Bolni zglobovi? Doznajte razlog i kako to zaustaviti

Bolni zglobovi? Doznajte razlog i kako to zaustaviti

Bolni zglobovi? Doznajte razlog i kako to zaustaviti
  • Objavljeno: Petak, 08.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Osjećate bolove, zakočenost i škripanje u zglobovima? Ako mislite da su vas dostigle godine i da tako jednostavno mora biti, niste potpuno u pravu. Zlatne godine mogu biti bezbolne – ako osluškujete svoje tijelo, informirate se i reagirate na vrijeme možete itekako pomoći svom tijelu da se lakše nosi s izazovima starenja.

Dobro obratite pažnju na gore navedene simptome. Ako ste stariji od 50 godina i prepoznajete se u opisu, velika je vjerojatnost da imate problema s osteoartritisom – kroničnom degenerativnom bolešću koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, koljena i kralježnice.

Uspješnost liječenja uvelike ovisi o ranoj dijagnozi jer ako se bolest 'ulovi' na vrijeme bolji su i rezultati liječenja. Budući da se osteoartritis ne može potpuno izliječiti medicina se usredotočila na olakšavanje i uklanjanje simptoma ove bolesti s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice te nastanka deformacija i invaliditeta. Liječnicima i pacijentima su na raspolaganju fizikalna terapija i lijekovi za ublažavanje boli i upale, a dobra je vijest da se nedavno na hrvatskom tržištu pojavio i lijek koji znanstveno dokazano djeluje na upalu i bol u osteoartritisom zahvaćenom koljenu, a studije pokazuju i da usporava progresiju bolesti! Radi se o lijeku pod nazivom Arthryl®, kristaliziranom glukozaminsulfatu s jedinstvenom formulom koja mu omogućuje prodiranje duboko u zglob.

Arthryl® djeluje tako da povećava sintezu proteoglikana (građevne jedinice zglobne hrskavice) te smanjuje upalu i oštećenje zglobne hrskavice. Klinička istraživanja pokazuju da Arthryl® smanjuje bol, poboljšava pokretljivost zgloba i usporava progresiju osteoartritisa koljena. Preporuka stručnjaka u području liječenja degenerativnih bolesti mišićno koštanog sustava je kontinuirana primjena kristaliziranog glukozaminsulfata visoke čistoće, u dovoljnoj dozi (primjerice 1500 mg Arthryla® dnevno) kroz najmanje 6 mjeseci, a prvi rezultati osjećaju se već nakon nekoliko tjedana.

Ostale metode liječenja uključuju primjenu hladnih obloga, ali tek kada postoje simptomi upale, primjerice topla i crvena koža iznad zgloba ili lokalnu primjenu topline u slučaju kronične boli i zakočenosti.

Osteoartritis se obično javlja u starijoj životnoj dobi pa gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina ima jedan ili više oboljelih zglobova. Češće se javlja kod žena koje obično imaju i težu kliničku sliku od muškaraca. Uzrok bolesti još uvijek je nepoznat, a potpuno izlječenje nije moguće.

Posljednja i najnepoželjnija metoda liječenja je ona kirurška, posebice kada je osteoartritisom zahvaćen zglob koljena. Ako bol u koljenu postane toliko jaka da se ne može ublažiti lijekovima, kada bol remeti san i onemogućava svakodnevne aktivnosti, tada se pristupa kirurškom odstranjenju bolesnog zgloba i zamjeni endoprotezom. Nestabilnost koljena je jedan od razloga za operativno liječenje, jer nestabilno koljeno povećava rizik od pada.

Izuzetno je važno znati da je redovito kretanje poput šetnje, vožnje biciklom ili plivanja odličan način za održavanje mišićnog tonusa i učvršćivanje zglobova, a rana dijagnoza i ispravno liječenje svim raspoloživim sredstvima, uključujući i Arthryl®, može znatno usporiti pogoršanje bolesti, ublažiti simptome i poboljšati pokretljivost zgloba.

Osteoartritis je jedna od bolesti zbog kojih počinjemo 'osjećati svoje godine', no važno je znati da uz ranu dijagnozu i adekvatnu terapiju te godine ipak mogu biti više zlatne, a manje bolne.

Arthryl® je dostupan u svim ljekarnama bez recepta.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije