnost, pa čak i specifične probleme sa spermom. Još neke od mogućih problema navodimo u nastavku.

Neki muškarci proizvode protutijela koja napadaju vlastite spermije prije nego spermij uspije oploditi jaje. Test na antitijela otkriva postoje li specifična antitijela u krvi, vaginalnom iscjetku i sjemenoj tekućini.

Žena može razviti alergijske reakcije na partnerovo sjeme i njeno tijelo proizvodi antitijela. Ova vrsta imune reakcije nije u potpunosti razumljiva, ali može utjecati na plodnost.

Retrogradna ejakulacija događa se kada sperma ulazi u mjehura umjesto kroz penis tijekom orgazma. Iako dolazi do seksualnog vrhunca, ejakulira se vrlo malo ili nimalo sjemena. To se naziva suhi orgazam. Retrogradna ejakulacija nije štetna, ali može uzrokovati neplodnost u muškarca.

Retrogradna ejakulacija može biti uzrokovana lijekovima, zdravstvenim stanjem ili operacijom koja utječe na živce ili mišiće koji kontroliraju otvaranje mjehura.


Odsutnost glavnog kanalića se smatra genetskim problem gdje je muškarac rođen bez glavnog kanalića za spermu.

Neke infekcije mogu ometati proizvodnju sperme i utjecati na zdravlje spermija, ili mogu uzrokovati ožiljke koji blokiraju prolaz sperme. To uključuje neke spolno prenosive bolesti, poput klamidije i gonoreje, upale prostate (prostatitisa), upale testisa, zaušnjake i ostale infekcije mokraćnog sustava ili reproduktivnih organa.

Neplodnost može biti rezultat poremećaja testisa ili abnormalnosti koje utječu na žlijezde u mozgu koje proizvode testosterone i druge hormone koji kontroliraju testise (hipotalamus ili hipofiza).

Brojni faktori rizika mogu biti povezani s muškom neplodnosti:

 • ako imate 35 godina ili ste stariji
 • pušite
 • pijete
 • drogirate se
 • pothranjeni ste
 • pretili ste
 • izloženi ste toksinima
 • patite od infekcija
 • imate urođen poremećaj plodnosti
 • određena medicinska stanja, uključujući tumore i kroničnih bolesti
 • neki lijekovi, operacije ili zračenje

Vitashop

Najnovije

Najčitanije