Kako nas sreća čini zdravima?

Kako nas sreća čini zdravima?

Kako nas sreća čini zdravima?
  • Objavljeno: Srijeda, 17.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Debata oko povezanosti uma i tijela traje već desetljećima. Posljednjih 50 godina znanstvenici neprestano otkrivaju da su um i tijelo povezani i da zajedno određuju kakvog ćete biti zdravlja.

Stres nas čini bolesnima

Posljednjih 15 godina istraživanja pokazuju da nas stres uistinu može učiniti bolesnima. Emocionalna stanja kao što su stres, strah ili ljutnja, glavnim žlijezdama u tijelu šalju signale da oslobađaju hormone kao što su kortizol, adrenalin ili epinefrin. Ti hormoni stanicama šalju signale da je vrijeme za borbu, a ne za odmor i regeneraciju. Zauzvrat dobivate tijelo koje svoju energiju troši na obranu od bolesti, umjesto na razgradnju i apsorpciju hranjivih tvari. Tada se povećava razina krvnog tlaka, a da toga nismo ni svjesni.

Problem je u tome što na različite stvari reagiramo kao da su izvor stresa, iako to ne bi trebalo biti tako. Trebali bismo se potpuno prilagoditi sadašnjem načinu života, pomiriti s onime što ne možemo promijeniti, a djelovati na stvari koje možemo. Vaše tijelo postaje kronično bolesno kada se stalno bori protiv stresa.

Kako nas sreća čini sretnima?

Što možete učiniti? Baš kako žlijezde imaju sposobnost da oslobađaju hormone stresa kada ste tjeskobni i zabrinuti, tako imaju sposobnost oslobađati hormone koje jačaju imunološki sustav kada ste sretni i opušteni.

Vaše tijelo preplavljuju serotonin, dopanim i oksitocin. Kada se nađu u vašem krvotoku, vaše tijelo počinje proizvoditi više bijelih krvnih stanica. Samo pet minuta smijeha ili sreće može značajno povećati razinu bijelih krvnih stanica, stanica koje imaju obrambeno djelovanje.

Rak i emocije

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između emocija i imunološkog sustava, stoga ni ne čudi da osobe koje pate od teško izlječivih bolesti, veliku pažnju posvećuju upravo emocijama. Posljednjih nekoliko desetljeća istraživanja pokazuju da osobe koje pate od raka, imaju veću šansu za preživljavanje ako postanu i ostanu pozitivne. Stručnjaci savjetuju da naprave 3 ključna koraka:

1. Oslobode zadržavane emocije

2. Počnu razmišljati pozitivno

3. Uživaju u podršci okoline.

Bilo da se od negativnih emocija oslobađate tjelovježbom, smijanjem gledajući komedije, ili maženjem ljubimca, važno je da svaki dan zadovoljite tjelesnu potrebu za oksitocinom, baš kao što zadovoljavate tjelesnu potrebu za vitaminima i mineralima.

Kada je u pitanju borba protiv raka, jačanje imunološkog sustava je nešto najbolje što možete napraviti. To možete postići jedino ako postanete i ostanete pozitivni i nastavite uzimati potrebne hranjive tvari.

Upravljati emocijama nije nemoguće, ali se treba naučiti. Kada naučite upravljati svojim emocijama, postat ćete emocionalno inteligentna osoba, a dosadašnja istraživanja su pokazala da je emocionalna inteligencija važnija od kvocijenta inteligencije, barem kada je u pitanju kvaliteta života i zdravlje uma i tijela.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije