Urea nitrat u krvi – BUN test

Urea nitrat u krvi – BUN test

Urea nitrat u krvi – BUN test
  • Objavljeno: Srijeda, 07.04.2010.
  • Broj pregleda: 44.444
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Urea nitrat u krvi ili BUN test otkriva važne informacije o tome kako dobro rade bubrezi i jetra.

BUN test mjeri količinu dušične uree u krvi. Urea je otpadni produkt dušika koji se formira uslijed razgradnje proteina u jetri. Urea putuje iz jetre do bubrega kroz krvotok. Zdravi bubrezi filtriraju ureu i ostale otpadne tvari iz krvi. Filtriran otpaci napuštaju tijelo putem mokraće.

Ako BUN test otkrije da su razine uree više nego što je normalno, vrlo je vjerojatno da bubrezi ne rade ispravno. Ili, možda ukazuje na visok unos proteina, neadekvatan unos tekućine ili slabu cirkulaciju.

Ako BUN test otkrije manje od normalne razine, to bi moglo ukazati na bolesti jetre ili oštećenja, ili neuhranjenost.

Zašto se radi?

Možete imati BUN test ureje u krvi ako vaš liječnik posumnja da imate oštećenje bubrega ili ako treba preispitati funkciju bubrega. Ako ste na dijalizi, možda ćete trebati BUN test kako bi se utvrdilo da li je liječenje učinkovito.

Ako su problemi s bubrezima primarna briga, kad se krv testira za razinu ureje, vjerojatno će se testirati za razine kreatinina. Kreatinin je drugi otpadni produkt koji zdravi bubrezi filtriraju u mokraći. Visoka razina kreatinina može biti znak oštećenja bubrega.

Vaš liječnik isto tako može zatražiti BUN test kao dio grupe testova krvi kako bi se dijagnosticirao niz drugih stanja, kao što su zatajenje jetre, opstrukcija urotrakta, kongestivno zatajenje srca ili gastrointestinalno krvarenja. Ali, niske razine ne dijagnosticiraju bilo koji od ovih stanja.

Kako se pripremiti?

Ako će se vaš uzorak krvi koristiti samo za BUN test, možete jesti i piti normalno prije testa. Ako će se vaš uzorak krvi koristiti za dodatne testove, možda ne smijete jesti prije testa. Vaš liječnik će vam dati specifične upute.

Rezultati

Rezultati testa se mjere u miligramima po decilitra (mg/dL). Normalni raspon u krvi je obično 2,8 - 8,3 mmol/L. Međutim, razine se razlikuju ovisno o dobi. Mala djeca imaju niže razine od drugih ljudi. Također, muškarci imaju nešto više razine nego žene.

U pravilu, povišene razine ureje u krvi znači da bubrezi ne rade dobro, osobito ako je rezultat iznad 17,8 mmol/L. Ali, povišene razine isto tako mogu biti posljedica opstrukcije mokraćnih putova, kongestivnog zatajenja srca ili gastrointestinalnog krvarenja. Razina ureje u krvi također se može povećati kao rezultat dehidracije, šoka, opeklina ili groznice. Određeni lijekovi, poput kortikosteroida, mogu povećati razine ureje u krvi.

Niža od normalne razine ureje u krvi može biti znak oštećenja jetre. No, niska razina također može biti uzrokovana s neishranjenosti, nisko-proteinskom dijetom ili prehrani s visokim udjelom ugljikohidrata.

Najnovije

Najčitanije