Evo kako možete iskoristiti ljuske od jaja

Evo kako možete iskoristiti ljuske od jaja

Evo kako možete iskoristiti ljuske od jaja
  • Objavljeno: Subota, 22.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Ljuske od jaja najčešće završe u smeću, iako postoji niz načina na koje se one mogu iskoristiti. Ljuske od jaja sastoje od gotovo 90% kalcija, stoga mogu biti itekako korisne za brojne stvari.

Umjesto da ih bacate, ljuske od jaja možete iskoristiti u kućanstvu ili vrtu, pa čak i u kozmetici. Pronašli smo 6 trikova kako iskoristiti ljuske od jaja koje, nakon što ih pročitate, više nikada nećete baciti u smeće.

1. Ljuske od jaja za vrt

Ako imate vrt, ljuske od jaja vam mogu biti itekako korisne. Zdrobite ljuske od jaja i pomiješajte ih sa zemljom u vrtu. Osim što će poboljšati protok vode kroz tlo, ljuske od jaja će umanjiti kiselost tla i obogatiti zemlju kalcijem. To je pogotovo korisno za povrće poput rajčice i paprike koje će istruliti ako zemlja nije dovoljno bogata kalcijem.

2. Ljudske od jaja za čišćenje masnoće

Iako su ljuske od jaja krhke, istovremeno su dovoljno abrazivne da očiste zagorenu masnoću, a neće oštetiti posuđe. Ljuske od jaja izmrvite, pomiješajte s deterdžentom za suđe i izribajte svoje lonce i tave.

3. Ljuske od jaja za sadnju sjemena

Polovicu ljuske od jaja možete iskoristiti kao posudice za klijanje sjemena umjesto plastičnih čaša. Potrebno ih je samo oprati, napuniti zemljom i staviti sjeme unutra.

4. Ljuske od jaja protiv puževa

U slučaju da imate problema s puževima koji grickaju vaše povrće u vrtu, a ne želite koristiti otrove protiv njih, možete ih se jednostavno riješiti uz pomoć ljuski od jaja. Ljuske od jaja poslažite po rubovima vrta i tako spriječite ulazak puževa,

5. Očistite vaze

Ako imate duboke vaze s uskim grlom, onda znate da je pranje takvih vaza pravi izazov. Da biste očistili mjesta koja ne možete dosegnuti spužvom, stavite u vazu ljuske od jaja, dodajte malo tople vode pomiješane s alkoholnim octom i jednostavno promućkajte.

6. Stavite ga u lak za nokte

S obzirom na to da sadrže visok udio kalcija, ljuske od jaja mogu pomoći ojačati vaše nokte. Najprije je potrebno sterilizirati ljuske tako što ćete ih prokuhati u vrućoj vodi. Zatim ih osušite i dobro sameljite te stavite u lak za nokte.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije