Budućnost je u Poliklinici Ribnjak - u jednom danu do novog zgloba

Budućnost je u Poliklinici Ribnjak - u jednom danu do novog zgloba

Budućnost je u Poliklinici Ribnjak - u jednom danu do novog zgloba
  • Objavljeno: Srijeda, 26.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zahvaljujući revoluciji na području biomedicinskih znanosti, pozitivni učinci studioznog rada sada su vidljivi i u ortopediji.

Možemo reći da je danas je moguće u određenim slučajevima obnoviti oštećene zglobove i to bez operacije.

Godinama je operativno liječenje ugradnje umjetnog zgloba (endoproteza) predstavljalo jedini način pomoći u uznapredovalim slučajevima njihova oštećenja. Danas više nije tako. Individualan pristup svakom pacijentu temelj je uspješnog liječenja.

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan poslijeoperacijski oporavak. Naravno, u određenim slučajevima operacijsko liječenje doista je jedina opcija, no sada smo u mogućnosti obaviti bolju trijažu pacijenata i, ako je to u njihovu slučaju moguće, uputiti ih u proces biološkog liječenja.

Kako djeluju matične stanice?

Matične stanice za ovu vrstu primjene nalazimo u koštanoj srži te u masnom tkivu (adipociti) i nazivaju se mezenhimalne matične stanice (MSC)

Može se reći da upravo adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice (MSC, stanice sa sposobnošću stvaranja novog tkiva - hrskavičnog, mišićnog, koštanog tkiva)

Perivaskularne strukture – periciti, samo su dio ovog regenerativnog procesa te imaju bitnu ulogu u aktiviranju matičnih stanica.

Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja i moduliranja imunosnog odgovora, u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo.

Ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanica s različitim ulogama. Matične stanice su nediferencirane stanice tijela koje se mogu diferencirati u specijalizirane stanice.

Matične stanice i njihove prednosti:

  • imaju sposobnost protuupalnog djelovanja
  • složeni imunosni odgovori u konačnici regenerira oštećeno tkivo
  • dolazi do poboljšanja svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba
  • drastično smanjenje boli
  • poboljšanje opsega pokreta
  • moguća je aplikacija matičnih stanica u više različitih zglobova.

Kako izgleda postupak aplikacije matičnih stanica?

Cijeli postupak odvija se u sterilnim uvjetima, korištenjem lokalne anestezije, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi.

Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijaliziranih stanica koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva - koštano ili mišićno, tetiva ili ligament.

Matične stanice bivaju izolirane u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željenu regiju. Tom metodom možemo pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje stanica,te najveći plus je smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Ovaj zahvat traje kratko,nema otvorenih rana, djelovanje je brzo, momentalno se vidi poboljšanje simptoma, smanjene su mogućnosti upala, oporavak je kratak i bezbolan a nakon zahvata idete odmah kući isti dan.

Više o postupku pogledajte u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=Ux1R1RiUxQs

Vitashop

Najnovije

Najčitanije