Ortopedsko-estetski zahvati

Ortopedsko-estetski zahvati

Ortopedsko-estetski zahvati
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.06.2010.
  • Broj pregleda: 2.586
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ortopedija je  grana medicine koja se bavi sustavom organa za pokretanje. Svi zglobovi tijela predmet su djelovanja specijalista ortopeda.

U početku javljanja ortopedije u 18. stoljeću, ortopedija se povezivala uglavnom s preventivnim i rehabilitacijskim djelovanjem ispravljanja različitih deformiteta. Nova saznanja i principi liječenja općenito u medicini, nužno su doveli do razvoja i same struke.

Danas je jasno da je to uglavnom kirurška djelatnost sa svim prednostima koje moderna medicina pruža. Suvremeno ortopedsko liječenje suvereno rješava deformitete svih ekstremiteta. Ipak najčešće susrećemo estetski neprihvatljive deformitete prstiju šake i stopala.

Zašto smo tako osjetljivi na bolna stopala, a tako i na probleme palca?

Ljudsko stopalo

Naša stopala nose težinu tijela i za života trpe velika opterećenja. Taj organ, uz šaku, predstavlja valjda najsloženiji dio lokomotornog sustava. Stopalo se sastoji od 26 kostiju (dvije sezamske čine 28 kostiju), 33 zgloba, preko 100 ligamenta i preko 20 mišića!

Tijekom filogenetskog razvoja organa, i stopalo se mijenjalo i konačno poprimilo sadašnji oblik i građu, no razvoj nije gotov što ga čini ranjivim na svakodnevna opterećenja.

Ljudsko stopalo je najsklonije deformacijama prstiju, palca i drugog prsta u većini slučajeva.

Hallux valgus  - Čukalj

Radi se o najčešćoj deformaciji palca stopala. U podlozi nastanka ove deformacije je spušteno stopalo, širenje prednjeg dijela stopala (latus deformacija) što uvjetuje  poremećaj mišićnih sila koje djeluju u takvom složenom sustavu.

Genetska predispozicija za nastanak hallux valgusa često je opisana u literaturi. Pretjerano nošenje neadekvatne obuće, najčešće cipela sa visokim petama u žena, uvelike doprinosi nastanku i progresiji ove deformacije.

Pacijent primjećuje devijaciju palca koja vremenom progredira, javljaju se bolovi prednjeg dijela stopala u vidu metatarzalgije.

Biomehanika prednjeg dijela stopala je specifična, težina našeg tijela se prenosi na tlo preko pete i dvije uporišne točke, a to su glavica I. i V. metatarzalne kosti.

Promjena dužine pojedinih metatarzalnih kostiju mijenja ravnotežu opterećenja.  Različiti tipovi stopala odlikuju se različitim dužinama metatarzalnih kostiju što u konačnici dovodi do promjene rasporeda opterećenja stopala.

Kako se deformacija povećava, javlja se i kvrčenje II. prsta, a ponekad i svih ostalih prstiju pa govorimo o flexus položaju prsta.

Vremenom pacijenti osjećaju bol tako promijenjenog prsta prilikom nošenja obuće i primjećuju razvoj bolnih klavusa (kurje oko).

Jako izražena deformacija karakterizirana je još i rotacijom palca te „jašućim" položajem II. prsta preko istog.

Uslijed promijenjenih biomehaničkih odnosa, stalni konflikt palca i ruba obuće, razvija  se tzv. angularni burzitis, odnosno upala sluzne vrećice unutrašnje strane palca stopala, koja je vrlo bolna na dodir.

Dvije tegobe dovode takve pacijente ortopedu, a to je bol, koja je izraženija u početku razvoja hallux valgusa, te problemi sa nošenjem obuće kod već uvelike izražene deformacije!

Hallux valgus deformacija puno učestalije se javlja kod žena.

Liječenje

Liječenje hallux valgusa je u početku konzervativno. Propisuju se ortopedski ulošci kako bi poduprli spuštene anatomske svodove stopala. Potrebno je redovito provoditi vježbe jačanja mišića stopala.

Pretjerana tjelesna težina doprinosi povećanju deformacije te je stoga bitno reducirati istu!

Upotreba korektivnih udlaga ili tzv. separatori za dnevnu i noćnu upotrebu, najčešće građenih od silikona i plastičnih materijala u najmanju ruku ima dvojbene rezultate.

Treba istaknuti da je konzervativni tretman hallux valgusa poprilično neučinkovit i ne dovodi do ispravljanja deformacije!

Operacijsko liječenje danas prepoznaje velik broj tehnika i modifikacija. Većina zahvata izvodi se na principu jednodnevne kirurgije. Zahvate možemo podijeliti na mekotkivne, bez operacije kostiju, što se kao izolirani zahvat dosta rijetko izvodi i koštane zahvate.

Od koštanih zahvata razlikujemo resekcije proksimalne falange palca, te cijeli niz osteotomija tj. „rezova prve metatarzalne kosti" ovisno o kliničkim i RTG parametrima (intermetatarzalni kut, kut hallux valgusa, DMAA, PMAA itd.)

U rijetkim slučajevima potrebno je ukočiti palac.

Aloartroplastika zgloba palca tj, ugradnja endoproteze zgloba palca rijetko se izvodi zbog niza subjektivnih i objektivnih razloga.

Ovisno o zahvatu, nakon operacije postavlja se ortopedska polucipela za hod ili gipsana imobilizacija.

Bitno je istaći da oporavak nakon ovakve operacije NE ZNAČI potpunu nesposobnost pacijenta za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Hod je moguć sa navedenim ortopedskim pomagalima.

Ukoliko se pravovremeno i točno indicira operativni zahvat, mogućnost pojave recidiva, tj. ponovni nastanak deformacije, svedena je na minimum. Nažalost, samo mali broj specijalista ortopedije svakodnevno tretira navedenu problematiku stopala.

U Poliklinici dr M.M. možete dobiti sve potrebne informacije kao i stručni tretman ovog vrlo učestalog deformiteta stopala!

Specijalist ortoped, dr.med. Milan Milošević izvodi, između ostalog, i gore navedene ortopedsko korektivne zahvate.

Obratite nam se sa punim povjerenjem kako bi vašem stopalu vratili ljepotu i lakoću bezbolnog koraka!

Poliklinika za ortopediju i plastičnu kirurgiju Dr. M.M.
Ribnjak 6
10 000 Zagreb
Tel. 01 48 18 556, 091 20 15 712
www.poliklinika-mm.hr

Najnovije

Najčitanije