Uklanjanje tetovaže

Uklanjanje tetovaže

Uklanjanje tetovaže
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Boja za tetoviranje se stavlja ispod gornjeg dijela kože, što uklanjanje čini puno kompliciranijim i skupljim od samog tetoviranja. Ako niste više zadovoljni tetovažom, uklanjanje tetovaže je jedina opcija koja će vas zadovoljiti.

Najčešći postupci za uklanjanje tetovaža su:

  • laserska operacija
  • dermoabrazija
  • kirurško uklanjanje.

Ako ste zainteresirani za uklanjanje tetovaže, svakako se posavjetujte s dermatologom o svim opcijama. Nemojte ni pokušavati samostalno ukloniti tetovažu. Kreme ili ostali tretmani koje možete prakticirati sami u pravilu daju lažna obećanja, a kao rezultat ćete dobiti samo iritaciju kože ili neke druge reakcije.

Zašto se radi?

Na ovaj postupak ćete se vjerojatno odlučiti ako vam se tetovaža više ne sviđa, ako je tetovaža promijenila izgled ili ako se više ne uklapa u vaš trenutni stil. Uklanjanje tetovaže ste radi i ako ste imali alergijsku reakciju na tetoviranje.

Rizici

Uklanjanje tetovaže može ostaviti trajni ožiljak na koži. Također su zabilježeni slučajevi diskoloracije i infekcije kože.

Kako se pripremiti?

Ako planirate ukloniti tetovažu, svakako se posavjetujte s dermatologom koji će vam objasniti sve opcije uklanjanja i pomoći kod odabira metode koja vam najviše odgovara. Na primjer, neke vrste boje za tetoviranje se najbolje uklanjaju laserom. Također, male tetovaže su bolje za kirurško uklanjanje jer će kod velikih ostati velik ožiljak.

Što možete očekivati?

Uklanjanje tetovaže se radi pod lokalnom anestezijom. Najčešće metode su lasersko uklanjanje, dermoabrazija i kirurško uklanjanje.

Lasersko uklanjanje

Prije laserskog uklanjanja ćete primiti lokalnu anesteziju. Laser se stavlja na tetovažu, a toplina uklanja tetovažu. Višebojne tetovaže će možda trebati primjenu različitih lasera drugačije svjetlosti. Nakon postupka ćete vjerojatno primijetiti otečenost, krvarenje i crvenilo. Antibakterijska krema će potaknuti brže zacjeljivanje kože. Vjerojatno ćete trebati ponavljati postupak dok se tetovaža u potpunosti ne ukloni.

Dermoabrazija

Tetovirano područje se hladi dok ne utrne. Potom se tetovirano područje četka, odnosno trlja s abrazivnim uređajem. Na taj način će se ukloniti tetovirani dio kože. Taj dio kože će vjerojatno biti crven i bolan idućih 10 dana. Za to vrijeme je važno tretirano područje održavati prema uputama stručnjaka. Vjerojatno ćete trebati nanositi antibakterijsku kremu i obloge. Kao i kod laserskog uklanjanja, dermoabrazija vjerojatno neće u potpunosti ukloniti tetovažu.

Kirurško uklanjane

Primit ćete lokalnu anesteziju. Tetovaža se uklanja skalpelom, a rubovi kože se šivaju. Nakon postupka trebate nanositi antibakterijsku kremu koja će ubrzati zacjeljivanje. Kirurško uklanjanje je jako učinkovito, ali ostavlja ožiljak, stoga se ne preporuča za uklanjanje velikih tetovaža.

Rezultati

Tetovaže su predviđene da budu trajne, stoga je potpuno uklanjanje tetovaža jako teško. Velika je vjerojatnost da će nakon uklanjanja ostati ožiljak ili će tretirani dio kože biti druge boje, bez obzira na metodu za koju se odlučite.

Najnovije

Najčitanije