Sukulent vam je uvenuo? Možda zbog neke od ovih čestih pogrešaka

Sukulent vam je uvenuo? Možda zbog neke od ovih čestih pogrešaka

Sukulent vam je uvenuo? Možda zbog neke od ovih čestih pogrešaka
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Zbog svog zanimljivog izgleda sukulenti su jedna od najčešćih biljnih vrsta koja krasi brojne domove. Sukulenti su na glasu kao kućne biljke jednostavne za održavanje, što nije daleko od istine, no zbog sitnih grešaka mnogima sukulenti prebrzo uvenu.

Otkrivamo koje su 4 pogreške najčešće kada je riječ o uzgoju i održavanju sukulenta koje trebate izbjegavati.

1. Nedovoljno svjetla

Prirodno svjetlo jedan je od najtežih uvjeta koje je potrebno osigurati biljkama. Iako je većina sobnih biljaka prilagođena kućnim uvjetima, ako ih postavite na krivo mjesto teško da će njihov rast uspjeti.

Sukulente bi najbolje bilo smjestiti u blizini prozora koji se nalazi na južnoj strani. Ako to nije moguće, odnosno ako nemate dovoljno sunčevog svjetla u kući, onda odaberite izdržljivu vrstu kao što je aloe vera.

2. Pogrešno zalijevanje sukulenta

Jedan od najčešćih razloga zašto sukulent mnogima uvene jest pretjerano zalijevanje. Pretjeranim zalijevanjem korijen sukulenta će proklijati i tada se možete oprostiti od njega.

Tijekom ljeta sukulente je potrebno zalijevati svaka 2 do 3 tjedna, ovisno o veličini, a preko zime tek jednom u mjesec dana, pa čak i rjeđe od toga.

Sukulenti vole temeljito zalijevanje, zbog čega ih je najbolje obilno zaliti filtriranom vodom i pustiti da višak vode iscuri kroz rupice na dnu posude. Da je došlo vrijeme za zalijevanje najbolje ćete znati po tome što je zemlja u kojoj se sukulent nalazi potpuno suha.

3. Zemlja za sukulente

Većina biljaka koje kupujete nalazi se u univerzalnoj zemlji za biljke. Problem kod sukulenta jest što su oni navikli na malo ekstremnije uvjete od drugih kućnih biljaka, stoga ih je potrebno presaditi. Sukulentima odgovara mješovita zemlja koja ne upija previše tekućine.

Osim toga, na vrh zemlje stavite kamenčiće koji će iz nje izvući višak vlage. Za posudu u koju ćete biljku presaditi odaberite lončanicu od terakote jer će, zahvaljujući svojoj poroznosti, terakota omogućiti protok kisika.

4. Više sukulenta u jednoj lončanici

U trgovinama najčešće viđamo nekoliko sukulenta zasađenih u istu posudu, no takvu praksu je najbolje izbjeći i svakom sukulentu osigurati vlastitu lončanicu. Sadnjom više sukulenta u istu posudu povećava rizik od zaraze plijesni.

Osim toga, iako sukulentima ne treba previše vode, kada ih je više u jednoj posudi može doći do toga da jedan ili više sukulenta ne dobije dovoljno vode.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije