Što trebate znati o sepsi?

Što trebate znati o sepsi?

Što trebate znati o sepsi?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sepsa je ekstremna reakcija tijela na infekciju. Vaše tijelo šalje veliku količinu kemijskih spojeva u krvotok kako bi se obranilo od infekcije. To uzrokuje širenje upale koja, nakon nekog vremena, usporava protok krvi i uzrokuje oštećenja organa. Ponekad sepsa može biti opasna po život, naročito ako uznapreduje i dođe do septičkog šoka. Ako imalo sumnjate u to da imate sepsu, odmah potražite liječnički pomoć.

Ako imate sepsu, to znači da imate i ozbiljnu infekciju. Rani znakovi su groznica, nesvjestica, slabost i zbunjenost. Možda ćete primijetiti ubrzan rad srca i ubrzano disanje. Ako se sepsa ne liječi, može jako oštetiti unutarnje organe, otežati disanje, uzrokovati proljev i mučninu.

Tko sve može dobiti sepsu?

Sepsa se najčešće javlja kod starijih osoba koje boluju od bolesti kao što su dijabetes ili rak, kod osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom i bebama koje su mlađe od 3 mjeseca. Ako bolujete od sepse, pripremite se na hospitalizaciju.

Kako se dobiva?

Sepsa nije zarazna. Ona se događa unutar vašeg tijela kada je prisutna neka infekcija. To mogu biti infekcije kože, pluća ili urinarnog trakta. Infekcija se počinje širiti, a imunološki sustav počinje odgovarati na infekciju. Većina infekcija ne uzrokuju sepsu.

Sepsa i trudnoća

Rijetko se sepsa javlja tijekom trudnoće ili nedugo nakon poroda. Do infekcije može doći zbog bakterija koje se stvaraju u porođajnom kanalu tijekom same trudnoće ili pak infekcija do kojih može doći tijekom vaginalnog poroda, carskog reza ili abortusa.

Sepsa uzrokovana ranama i opekotinama

Rane ili opekotine mogu povećati rizik od nastanka sepse. Kada je koža oštećena, bakterije izvana mogu vrlo lako ući unutar tijela. Opekotine visokog stupnja negativno utječu na rad imunološkog sustava. U većini slučajeva nećete dobiti sepsu zbog rane. Vaše tijelo se može oporaviti samo od sebe i uz potreban tretman liječnika.

Sepsa uzrokovana MRSA-om

Neliječena MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) ili zlatni stafilokok otporan na meticilin može uzrokovati sepsu. Ako se nalazi na koži, neće uzrokovati nikakve probleme. No, ako u tijelo uđe putem rane, onda može uzrokovati ozbiljne probleme.

Septički šok

Najozbiljniji i najopasniji stadij sepse je septički šok. Srce i krvožilni sustav počinju propadati, a krvni tlak počinje drastično padati. To usporava dotok krvi u sve tjelesne organe i oni počinju slabije raditi. Septički šok zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju i hospitalizaciju, a može biti opasan po život.

Dijagnoza

Za dijagnosticiranje sepse će vas liječnik pitati puno pitanja. Imate li groznicu? Kakav je srčani ritam? Dišete li ubrzano? Razmišljate li jasno ili ste zbunjeni? Također će napraviti testove krvi i snimku pluća. Što se sepsa ranije otkrije, to su bolji izgledi za vas.

Liječenje

Rani i agresivni tretman je najbolji. Vjerojatno ćete biti hospitalizirani. Počet ćete uzimati antibiotike. Vjerojatno ćete primati infuziju i lijekove koji će spriječiti drastično padanje razine krvnog tlaka.

Što nakon sepse?

Osobe koje boluju od sepse se mogu potpuno oporaviti. Iako, uvijek postoji rizik da će ju možda opet dobiti. Oporavak značajno ovisi o cjelokupnom zdravstvenom stanju, dobi i trenutku kada ste počeli s liječenjem.

Najnovije

Najčitanije