Ključne pretrage za dijabetičare

Ključne pretrage za dijabetičare

Ključne pretrage za dijabetičare
 • Objavljeno: Subota, 22.11.2014.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Čak i prije nego što primijetite prve simptome, visoka razina šećera u krvi može oštetiti neke dijelove tijela. Upravo iz tih razloga je izuzetno važno kontrolirati razinu šećera u krvi kako biste komplikacije mogli prepoznati što ranije.

Dijabetičari trebaju znati da komplikacije nisu rijetke. Nažalost, često ih viđamo, a većina njih se može spriječiti ako redovito odlazite na pretrage.

Hemoglobin A1c

Ova pretraga pokazuje koliko dobro kontrolirate razinu šećera u krvi. Pomoću nje se mjeri prosječna vrijednost šećera u krvi u posljednja 3 mjeseca kako bi se provjerilo ostaje li ona u rangu normalnih vrijednosti.

Crvene stanice sadrže hemoglobin koji dopušta stanicama prenošenje kisika do tkiva. Kako one stare, tako se na hemoglobin lijepi više molekula glukoze. Viša razina glukoze u krvi znači višu razinu glikoliziranog hemoglobina.

Normalna razina glikoliziranog hemoglobina je 5% ili manje. Ako je viša od 7%, znači da se dijabetes slabo kontrolira. Liječnici obično preporučuju ovu pretragu svakih 3 do 6 mjeseci.

Dijabetičari koji imaju normalnu razinu glikoliziranog hemoglobina imaju značajno manji rizik od nastanka nekih komplikacija:

 • 76% smanjen rizik od nastanka bolesti očiju;
 • 50% smanjen rizik od nastanka bolesti bubrega;
 • 60% smanjen rizik od nastanka bolesti živčanog tkiva.

Dilatacija zjenica

Ako ste dijabetičar, liječnik će napraviti pretragu kojom će proširiti zjenice pomoću kapi kako bi provjerio postoje li znakovi i simptomi dijabetičke retinopatije.

Dijabetes može uzrokovati oštećenja krvnih žilica na stražnjem dijelu oka. Bez adekvatnog liječenja ove žilice mogu početi krvariti, vid se može početi mutiti, oči se mogu oštetiti i može doći do nastanka sljepoće ili oslabljenog vida.

Dijabetička retinopatija je jedan od vodećih uzročnika sljepoće kod ljudi iznad 65 godina. Dobra vijest je da se, kada se dijabetička retinopatija dijagnosticira, mogu izvršiti neinvazivni kirurški zahvati kako bi se smanjila nastala šteta i spriječile daljnje komplikacije.

Prevencija je ovdje ključna. Ako će dijabetičar čekati da mu vid jako oslabi, tada će biti već kasno. Dijabetičari trebaju provjeriti vid najmanje jednom godišnje jer rana retinopatija ne mora uzrokovati nikakve simptome.

Pregled stopala

Dijabetes može uzrokovati oštećenje živaca i utrnulost, ali i smanjenje cirkulacije zbog čega se tijelo otežano bori s infekcijama. Osobe koje osjećaju utrnulost možda neće ni primijetiti da su ozlijedile stopalo. Tada može doći do infekcije koja ne prolazi kako treba, a koža i ostala tkiva počinju odumirati. U nekim slučajevima je potrebna amputacija stopala.

Liječnik treba pregledavati stopala jednom ili dva puta godišnje. Između pregleda vodite brigu o stopalima i adekvatno ih njegujte. Pregledajte ih i sami. Obratite se liječniku ako imate žulj, crvenilo, urastanje nokta ili bilo kakve druge promjene.

Savjeti za prevenciju oštećenja stopala

 • Zaštitite stopala udobnom obućom.
 • Prije nego što stavite stopala u vodu, provjerite je li temperatura vode ugodna.
 • Stopala redovito perite i dobro ih osušite.
 • Stopala mažite kremama ili uljima kako biste spriječili pucanje kože.
 • Vježbajte redovito i prestanite pušiti kako biste pospješili cirkulaciju.
 • Nemojte hodati bosi.

Ostale pretrage za dijabetičare

Lipidni profil

Ovom pretragom se provjerava razina lošeg (LDL) i dobrog (HDL) kolesterola, i triglicerida. Lipidni profil treba obaviti barem jednom godišnje.

Ispitivanje funkcije bubrega

Potrebno je jednom godišnje testirati urin kako bi se izmjerila razina proteina i kreatinina. Ti testovi pokazuju koliko dobro bubrezi rade.

Mjerenje krvnog tlaka

Kod dijabetičara koji nemaju komplikacija, krvni tlak treba biti manji od 130/80. Kod onih koji imaju komplikacije, krvni tlak treba biti manji od 125/75.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije