Ovo će se dogoditi s vašim tijelom kada prestanete pušiti!

Ovo će se dogoditi s vašim tijelom kada prestanete pušiti!

Ovo će se dogoditi s vašim tijelom kada prestanete pušiti!
  • Objavljeno: Petak, 29.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brojna dosadašnja istraživanja su pokazala da pušenje ima negativan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma. Povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava, srčane bolesti, neurološke poremećaje i različite vrste raka. Iako je proces prestanka pušenja za većinu dugogodišnjih pušača težak i zahtjevan, prednosti prestanka pušenja bi vas trebale motivirati da barem pokušate.

Spavat ćete bolje

Nikotin je stimulans. Ako pušite 1 do 3 sata prije spavanja, srce i dalje lupa malo brže nego srce nepušača. Kada eliminirate taj stimulans, srce će raditi ujednačeno i bit ćete smireniji, što je ključno za kvalitetan san.

Provjerite što trebate znati o prestanku pušenja!

Bolje ćete mirisati

Koža, kosa, prsti i odjeća upijaju miris cigarete. Dim cigarete nije ugodan nepušačima. Jednom kada prestanete pušiti imati ćete privlačniji miris samome sebi i drugima. Uz to, pušenje ubrzava proces starenja, naročito kože oko usana. To možete usporiti korištenjem krema protiv bora, ali se svakako preporuča i da prestanete pušiti.

Imat ćete bolje osjetilo mirisa i okusa

Hrana će imati bolji miris i okus. Okusi koje prije niste ni osjetili će sada postati izraženi. Osjetilo mirisa će se također popraviti. Miris i okus cigarete će nestati, a vaša osjetila će postati sve izraženija.

Manje ćete kašljati

Bolje, dublje, opuštenije i kvalitetnije disanje je jedna od najznačajnijih prednosti prestanka pušenja. Kapilare unutar pluća su se zbog pušenja jako stisnule i ne mogu primati adekvatnu količinu krvi. Kada prestanete pušiti, kapilare će se ponovno napuniti krvlju i proširiti do svoje maksimalne veličine.

Pluća će također postati zdravija. Jednom kad prestanete pušiti rizik od nastanka raka pluća se smanjuje za 30 do 50%, što možete očekivati nakon 10 godina. Nemojte dopustiti da vas ovo obeshrabri jer nikada nije kasno.

Pripremite napitak za čišćenje pluća!

Imat ćete više energije

Jednom kada prestanete pušiti možete očekivati veću razinu energije već nakon 8 dana nakon prestanka. Razmislite samo koliko ćete energije imati godinu dana nakon prestanka.

Vaš glas će se promijeniti

Vaš glas više neće biti grub, hrapav i dubok, što nam je poznato kao pušački glas. Postat će jednak kao prije početka pušenja.

Bit ćete produktivniji

Sada kada su vam obje ruke slobodne i ne morate raditi pauze da biste išli pušiti, postat ćete puno produktivniji i koncentracija će biti usmjerena samo prema onome što morate napraviti.

Saznajte kako pušenjem štetite svojoj djeci!

Imat ćete više vremena

Vrijeme koje ste nekada trošili na pušenje sada možete iskoristiti za nešto drugo. Imat ćete više vremena da radite sve ono što volite i u čemu uživate.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije