Tumori usne šupljine

Tumori usne šupljine

Tumori usne šupljine
  • Objavljeno: Srijeda, 24.02.2010.
  • Broj pregleda: 25.470
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tumore dijelimo na:

  • Benigne
  • Maligne (karcinome, zloćudne, u narodu poznatije kao rak)

Benigni tumori su tumori čije stanice nisu invazivne (metastaziraju) i takvi tumori obično ne ugrožavaju čovjekov život osim ako se pojave na nezgodnim mjestima kao što su mjesta blizu vitalnih organa ili važnih žila.

Maligni tumori (karcinomi) ugrožavaju ljudski život, deformiraju organe i tkiva, a stanice su invazivne i metastaziraju. Takav tumor može se pojaviti na svakom mjestu gdje ima epitela.

Pod utjecajem raznih faktora naši geni postaju sve više i više oštećeni. Kad oštećenja dosegnu kritičnu razmjeru tada stanica postaje maligna tj. pretvara se u stanicu raka za koju je karakteristično brzo nekontrolirano množenje i poremećeni metabolizam. Takve stanice mogu migrirati tijelom i u drugim dijelovima tijela formirati kolonije (metastaze).

Karcinom usne šupljine pojavljuje se na jeziku, dnu usne šupljine, alveolnoj sluznici, nepcu, tonzilama te bukalnoj sluznici.

Karcinome dijelimo na one lokalizirane na koži, sluznicama i žljezdanim organima. Zajednička im je osobina česti recidivi nakon odstranjenja te metastaziranje najprije limfogeno u regionalne limfne čvorove a zatim i u udaljene organe i tkiva hematogenim putem.

Makroskopski se karcinom razvija u obliku neoštro ograničena čvora koji razara tkivo iz kojeg izlazi. Razlikujemo oblike kao što su c. medullare, c.scirrhosum, c. gelatinosum, c.papilare;

Mikroskopski su građeni od atipičnih epitelnih stanica koje se grupiraju u nakupine, tračke alveole ili zatvaraju žljezdane šupljine, a između tih tvorbi nalazi se obilna vezivna stroma. Tipovi karcinoma prema mikroskopskom izgledu su: c.planocellulare, c.baseocellulare, c scirrhosum, c.gelatinosum, adenocarcinoma, adenocarcinoma papillare, c.solidum seu alveolare.

Bez obzira gdje u usnoj šupljini, karcinom, uvijek započinje kao lezija (ranica) na sluznici. Pojavljuje se kao prekancerozna lezija (neposredno prije karcinoma) u obliku eritroplakije (crvena lezija) ili leukoplakije (bijela lezija). Eritroplakija (početna lezija)  pojavljuje se kao baršunasto crvenilo sluznice usne šupljine  koje ponekad ima i elemente bijele lezije, tek kasnije prelazi u ulceraciju. Svaka eritroplakija i ulceracija nepozante etiologije koja traje više od 14 dana zahtjeva biopsiju (PHD nalaz). Takva površinska ulceracija s vremenom raste, nastaje dublja infiltracija te metastazira u regionalne limfne čvorove.

Treba napomenuti kako nisu sve bijele lezije pred stadij karcinoma, što je bitno za ranu dijagnozu. Većinom je povećani limfni čvor na vratu prvi simptom. Tumor na dnu usne šupljine može izazvati zastoj sline i otekline submandubularne žlijezde, jer urasta u njen izvodni kanal. Širenjem tumor zahvaća jezik, gingivu i samu čeljust. Tumor na dijelu usne šupljine iza kutnjaka izaziva refleksnu bol u uhu, smetnje pri gutanju i otežano otvaranje usta, te se širi na tonzile i jezik.

Karcinom usne šupljine liječi se kirurškim zahvatom kojim se tumor i lokalne metastaze u cijelosti odstrane. Nastali defekti se odmah prekriju različitim režnjevima. U određenim slučajevima primjenjuje se i radioterapija.

Napomenuli bismo neke od tumora usne šupljine kao što su:

Karcinom jezika

Karcinom koji se vrlo brzo širi po ostalim dijelovima usne šupljine, pa tako zahvaća i lingvalnu površinu donje vilice. Kod pacijenata je prisutan jak zadah, a u naprednom stadiju bolesti, pokreti jezika su ograničeni i prilikom pokreta jezika prema naprijed dolazi do devijacije jezika na stranu koja je zahvaćena bolešću. Prisutan je i jak otok jezika, te otežan govor i gutanje. Bolest se najčešće širi i metastazira na okolne limfne čvorove.

Karcinom tonzila

Palatinalne tonzile predstavljaju relativno često sjedište primarne lokalizacije malignih tumora. S obzirom na raznolikost tkiva od kojih se sastoji tonzila na njoj se mogu razvijati različite vrste malignih tumora. U ranom stadiju oboljenja simptomi su neznatni. Pojavljuje se osjećaj grebanja i peckanja u djelu krajnika koje se pojačava pri gutanju. Uskoro dolazi do refleksnog bola prema uhu zahvaćene strane, bol postaje sve izraženija javlja se neugodan zadah iz usta koji je posljedica nekroze tumora. U toku daljeg razvoja bolesti zbog širenja tumor prema jeziku dolazi do ograničene pokretljivosti istog. Širenje u lateralnom smjeru dovodi do infiltracije pterigoidnih mišića i pojave trizmusa (grč donje vilice).

Karcinom sluznice usne šupljine

Sluznica usne šupljine prekrivena višeslojnim pločastim epitelom izvorište je benignih i malignih promjena, od jednostavnog fibroma pa do karcinoma usne šupljine. Na sluznici se manifestiraju i patološki procesi dubljih slojeva. U malim žlijezdama slinovnicama svih dijelova usne šupljine mogu se razviti mukozne ciste, benigni i maligni tumori. Tumori žlijezda slinovnica čine oko 3% svih tumora u tijelu, dakle razmjerno su rijetki. No važno je znati da 10 do 20% svih navedenih tumora nastaje u malim žlijezdama, najčešće na nepcu. Jednako tako važan je podatak da razmjerna čestoća malignih tumora raste kako se veličina žlijezda u kojima se pojavljuje smanjuje.

Predispozicije oralnog karcinoma su nutricionistički deficiti, sifilis, slaba oralna higijena, kronična mehanička i termička trauma, deficiti imunosustava, virusna i bakteriološka oboljenja te uživanje duhanskih proizvoda i alkoholnih pića;

Značajnu ulogu u liječenju ima što ranija dijagnoza (otkrivanje) i naravno preventiva (sprječavanje pojave tumora tako da se uklone uzroci koji do njega dovode).

Najnovije

Najčitanije