Biljke koje čiste zrak vašeg doma

Biljke koje čiste zrak vašeg doma

Biljke koje čiste zrak vašeg doma
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Bilo da je noviji ili stariji, vaš dom može biti izvor štetnih i nevidljivih toksina. Ove kemikalije možete pronaći u bojama, plastici, tepisima, sredstvima za čišćenje i brojnim drugim stvarima i materijalima. Tri osnove prijetnje koje se nalaze u većini domova su:

  • formaldehidi (tepisi, presvlake, ljepila, boje i slično)
  • benzen (plastika, sintetička vlakna, maziva, pesticidi i još mnogo toga)
  • trikloretilen (razređivači, ljepila i slično)

Srećom, priroda je pronašla način da okoliš u kojemu boravimo ostane čist. Postoje mnoge biljke koji su moćna sredsta čišćenja zraka. Mi smo odabrali najučinkovitije biljke i savjete pomoću kojih ćete njihova svojstva pročišćavanja zraka održati na maksimumu.

Spatifil

Spatifil je biljka koja pripada porodici ljiljana i čisti zrak od benzena, formaldehida, trikloretilena i još mnogih drugih spojeva. Kako biste poboljšali svojstva čišćenja zraka, redovito čistite listove od prašine i njegujte bijele cvjetove.

Uspijeva na svjetlijem području. Neka zemlja bude uvijek vlažna i jednom mjesečno tijekom proljeća i ljeta obogatite zemlju tekućim gnojivom. Tamno mjesto će otežati razvoj cvjetova.

Spatifil iz zraka eliminira formaldehide, benzene, trikloretilene, ksilene i amonijak.

Dracena

Možete ju pronaći u svim oblicima, veličinama i bojama. Uljepšat će prostor, biti dekorativni dio doma i istovremeno čistiti zrak. Neke vrste dracene rastu i u uvjetima slabog osvjetljenja, dok nekima ipak treba više svjetla.

Neka zemlja bude vlažna, ali ne previše jer prevelika količina vode može ugroziti rast biljke. Zemlju biljka jednom mjesečno tijekom proljeća i ljeta obogatite tekućim gnojivom.

Dracena iz zraka eliminira formaldehide, ksilene, metilbenzene, benzene i trikloretilene.

Krizantema

Dok će orhideje i anturium napraviti dobar posao u pročišćavanju zraka, krizantema je jedna od najboljih. Tehnički nije kućna biljka, već sezonska koja u vašem domu uz pravilnu njegu može biti oko 6 tjedana.

Krizantemu stavite na mjesto koje je svijetlo, ali nije izloženo izravnom svjetlu. Svaki drugi dan provjerite je li zemlja dovoljno vlažna i nemojte pretjerivati s gnojivom.

Krizantema iz zraka eliminira formaldehide, ksilene, benzene i amonijak.

Bambus palma

Jednostavna elegancija je izraz koji najbolje opisuje ovu biljku. Raste između 1 i 3, a dom će opskrbiti idealnom količinom vlage, što uvijek dobro dođe zimi zbog grijanja.

Iako zahtijeva svijetlo mjesto, nemojte ovu biljku staviti na mjesto koje je izloženo izravnom suncu. Neka zemlja bude vlažna i tijekom ljeta ju svaki mjesec obogatite tekućim gnojivom.

Bambus palma iz zraka eliminira formaldehide, ksilene, kloroform, ugljikov monoksid i još mnoge druge spojeve.

Engleski bršljan

To je zimzelena biljka koja je dobro prilagođena unutarnjim uvjetima. Engleski bršljan je jednostavno uzgojiti i odličan je za prostore sa slabijim osvjetljenjem. Preporuča se kod uklanjanja alergena kao što je plijesan.

Najbolje će rasti na svijetlom mjesto koje nije izloženo izravnom suncu. Redovito zalijevajte biljku kako bi zemlja bila uvijek vlažna. Ipak, tijekom zime nemojte pretjerivati sa zalijevanjem.

Engleski bršljan iz zraka eliminira benzene, ugljikov monoksid, formaldehide, trikloretilene i još mnogo toga.

Leptir palma

To je mala, ali graciozna, biljka s Madagaskara. Leptir palma je jedna od najboljih ovlaživača, ali i proćiščivača zraka, a uz to će imati i dekorativnu ulogu.

Uzgajajte ju na svijetlom mjestu izvan izravnog izvora sunca. Osigurajte dovoljnu količinu vode, ali ne pretjerujte zimi. Jednom mjesečno zemlju obogatite tekućim gnojivom.

Leptir palma iz zraka eliminira benzene, ugljikov monoksid, formaldehide, trikloretilene i mnoge druge spojeve.

Fikus

To je zimzelena biljka porijeklom iz Indije. Zbog tropskog izgleda će lijepo ukrasiti vaš dom. Listovi su obično široki, tamno zeleni i sjajni. Najučinkovitija je kod uklanjanja formaldehida iz zraka.

Rastu u osvijetljenim prostorima. Tijekom rasta biljku redovito zalijevajte i jednom mjesečno joj osigurajte gnojivo obogaćeno dušikom. Listove redovito čistite od prašine kako bi očuvali njihov sjaj.

Fikus iz zraka eliminira ugljikov monoksid, formaldehide, trikloretilene i još drugih spojeva.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije